Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pārkāpumu cena – dzīvība

Valsts policija (VP) ir aizturējusi trīs personas minētajā kriminālprocesā, un tā ietvaros visu nakti no 28. uz 29. aprīli veikts aktīvs izmeklēšanas darbs, tostarp veiktas vairākas kratīšanas aizturēto cilvēku dzīvesvietās un darbavietās. VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Simona Grāvīte Dienai sniedza jaunākās ziņas par notikušā traģiskā ugunsgrēka, kurā bojā aizgāja astoņi cilvēki, izmeklēšanas gaitu.

Šobrīd ir aptaujāti un oficiāli nopratināti vairāki desmiti cilvēku. Šodien tiks lemts, kāds drošības līdzeklis tiks piemērots aizturētajām personām. Starp aizturētajiem ir arī jurists, bijušais Rīgas Juridiskās augstskolas Studentu asociācijas prezidents Andrejs Gailis, kuram pieder hosteļi Merķeļa ielā 1 un Merķeļa ielā 8. 

Patlaban kriminālprocess kvalificēts pēc trim Krimināllikuma pantiem: par ugunsdrošības noteikumu tīšu pārkāpšanu, svešas mantas iznīcināšanu vai bojāšanu aiz neuzmanības, kā arī uzņēmējdarbību bez reģistrēšanas un bez atļaujas.

Jāatgādina, ka traģiskajā ugunsgrēkā bojā gāja astoņi cilvēki, deviņi cilvēki ir nodoti Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, bet evakuēti 24 cilvēki, tostarp divi bērni. Saskaņā ar Rīgas pašvaldības sniegto informāciju vairums hosteļa iemītnieku ir bijuši ārzemnieki.

Lai arī VP norāda, ka jau iepriekš šī adrese ir nonākusi policijas redzeslokā par dažādiem pārkāpumiem, tomēr nelegālais hostelis pašā Rīgas centrā ir turpinājis darboties. Uz jautājumu, kā tas bija iespējams un vai galvaspilsētā varētu būt vēl kādi nelegāli hosteļi, VP gan atbildi nesniedz. 

Savukārt 28. aprīlī notikušajā preses konferencē iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) atklāja, ka Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta amatpersonas vēl šogad februārī ieradās objektā, lai veiktu ugunsdrošības normu pārbaudi, taču amatpersonas netika ielaistas. Toreiz par notikušo tika sākts administratīvais process. Tāpat šo objektu diezgan regulāri apmeklējusi policija, jo tajā uzturējušās personas, kuras lietojušas alkoholu un narkotikas.

Šajā adresē vairākkārt sodus piemērojusi arī Rīgas pašvaldības policija (RPP). Kopumā piemēroti 17 sodi par smēķēšanu koplietošanas telpās, alkohola lietošanu sabiedriskā vietā, dzīvošanu bez deklarētas adreses, masku nenēsāšanu u. c.

Sākti pieci procesi par masku nenēsāšanu. RPP saņemti 16 izsaukumi par trokšņošanu, dzeršanu un kautiņiem, uz ko ir arī attiecīgi reaģēts.

Gan Ģirģens, gan Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (P/P) uzsver, ka dienestiem nepieciešamas lielākas pilnvaras, lai varētu ne tikai piemērot sodus, bet arī reāli pārtraukt šādu vietu darbību. ''Redzam, ka nelegālas uzņēmējdarbības sekas var būt ļoti traģiskas. Ne tikai krāpšanās ar nodokļiem, bet arī zaudētas dzīvības. Ir nepieciešama strauja rīcība, lai dienestiem dotu plašākas pilnvaras vērsties pret šādiem nelegālas ''uzņēmējdarbības'' veicējiem,'' norāda Rīgas mērs.

Viņš arī rosinājis veidot starpinstitūciju darba grupu, iesaistot Valsts policiju, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Valsts ieņēmumu dienestu, Iekšlietu ministriju, Būvniecības valsts kontroles biroju un pašvaldību, lai izvērtētu potenciālos riskus citās adresēs, kurās ir aizdomas par nelegālu hosteļu iekārtošanu, un to, kādas izmaiņas ir nepieciešamas normatīvajos aktos un valsts un pašvaldības iestāžu sadarbībā, lai samazinātu līdzīgu traģēdiju atkārtošanās riskus. Vakar pievakarē Staķis mikroblogošanas vietnē Twitter ierakstīja: ''Marijas 1, dz. 7, 9 un 19 pārtraukta telpu ekspluatācija, visos dzīvokļos bija ierīkoti ''hosteļi'', sākti administratīvie procesi. Strūgas iela 2A – ir pildīta prasība pārtraukt ekspluatāciju.'' Tāpat viņš norādīja, ka RPP un pilsētas būvvaldes reidi turpinās un pārbaude sākta kādā ''hostelī'' Martas ielā. 

Aģentūra LETA vēsta, ka par Merķeļa ielā 8 izveidotā un aizvadītajā naktī degušā nelegālā hosteļa biznesu ir atbildīga SIA Hospitality Solutions. Uzņēmums jau pusotru gadu bijis Valsts darba inspekcijas (VDI) redzeslokā, turklāt uzņēmumam piemēroti vairāki sodi par nereģistrētu nodarbinātību un atalgojuma neizmaksāšanu. Kopumā par šo uzņēmumu VDI saņemti 11 iesniegumi, galvenokārt par darba samaksas neizmaksāšanu. VDI, reaģējot uz iesniegumiem, bija vērsusies uzņēmumā, taču tas nav sadarbojies. Rezultātā VDI piemērojusi divus administratīvos sodus.

Saskaņā ar iestādes teikto nereģistrēta nodarbināšana konstatēta Merķeļa ielā 1, savukārt attiecībā uz hosteli Merķeļa ielā 8, kurā trešdien izcēlies traģisks ugunsgrēks, neviens sods nav piemērots.

Lursoft dati liecina, ka SIA Hospitality Solutions no 2005. gada līdz 2020. gadam darbojās kā SIA Riga Hostel. SIA Hospitality Solutions juridiskā adrese ir Priekuļu novada Liepas pagastā un patiesais labuma guvējs ir Lietuvas pilsonis Arūns Skupeika. 

Lursoft informācija arī atklāj, ka šā gada 20. janvārī Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir apturējis uzņēmuma saimniecisko darbību un no 27. janvāra aizliedzis veikt jebkādus saimnieciskos darījumus. Uz 27. aprīli SIA Hospitality Solutions aktuālais nodokļu parāds ir 38 450 eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas