Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Lai vērtētu biogāzes izmantošanas iespējas RS autobusos, piesaistīti speciālisti no Vācijas

Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" piesaistījusi vācu firmas "Xperion" speciālistus, lai izpētītu atjaunojamo energoresursu - biogāzes - izmantošanas iespējas sabiedriskā transporta autobusos, liecina uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejai iesniegtā informācija.

"Xperion" speciālisti veikuši autobusu parka apsekojumu ar mērķi izvērtēt esošo infrastruktūru autobusu apkopēm, kā arī autobusu uzpildes iespēju parka teritorijā. Šī projekta gaitā speciālisti sagatavos dokumentāciju arī par ekonomiskiem aprēķiniem saistībā ar nepieciešamo autobusu pārbūvi un inženierkomunikāciju izbūvi.

Patlaban tiek veikta tirgus izpēte par potenciāliem biodegvielas (biogāzes) piegādātājiem vai ražotājiem, kā arī notiek konsultācijas ar autobusu ražotājiem par biodegvielas ietekmi uz autobusu motoru un tā degvielas sistēmu.

Balstoties uz speciālistu iesniegtiem ekonomiskajiem aprēķiniem un autobusu ražotāju norādēm, "Rīgas satiksme" lems par optimālu autobusu skaitu pārbūvei, izvērtējot rīcībā esošo autobusu modeļu ekspluatācijas vecumu un autobusu tehniskās iespējas.

Paredzēts, ka sīkāk par izpētes procesu Rīgas domes deputātus otrdien, 30.septembrī, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejā informēs "Rīgas satiksmes" speciālists Sarmis Svilis.

Kā liecina informācija uzņēmuma "Xperion" mājas lapā, tas dibināts 2000.gadā un tā specializācijas joma ir videi draudzīga enerģētika. Vienlaikus uzņēmums ražo un uzstāda spiedtvertnes, ko izmanto gāzes iekārtām gan vieglajos transportlīdzekļos, gan autobusos.

Kā ziņots, "Rīgas satiksme" novembrī gatavojas lūgt Rīgas domei papildu dotāciju četru miljonu latu apmērā, lai segtu degvielas cenu kāpumu. Uzņēmuma speciālisti jau pavasarī esot aprēķinājuši, ka kopumā "Rīgas satiksmei" degvielas sadārdzinājums šogad nozīmēs tēriņu pieaugumu par sešiem miljoniem latu, taču budžeta grozījumos maijā piešķirta tikai daļa nepieciešamās summas - divi miljoni.

Rīgas pilsēta 2009.gadā pievienojusies 16 880 Eiropas pilsētām, kas parakstījušas Eiropas pilsētas mēru paktu, lai realizētu rīcības plānu ilgtspējīgas enerģijas jomā un pārsniegtu Eiropas valstīm izvirzīto mērķi – samazināt oglekļa dioksīda (CO2) emisijas par vismaz 20% līdz 2020.gadam.

Kā februāra sākumā komitejas deputātus informēja "Rīgas satiksmes" valdes locekle Irina Feļdmane, līguma saistību izpildei izstrādāts rīcības plāns, kurā definētas aktivitātes, kas jāīsteno iepriekš minēto mērķu un uzdevumu sasniegšanai. Viena no rīcības plānā iekļautajām prioritātēm ir alternatīvu meklējumi fosilo energoresursu izmantošanai pilsētas sabiedriskā transporta darbināšanai.

Pamatojoties uz Rīgas domes priekšsēdētāja 2010.gada 3.decembra rezolūciju, "Rīgas satiksme" sākusi izpēti par atjaunojamo energoresursu izmantošanas iespējām autobusos, kas veic pasažieru pārvadājumus Rīgas pilsētā.

Piesaistot speciālistus, paredzēts analizēt atjaunojamo energoresursu izmantošanas iespējas no inženiertehniskā, ekonomiskā, klimata, vides un sociālekonomiskā viedokļa, kā arī izstrādāt ekonomiskus aprēķinus par optimālo autobusu skaitu, kuru nepieciešams aprīkot ar biogāzes iekārtām, par pamatu ņemot vienreizējus kapitāla ieguldījumus un aktuālo tirgus situāciju. Kā obligāta ekonomisko aprēķinu prasība tiek izvirzīta finansējuma piesaistīšanas modeļa izstrāde, kura ietvaros paredzēta Eiropas Savienības finansējuma piesaiste projekta realizācijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas