Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Noslēgsies Rīgas Doma 800.jubilejas svinības

Svētdien ar svētku un pateicības dievkalpojumu un dārza svētkiem noslēgsies Rīgas Doma jubilejas svinības, kas tiek rīkotas, pieminot 800 gadus kopš dievnama pamatakmens ielikšanas, liecina Rīgas Doma mājaslapā ievietotā informācija.

Plkst.12 paredzēts svētku un pateicības dievkalpojums, kuru bagātinās īpaši izvēlēta dažādu gadsimtu mūzika un baznīcas viesu piedalīšanās. Dievkalpojumu savā katedrālē vadīs arhibīskaps Jānis Vanags.

Dievkalpojumā skanēs 14.gadsimta gregoriskais dziedājums "Terribilis est", kas uzskatāms par senāko muzikālo liecību Latvijas mūzikas vēsturē, Doma kantora Paula Bucēna motete "Converte me, Domine", kā arī vācu komponista Johana Valentīna Mēdera garīgais koncerts "Ach Herr, strafe mich nicht".

Dievkalpojuma sākumā skanēs arī komponista Georga Mihaela Tēlemaņa komponētā kantāte "Ewiger, Allmächtiger", bet noslēgumā gaidāma Kalniņa "Fantāzija" ērģelēm. Turklāt dievkalpojumā savu pirmatskaņojumu piedzīvos 138.psalms komponistes un Rīgas Doma draudzes locekles Solveigas Selgas interpretācijā.

Pēc dievkalpojuma paredzēti dārza svētki Rīgas Doma pagalmā.

Rīgas Doms ir Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas dievnams un arhibīskapa katedrāle. Tā ir lielākā viduslaiku baznīca Baltijā, valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Svētās Marijas jeb Rīgas Doma katedrāles kā Livonijas bīskapijas bīskapa rezidences pamatakmens ticis ielikts 1211.gada 25.jūlijā, un svinīgo ceremoniju vadījis bīskaps Alberts. Celtne ir iekļauta arī Pasaules pieminekļu fonda 2006.gada 100 apdraudētāko objektu sarakstā.

Ar Rīgas Doma vēsturi sīkāk iepazīties var izstādē "Rīgas Domam - 800", kas Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja Izstāžu zālē apskatāma līdz 30.septembrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdienas rītā Latvijā ir saulains laiks, vietām sauli brīžiem aizsedz mākoņi, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinopti...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas