Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Radušās šaubas par Rīgas satiksmes plānotā vides uzlabošanas projekta lietderību un izmaksām

Otrreiz nepieļaut "nanoūdeņus"

Eiropas Komisija šobrīd vērtē SIA Rīgas satiksme (RS) vides uzlabošanas projektu, kas tostarp paredz izstrādāt speciālu aplikāciju brīvo autostāvvietu atrašanai Rīgas centrā. Projekta izmaksas plānotas tuvu deviņiem miljoniem eiro, kas Rīgas domes (RD) opozīcijas deputātiem rada šaubas par kārtējo izšķērdēšanas gadījumu, līdzīgu 2015. gadā atklātajai krāpšanai ar tīrīšanas līdzekļiem jeb tā dēvēto nanoūdens lietu, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

RS pārstāvis Viktors Zaķis uzsver, ka līdz šim ieceres nav interpretētas korekti, jo galvenais projekta mērķis nav izveidot mobilo lietotni. Tas ir tikai viens no gala produktiem, bet pats projekts paredz risināt problēmas, kas saistītas ar gaisa piesārņojumu un satiksmes organizāciju.

Iecerēts, ka pie 1000 jau esošajām laternām Rīgas centrā tiks piestiprinātas speciālas viedās ierīces, kas veiks satiksmes plūsmas un CO2 piesārņojuma uzskaiti. Savukārt autovadītāji varēs izmantot speciālu lietotni, kas parādīs brīvās stāvvietas un prognozēs to, cik ilgi šī vieta vēl varētu būt pieejama. Šis risinājums ļautu samazināt sastrēgumus un gaisa piesārņojumu, ko rada automašīnas. Līdzīgi projekti realizēti arī Oslo, Berlīnē un Kopenhāgenā, savukārt no Latvijas pieredzes varētu mācīties citas Eiropas valstis.

Šobrīd projekta kopējā plānotā summa ir 8,65 miljoni eiro, no kuriem 30% būtu valsts budžeta līdzfinansējums, bet 10% no RS un SIA Rīgas gaisma budžeta. Zaķis skaidro, ka, nosakot projekta izdevumus, par pamatu ņemta citu valstu pieredze, taču detalizētas šī projekta izmaksas būs zināmas tehniskā projekta izstrādes un iepirkumu gaitā. Līdz ar to viņš nevarēja konkrēti atbildēt uz RD opozīcijas deputātu un žurnālistu jautājumiem par izdevumu tāmi, tāpat nevarēja pastāstīt, kas ir lielākās izdevumu pozīcijas.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 13. septembra, numurā!
 

Top komentāri

hmm
h
Bet ko tur nepieļaut? Nu nebūs vairs nanoūdeņu, būs nanosmiltis, nanogaiss, nanoputekļi...
Ekonomija pa visu ģīmi
E
"Līdzīgi projekti realizēti arī Oslo, Berlīnē un Kopenhāgenā, savukārt no Latvijas pieredzes varētu mācīties citas Eiropas valstis." Popularizēsim Barona ielas remontu, Dienvidu tilta izbūvi. Mums jau ir ko piedāvāt - lai Eiropa mācās no tā Lai mācītos citas Eiropas valstis no mums, nemaz nevajag 9 miljonus.
oo
o
naudas apguusana ar ceelu pamatojumu....un ee ko tad dariis ar tiem gaisa piesaarnjojuma datiem? piespiediis asv aizliegt benziinmotorus vai ko?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas