Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Iebilst pret ES veltītu puķu dobi Esplanādē

Domubiedru grupa Ej, nosargā Latviju, kura Satversmes tiesā apstrīdēja Lisabonas līgumu, iebildusi pret puķu dobes veidošanu Eiropas kartes formā pilsētas centrā. Dobe tiks veidota Esplanādē par godu pieciem gadiem kopš Latvija pievienojusies Eiropas Savienībai (ES).  Šādas dārgas un propagandiska rakstura puķudobes izveide taupības apstākļos vispār nav nepieciešama, paziņojusi domu biedru grupa.

Puķu dobes idejas iniciatore ir Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, un tā tiek veidota  Esplanādē netālu no Oskara Kalpaka pieminekļa. Šī vieta izvēlēta, lai uzbraucot viesnīcas Reval Hotel Latvija augšējos stāvos, varētu redzēt kopbildi, aģentūrai LETA iepriekš stāstīja Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš. Puķu dobe plānota vairāk nekā 100 kvadrātmetrus liela, un tajā tiks attēlota Eiropas karte - katra valsts savā krāsā. Puķu dobes izveidošanas izmaksas veido 10 000 latu, bet gadā uzturēšana izmaksāšot vidēji 5000 latu, vēsta LETA. EK pārstāvniecība Latvija vadītāja Iveta Šulca iepriekš izteicās, ka šāda dobe galvaspilsētas centrā varētu iepriecināt latviešus kā puķmīļu un dārzkopju tautu, turklāt dažādās puķes vienā dobē visprecīzāk atspoguļotu ES moto - vienoti dažādībā.

Diena.lv pastāstīja A.Kalnkaziņš, dobe būs tikai uz vasaras sezonu un, plānots, ka Rīgas dome finansēs tās uzturēšanu, kas prasīs 5000 latu.

Puķu dobes izveide ekonomiskās krīzes apstākļos ir nesamērīgi dārga, ir pārliecināta domu biedru grupa. Apšaubāma ir arī tās lietderība, tāpat jāņem vērā arī neizprotamais veids, kā šo puķudobi var aplūkot, teikts O.Brežinska paziņojumā, norādot uz amatpersonu pausto, ka dobe labi izskatīšoties no viesnīcas logiem.

"Šādas dārgas un propagandiska rakstura puķudobes izveide taupības apstākļos vispār nav nepieciešama, jo ir daudz svarīgāki jautājumi, kur būtu nepieciešams novirzīt līdzekļus. Mūsuprāt, svarīgāk par ES simbolikas izvietošanu netālu no Latvijas brīvības cīnītāja pieminekļa ir veikt skaidrojošo darbu par Lisabonas līgumu. Mūsu aplēses liecina, ka par 10 000 Ls var organizēt aptuveni vismaz 150 diskusijas Latvijas novadu bibliotēkās par Lisabonas līgumu.”

Domu biedru grupa arī uzskata, ka puķudobes izveide ir nesamērīgi dārga. Pēc organizācijas aprēķiniem dobi varētu iekārtot arī par 5000 latu. O.Brežinskis uzdevis arī retorisku jautājumu, kādas krāsas ziedos tad būs Latvija? Savu viedokli Ej, nosargā Latviju nosūtījusi Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam un Valsts kontrolei.

A.Kalnkaziņš pauda, ka Latvija būšot zaļā krāsā, taču no kādiem ziediem karte tiks atveidota viņš vēl nevarēja pateikt.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca skaidro, ka Rīgas dārzu un parku vidē ir vajadzīgs vairāk šādu tematiski interesantu objektu, kas vienlaikus ir atraktīvi tūrisma un vides objekti un skaisti dārzu un parku kultūras tradīcijas piemēri. Pirms diviem gadiem sava Eiropas puķu dobe, kas attēloja Eiropas karti, bija arī Vīnes iedzīvotājiem.

«Šī būs brīnišķīga iespēja skolēniem iet ekskursijā uz Eiropas puķu dobi un mācīties Eiropu, piemēram, uzzināt, kā Eiropas Savienība paplašinājusies. Tiem, kas interesējas, kādās krāsās ir katra valsts, pievienojam plakātu, kurā parādās plānojums, bet kurā daba var ieviest savas nianses. Latvijai daiļdārzniece ir izvēlējusies sudrabotu toni, kuru dos cinerāriju lapas,» skaidro I.Šulca.

Viņa piekrīt domubiedru grupai, ka ir nepieciešamas vairāk diskusiju Rīgā un reģionos un aicina eiroskeptiķus piedalīties kādā no diskusijām, kas regulāri notiek ES mājā un laukos, ciklos «Sarunas pie kafijas par Eiropu» vai «Man ir ko teikt», Grāmatu svētku diskusijās.

Tā pērn Rīgā vien Eiropas mājā notika 176 valsts institūciju, NVO, EK vai Eiropas Parlamenta informācijas biroja rīkotas diskusijas vai semināri par sabiedrībai svarīgām ES tēmām, arī par Lisabonas jeb jauno institucionālo līgumu. Tajās piedalījās gandrīz 5000 dalībnieku. Pagājušonedēļ Talsos notika diskusija par Eiropas pārvaldību, norāda I.Šulca.

(papildināta ar I.Šulcas viedokli un puķu dobes karti)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

ST: Lisabonas līgums atbilst Satversmei

ES PUĶU DOBE

Kartes attēlu varat skatīt šeit

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas