Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

papildināta - Šlesers nevienā koalīcijā neesot juties tik komfortabli kā kopā ar SC

Acīmredzami cilvēciski labās attiecības starp galvaspilsētu vadības tandēmu - Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC) un vicemēru Aināru Šleseru (LPP/LC), pēc opozīcijā esošā Jaunā laika domes frakcijas priekšsēdētāja Edgara Jaunupa domām, ir pamatā pašvaldībā pie varas esošo partiju saskanīgai sadarbībai.

Taču pirmās simts dienas jau ir parādījušas, ka īstais Rīgas saimnieks esot A.Šlesers, un pēc kāda pusgada, kad Saskaņas centra deputāti būšot uzkrājuši lielāku pieredzi, viņi varētu tam iebilst, pieļauj E.Jaunups. Viņaprāt, A.Šlesera tieksme dominēt novedīs pie šķelšanās koalīcijā. N.Ušakovs kļuva par Rīgas mēru, jo _Saskaņas centrs_ uzvarēja vēlēšanās, taču viņam nav tādas saimnieciskā darba un arī politiskās pieredzes, kāda ir A.Šleseram, kas arī nosaka viņa vadošo lomu.

A.Šlesers jau ir pārliecinoši paziņojis, ka SC un LPP/LC nākamajā Saeimā veidos vienotu bloku neatkarīgi no tā, vai startēs vēlēšanās ar kopīgu sarakstu vai atsevišķi. Galīgais lēmums par formu, kādā pieteikt sevi vēlēšanās, tikšot pieņemts martā. Tad, visticamāk, būs reģistrēta arī uz vairāku organizāciju veidotā Saskaņas centra bāzes dibinātā Sociāldemokrātiskā partija Saskaņa. Tās priekšsēdētājs būs Jānis Urbanovičs, kurš gan nebija tik pārliecināts par kopīgu bloku ar LPP/LC kā vienīgo iespēju, taču to arī nenoraidīja. Viņš teica: «Kāpēc ne?» Plašākos komentāros par to, kādas izredzes ir saglabāt domē vienotību, viņš nevēlējās ieslīgt, norādot, ka līdz vēlēšanām vēl daudz kas var notikt.

Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) intervijā laikrakstam Bizness & Baltija norāda, ka apvienībā dominē viedoklis, ka SC jāstartē atsevišķi, ne apvienībā ar vēl kādu partiju. "LPP/LC mums ir stratēģiskais partneris , bet SC un LPP/LC ir divas neatkarīgas politiskas struktūras," teic N. Ušakovs. Viņš arī skaidri pasaka, ka pats kandidēt Saeimas vēlēšanās neplāno. "Es strādāju Rīgas domē," stingrs ir N. Ušakovs.

E.Jaunups pieļauj, ka SC un LPP/LC koalīcijā var rasties arī plaisas, ja pieaugs A.Šlesera dominējošā loma. Pagaidām tā vēl problēmas neradot, jo tieši šis cilvēks SC deputātiem ir devis iespēju nonākt pie varas, ieņemt atbildīgus amatus un palīdz īstenot SC svarīgus jautājumus, uzskaitīja E.Jaunups. Bez JL pārstāvja minētā vēl jāņem vērā arī tas, ka A.Šlesers jau ir pieteicis pretenzijas kļūt par valdības vadītāju pēc Saeimas vēlēšanām, un arī tāpēc viņam ir svarīgi saglabāt labas attiecības ar SC un respektēt šī politiskā spēka intereses. Situāciju domē pēc Saeimas vēlēšanām var ietekmēt arī izmaiņas deputātu sastāvā - arī A.Šlesera atgriešanās lielajā politikā.

«Šlesera vērienīgie projekti ir viņa stiprā puse,» vairākkārt vienus un tos pašus vārdus Dienai atkārtoja Rīgas mērs N.Ušakovs, atbildot uz jautājumiem par A.Šlesera vadošo lomu pašvaldībā. Viņš sadarbību vērtēja kā ļoti labu. Un tieši tāds pats viedoklis bija arī A.Šleseram, kurš esot bijis dažādās koalīcijās, bet nevienā neesot juties tik komfortabli kā šajā kopā ar SC. Iepriekšējā sasaukumā domē neesot bijusi neviena nedēļa bez domstarpībām koalīcijas iekšienē, atgādina A.Šlesers. Viņš pats gan strādāja valdībā, bet LPP/LC domē bija pie varas, kas priekšvēlēšanu laikā, starp citu, netika uzsvērts.

Ja piepildās E.Jaunupa paredzējumi un koalīcija sāk šķobīties, tad SC ar 26 balsīm domē ir lielākas izredzes atrast sabiedrotos nekā LPP/LC, kas pašvaldībā pārstāvēta ar 12 deputātiem. Pirms vēlēšanām gatavību sadarboties ar SC, lai nelaistu A. Šleseru pie varas, bija izteicis arī Jaunais laiks, kura līderis domē E.Jaunups tagad gan ir piesardzīgāks. Viņš nesakot «nekad», bet tagad esot cita situācija, jo SC pretēji JL agrākajām cerībām ir nācis nevis ar jaunu politisko piedāvājumu, bet nostiprinājis vecos politiskos principus, kurus pārstāvot A.Šlesers.

Žurnālistu Matīsa Arnicāna un Ināras Egles pētījumu par Rīgas domes pirmajām 100 dienām "Dzēsuši uguni ar iekrāto" lasiet ceturtdienas laikraksta Diena numurā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas