Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Jaunajā apkures sezonā par siltumu aicina norēķināties ar priekšapmaksu

Apkures sezonas priekšvakarā rīdzinieku parādi par siltumu joprojām mērāmi miljonos, taču siltumenerģijas piegādātāji cer, ka tie tiks dzēsti un iedzīvotājiem nebūs jāsagaida ziema aukstos mājokļos. Rīgas pašvaldības namu apsaimniekotāji steidzas parādus nomaksāt, šai vajadzībai tērējot arī māju remontdarbiem paredzētos uzkrājumus. "Remontus neveicam, jo nav naudas, tikai avārijas likvidējam," stāsta lielākās namu pārvaldes Kurzemes namu apsaimniekotājs (KNA) valdes priekšsēdētājs Igors Trubko. Taču apkures sezonu apsaimniekotāji gaida ar bažām, jo iedzīvotāji jau tagad tiem ir parādā vairāk nekā apsaimniekotāji siltuma piegādātājam.

Pārtrauc piegādes

Uzņēmums Rīgas siltums (RS) par patērēto siltumenerģiju oktobrī un novembrī rīdziniekiem plāno piemērot vasarā noteikto tarifu — 31,29 Ls/MWh bez PVN, kas ir zemākais pusotra gada laikā. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, par siltumu būs jāmaksā vismaz par ceturtdaļu mazāk. Par iepriekšējo apkures sezonu rīdzinieku parāds RS sarucis līdz 2,5 miljoniem latu. "Pamazām parādi dzēšas un uz apkures sezonu tie varētu vairs nebūt," cerīgi uz namu pieslēgšanu apkurei raugās RS preses sekretāre Linda Rence.

Augustā parādnieku atslēgšanu aktualizēja kompānija Latvijas gāze (LG). Lai arī vairākums tās klientu dabasgāzi izmanto ēst gatavošanai, ir arī tādi, kas ar to apsilda mājokli. LG preses sekretārs Vinsents Makaris stāsta, ka Rīgas rajonā ir 15 000 parādnieku, kas par dabasgāzi nav norēķinājušies 1,7 miljonu latu apmērā. Uzņēmums gan sagaida, ka līdz apkures sezonas sākumam parādu vairs nebūs un dabasgāzes piegādi varēs atjaunot.

Parādnieku saraksts šajā gadā ir garāks arī uzņēmumam Latvenergo, un tas rēķinās ar to, ka nemaksātāju var kļūt vairāk aukstajos mēnešos, kad pieaugs iedzīvotāju kopējie komunālie maksājumi, norāda Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis.

Jāpārkāpj likums

"Pensionāri, kas dzīvo vieni paši, rēķinus tomēr maksā. Taču ir arī cilvēki, kas piebrauc pie mājas ar mersedesu vai džipu, bet skaitās lieli parādnieki. Acīmredzot daži uzskata, ka nemaksāšana par komunālajiem maksājumiem ir lētākais kreditēšanas veids," par problēmām klāsta Mežciema namsaimnieka valdes priekšsēdētājs Pēteris Ladnijs. Viņa pārraudzībā esošajās mājās parāds par siltumu ir ap 185 000 latu. "Esmu brīdinājis iedzīvotājus, ka tiks sākta tiesvedība, iespējams, tas nodrošinās disciplīnu," viņš teic. Pagaidām P.Ladnijs ievēro likumu un neizmanto uzkrāto naudu komunālo maksājumu segšanai, taču citi apsaimniekotāji tik strikti šīs prasības neievēro.

"Ko man prasīt, lai pārējie iedzīvotāji samet par nemaksātājiem?! No blakus mājas naudu es nevaru paņemt. Ņemt kredītu? Atkal iedzīvotājiem būs jāmaksā," uzkrājumu tērēšanu attaisno I.?Trubko. Kā lielākajam Rīgas apsaimniekotājam iedzīvotāji KNA ir parādā 2,5 miljonus, bet apsaimniekotājs RS — Ls 800 000. I.Trubko atzīst, ka cīņa ar nemaksātājiem nav sekmīga, jo tiesas pieņem lietas izskatīšanai tikai uz nākamo vai aiznākamo gadu. RS informē, ka pašlaik no 15 namu pārvaldēm par apkuri pilnībā norēķinājušās sešas — Zemgale, Juglas nami, Purvciema nami, Krasta nami, Viesturdārzs un Vecmīlgrāvis.

Īsi pirms apkures sezonas sākuma tapuši vairāki priekšlikumi, kā Rīgā samazināt siltumenerģijas patēriņu un parādus. Piemēram, Rīgas Apsaimniekotāju asociācija ieteikusi namu pārvaldēm ar oktobri rēķinos iekļaut daļēju priekšapmaksu. Parasti, ja apkure tiek pieslēgta 1.oktobrī, par to jāmaksā novembrī. Tagad ir aicinājums pusi no summas samaksāt jau oktobra mēnesī. RS savukārt plāno kompensēt maznodrošinātajiem iedzīvotājiem 50 000 megavatstundu siltumenerģijas vairāk nekā 1,5 miljonu latu vērtībā. Šādam ziedojumam vēl vajadzīga domes un finanšu ministra atļauja. Turpretim domes deputāti ieteikuši pilsētas izpilddirektoram likt apsaimniekotājiem nakts stundās samazināt apkures un karstā ūdens temperatūru pašvaldības mājās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas