Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Gerhards: Atslēgt ūdeni "Rīgas Siltumam" atļauj likums

Ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) ir neizpratnē par namu apsaimniekotāja _Māju serviss KSA _nespēju laikus samaksāt parādus, kā rezultātā radies konflikts ar AS Rīgas siltums (RS) un tam nācies atslēgt karstā ūdens padevi vairākiem desmitiem māju, pauda ministra padomniece Inga Spriņķe. Pretēji Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) K.Gerhards uzskata, ka likumi šādu rīcību no _RS _puses pieļauj, pat ja tikai daži no nama iedzīvotājiem nav par pakalpojumu norēķinājušies.

"Katrā gadījumā pašreizējā likumdošana ļauj RS, iepriekš brīdinot, atslēgt ūdeni, ja nav apsaimniekotājs samaksājis noteikto summu," saka I.Spriņķe. Viņa norāda, ka uzņēmumam nevis iedzīvotājs, bet apsaimniekotājs ir patērētājs, jo ar to slēgts līgums. 

Diena jau rakstīja, ka ceturtdien RS pārtrauca siltumenerģijas piegādi ūdens sildīšanai 49 mājām jeb aptuveni 6 000 rīdzinieku, tajā skaitā arī tiem, kuriem laicīgi nomaksājuši rēķinu. Uzņēmums to skaidroja ar nenomaksātajiem parādiem vairāku simtu tūkstošu latu apmērā. SIA Māju serviss KSA, kas atbild par 37 no šīm mājām, parāds bija sasniedzis virs 300 tūkstošiem latu.


Nepieciešama līgumsodu sistēma

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šādu rīcību uzskata par patērētāju tiesību aizsardzības likuma pārkāpumu. No tā izriet, ka patērētājs, kurš ir kā trešā persona RS un namu apsaimniekotāja slēgtajos līgumos par siltuma piegādi un kurš ir kārtojis savas saistības, nav atbildīgs par citu patērētāju nenokārtotajām saistībām. Arī Rīgas pašvaldības Īres valdes vadītājs Andris Vilks (TB/LNNK) uzskata, ka "parāds nenozīmē, ka viena no pusēm var atslēgt ūdeni". Tā vietā speciālisti iesaka RS izstrādāt līgumsodu sistēmu vai pusēm strīdu risināt civiltiesiskā kārtā.

Turpretī ekonomikas ministrs K. Gerhards aicina vairāk kooperēties dzīvokļu īpašniekiem un kontrolēt vienam otru, lai kādā brīdī RS neatslēgtu pakalpojumu. "Valsts šeit nav starpnieks," Dienai noteica ministra padomniece I. Spriņķe. Kaut gan Ekonomikas ministrija (EM) tur daļu no RS akcijām, no viņas teiktā noprotams, ka rosināt kādas izmaiņas EM negrasās.


Piegāde daudzviet atjaunota

Dienai izdevās noskaidrot, nedēļas laikā lielākai daļai māju karstā ūdens piegāde ir atjaunota. No Māju serviss KSA apsaimniekotajām šobrīd pakalpojumu nesaņem deviņas, divas no tām atslēgtas trešdien. "Ceru, ka šajā nedēļā atjaunosim visām," saka apsaimniekotāja valdes priekšsēdētāja Baiba Pļaviņa. Viņa stāsta, ka parādus izdevies nomaksāt gan iedzīvotājiem pašiem, gan aizņemoties.

I.Spriņķe uzsver, ka šis ir vienīgais šāds apsaimniekotājs Rīgā, kuram bijušas problēmas ar RS norēķināties, un iedzīvotājiem būtu jāseko līdzi, vai apsaimniekotājs pilda savstarpējās saistības.


Nauda neesot ieguldīta citur

Interneta komentāros izskanējis, ka Māju serviss KSA šādās finanšu grūtībās nonācis, jo iedzīvotāju naudu ieguldījis nekustamajos īpašumos, kurus šobrīd nevar realizēt. Tādu pašu versiju Dienai izteica arī RS komercdirektors Voldemārs Ilguns, piebilstot, ka iedzīvotāji no Māju serviss KSA mājām viņam stāstījuši, ka iedzīvotāju parāds apsaimniekotājam esot mazāks nekā tā parāds RS. Tas nozīmē, ka nauda izlietota citur, viņš pieļauj.

"Tas ir Ilguna kunga pieņēmums," noliedzot šādus pieņēmumus, saka B.Liepiņa. Viņa skaidro, ka Māju serviss KSA nodarbojas ar apsaimniekošanu nevis īpašumu attīstīšanu. "Ja arī veicam ēku renovāciju, tad tie ir citi līdzekļi," viņa uzsver.

Kāda Viestura prospekta 75 nama iedzīvotāja, kas arī palikusi bez siltā ūdens, Dienai raksta, ka pēc šī gadījuma noteikti rosinās mainīt apsaimniekotāju, jo ar to jau iepriekš bijušas problēmas. "Protams, apsaimniekotājam arī ir parādnieki, kas nav samaksājuši (arī mūsu mājā vienam tāds ir - ap Ls 2000). Taču kāda daļa gar to godīgajiem maksātājiem? Vai mums jācieš viena dēļ? Apsaimniekotājs saka, ka tāds ir kopīpašuma liktenis, bet vai tad apsaimniekotājam mēs tāpat vien maksājam? Vai tam nav jādara viss, lai nekas tāds nenotiktu un lai pārējie neciestu?" vaicā rīdziniece. "Taču, ja apsaimniekotāju var nomainīt, tad no RS vaļā netiksi,"  viņa piebilst, brīnoties, ka uzņēmums, "kas pieder pašvaldībai, kurai tomēr vajadzētu rūpēt savi iedzīvotāji, no kuru nodokļiem viss vietējās varas aparāts dzīvo, var atļauties ko tādu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas