Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Jaunie arhitekti meklēs idejas Brīvības ielas nākotnei

Vai un kas maināms Rīgas Brīvības ceļā — 14 kilometrus garajā posmā no Brīvības ielas sākuma Juglā līdz Uzvaras bulvārim Pārdaugavā —, turpmāko divu nedēļu laikā pētīs, analizēs un zīmēs 34 jaunieši no dažādām pasaules valstīm. Viņi Latvijas galvaspilsētā ieradušies uz piekto starptautisko arhitektūras studentu vasaras universitāti. Apskatīt viņu darbus varēs ikviens no 24.augusta līdz 11.septembrim Arhitektu namā. Iespējams, kāda no idejām šķitīs pietiekami interesanta un reālistiska, lai pilsēta to varētu arī ņemt vērā pie turpmākas plānošanas.

Līdz šim Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rīkotajā vasaras skolā, uz kuru sabrauc arhitektūras, socioloģijas, mākslas u.c. studenti no dažādām valstīm, ir strādāts pie tēmām par industriālo arhitektūras mantojumu mūsdienu pilsētvidē, kā arī meklēti risinājumi kvalitatīvas laikmeta arhitektūras ainavas veidošanai Āgenskalna un Klīversalas apkaimē.

Kāpēc šogad Brīvības ceļš? "Vietai jābūt kaut kur centrā, aktuālai no pilsētas viedokļa, lai tas nepārvēršas par tīri akadēmisku treniņuzdevumu. Tēmai jābūt arī pietiekami elastīgai, jo ne visi dalībnieki ir arhitekti," stāsta RTU arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes dekāns Uģis Bratuškins, uzsverot, ka Brīvības iela visām šīm prasībām atbilst. "Tur ir daudz neatrisinātu lietu gan no transporta viedokļa, gan no pilsētbūvniecības viedokļa," saka dekāns.

Vasaras skolas dalībnieki, kas šogad sabraukuši no 12 pasaules valstīm, ar izvēlēto vietu vēl nav iepazīstināti. Tālāko ceļu uz Rīgu mērojusi Begona Andrea Arellano Jemerena no Čīles un Sankalps Sahu no Indijas. Viņi abi ir pārsteigti par Rīgas attīstību un tās pilsētplānošanas tradīcijām, tāpēc ar interesi gaida lekcijas, ekskursijas u.c. aktivitātes, kas iecerētas tuvāko nedēļu laikā.

Ar cerībām uz studentu darbu raugās arī Rīgas pilsētas arhitekts Jānis Dripe. "Mūsu birojs pērn pasūtīja RTU veikt nelielu darbiņu par Brīvības ielas ass, kas ir otra svarīgākā pēc Daugavas, akcentiem pie Alfas, Teikā, Ropažu —Vairoga ielas rajonā u.c.," stāsta J.Dripe, pieļaujot, ka topošie profesionāļi varētu palīdzēt pārbaudīt dažus no piedāvājumiem, un, ja kāds no darbiem būs gana labs, to varētu arī ņemt vērā turpmākā plānošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas