Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

papildināta - Zīle: JL un LSDSP būs jāpiekāpjas

Oficiālu piedāvājumu Tautas partijai (TP) un LSDSP iesaistīties Rīgas domes jaunajā koalīcijā piektdien izteica Tēvzemei un Brīvībai/LNNK vadība. Abas uzrunātās partijas atbildēt sola pirmdien. Sociāldemokrāti gan uzskata, ka darbu varētu turpināt līdzšinējā koalīcija, un sola atsaukt parakstus no Jaunā laika sagatavotā dokumenta par Jāņa Birka (TB/LNNK) atbrīvošana no mēra amata, savukārt TP pārliecināta, ka vecā koalīcija nav nemaz izjukusi.

"Mēs tagad informēsim savu partijas vadību un pirmdien atbildēsim, vai mums patīk šāds veidojums, vai mums nepatīk, kāpēc nepatīk un tad dosim atbildi," pēc tikšanās ar _TB_/LNNK tālāko rīcību pauda Tautas partijas (TP) pārstāvis vicemērs Andris Ārgalis (TP). Viņš atteicās uzreiz pateikt, kas  piedāvājumā pievienoties TB/LNNK, LPP/_LC _un _JL _koalīcijas kodolam TP apmierina un kas nē. Komentējot viņa partijas vadītāja Aigara Kalvīša izteikumus par to, ka koalīcija joprojām darbojas, A.Ārgalis sacīja: "Es tāpat, ieejot šajā kabinetā, redzu, ka domes priekšsēdētājs ir savā krēslā un strādā, viņš nav atbrīvots, vecā koalīcija darbojas. Vakar bija prezidija sēde, un visus jautājumus izskatījām."Ja TP vēl neatklāj, kādā koalīcijā vēlētos darbu turpināt, tad LSDSP neslēpj, ka vēlas saglābt līdzšinējo: "Manuprāt, pietiekami veiksmīgi varētu darboties arī iepriekšējā koalīcija, jo šāds darbs ir bijis. Protams, ir bijušas arī nesaskaņas konkrēto jautājumu risināšanā, bet, manuprāt, salabojot attiecīgi šo problēmu risināšanas mehānismu, var arī četru partiju sastāvā," sacīja vicemērs Jānis Dinevičs. Pašreiz izveidojusies situācija visu var vēl vairāk sarežģīt, proti, jauna amatu pārdale "būs ļoti saspringts darbs, kas var beigties bez nopietna rezultāta". Par to, ka "amatus vienmēr var sadalīt" pārliecināts ir _tēvzemiešu _līderis Robers Zīle. Viņaprāt daudz būtiskāk izveidot stabilu labēju koalīciju, kas iespējama piedaloties tikai piecām partijām. "Par veco koalīciju šajā gadījumā neiet runa, jo viņa beidza pastāvēt, pārkāpjot vienu no būtiekiem koalīcijas principiem, respektīvi, neparakstīt opozīcijas priekšlikumus tik būtiskā jautājumā kā koalīcijas vadītāja gāšana," žurnālistiem sacīja R.Zīle. Sarunu laikā R.Zīlem radies priekšstats, ka TP un LSDSP "reakcija bija pozitīva" par pievienošanos triju partiju koalīcijas kodolam. Atbildot uz jautājumu, vai sarunas nav nonākušas strupceļā, jo _JL _neapmierina J.Birks kā mērs, savukārt LSDSP nevēlas koalīcijā _JL_, R.Zīle atzīmē, ka šie spēki ir "acīmredzamā mazākumā" un, ja tie grib būt koalīcijā, tad tiem būs jāpiekāpjas.Savukārt kā norādīja _JL _frakcijas vadītājs Olafs Pulks, _JL _joprojām vēlas citu mēru, taču par katru cenu "negrasāmies deviņi deputāti iet gulties trolejbusam priekšā". Pirms izlemt mēra jautājumu, partija vēlas sagaidīt un izvērtēt TP un LSDSP atbildes, kā arī pirmdien vēl tikties ar TB/LNNK un LPP/_LC_. Lai gan O.Pulks piedraudēja, ka _JL _joprojām ir 20 deputātu paraksti, lai sasauktu domes sēdi un rosinātu J.Birka atlaišanu, tie, visticamāk, vairs nebūs izmantojami, jo LSDSP gatavi savējos atsaukt, ja tie tiks iesniegti. "Paraksti tika vākti ar citādiem politiskiem piedāvājumiem, nekā to ir izvērsis arī pats JL," saka vicemērs J.Dinevičs, norādot, ka tieši _JL _par notikušo būtu jāuzņemas galvenā atbildība. J.Dinevičs arī atzīst, ka parakstīšanās par J.Birka demisiju bija "pārspīlēts risinājuma meklējums tām problēmām, kas bija iezīmējušās koalīcijā".


(papildināts virsraksts un visa ziņa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

defdef

“Man situācija liekas diezgan dīvaina, jo pie amatā esoša Rīgas mēra, pie eksistējoša vairākuma tiek runāts par jaunu koalīciju, mēs gribam saprast, ko tas viss nozīmē?”

TP vadītājs Aigars Kalvītis. Lasi plašāk

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas