Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Plaša piemiņas pasākumu programma 14.jūnijā izsūtīto atcerei Rīgā

1941.gada 14.jūnija deportāciju rezultātā cieta 15 425 Latvijas iedzīvotāji (latvieši, ebreji, krievi, poļi), tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem. Izsūtīšanas laikā vīriešus atšķīra no ģimenēm un aizdzina uz Gulaga nometnēm, kur daudziem piesprieda augstāko soda mēru, bet citus sodīja ar ieslodzījumu nometnēs.

1946. un 1947.gadā, pateicoties Latvijas Izglītības ministrijas Bērnu nama daļas darbinieku uzņēmībai un pūlēm, vairāk nekā tūkstotis 1941.gada 14.jūnijā aizvesto bērnu — galvenokārt bāreņi un pusbāreņi vecumā līdz 16 gadiem — tika pārvesti uz Latviju, atdoti audzināšanā viņu radinieku ģimenēs vai ievietoti bērnu namos. Taču diemžēl ar to viņu moku ceļi nebeidzās. Daudzus no viņiem varas orgāni vēlāk pa etapu atkal nosūtīja uz agrākajām nometinājuma vietām, no kurām Dzimtenē varēja atgriezties tikai piecdesmito gadu vidū. Arī tagad Sibīrijā dzīvo 1941.gadā izsūtīto pēcteči.

Šogad konferences akcents būs nākamā paaudze — bērni un bērnu bērni. Kā viņu likteņus ietekmējusi vecāku bērnības pārdzīvojumi? Daudzi sabiedrībā zināmi un pazīstami cilvēki dzimuši izsūtījumā, daudzi kopā ar vecākiem izjutuši sabiedrības noraidošo attieksmi, bet tas nav traucējis iegūt izglītību un par spīti visam atrast savu vietu dzīvē.

Uz Latviju atbrauks arī Sibīrijā palikušo pēcteči. Lai arī mēs nespējam palīdzēt represētajiem atgriezties, vēlamies sniegt viņiem morālu gandarījumu, ka viņi nav aizmirsti, bet Latvijas iedzīvotājiem atgādināt par mūsu neseno pagātni ar cerību, ka tā nekad neatkārtosies.

Konference notiks Okupācijas muzejā, tajā aicināti piedalīties Valsts prezidents Valdis Zatlers, Latvijas politiski represēto apvienības vadītājs G.Resnais, vēsturnieks Edvīns Šnore un Ainārs Bambals, Sibīrijas bērni un viņu pēcnācēji no Latvijas, Krievijas un Izraēlas.

Konferencē piedalīsies Latvijas Radio kora grupa, Represēto vīru grupa no Saldus un doma kora skolas zēni, kā arī soliste Sonora Vaice. Konference paredzēta kā tiešraide Latvijas televīzijā. Interesenti varēs vērot tiešraidi arī ekrānā pie Okupācijas muzeja, kur ērtībai būs izvietoti krēsli.

Konferences laikā Okupācijas muzejā būs iespēja iegādāties grāmatas «Sibīrijas bērni» abus sējumus un apskatīt bērnu zīmējumu konkursa labākos darbus. Pārējie skolēnu darbi būs apskatāmi no 14. līdz 21.jūnijam Rīgas mākslas telpas izglītības zālē, Kungu ielā 3.

Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumi 13. un 14.jūnijā Rīgā


13.jūnijā

Plkst. 14 Okupācijas muzejā notiks zīmējumu konkursa «Sibīrijas bērni», kas notiek jau trešo reizi, uzvarētāju apbalvošana. Konkursā piedalījās 36 skolas no visas Latvijas, kopumā žūrija apbalvošanai izvirzīja 33 skolēnu darbus.

14.jūnijā

Plkst. 10 Šķirotavas stacijā «APSTĀJIES. PIEMINI. NEAIZMIRSTI.», Komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltītas skulptūras un atceres vietas atklāšana.

Plkst. 10 Okupācijas muzejā notiks 1941.gadā izsūtītajiem bērniem veltīta konference.

Plkst. 12 Koncertzālē «AVE SOL» koncerts komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Piedalās: Roberts Hansons (ērģeles), jauniešu koris «Balsis». Ieeja bez maksas.

Plkst. 13 pie Brīvības pieminekļa ziedu nolikšana un atceres pasākums.

Plkst. 13 un 15 kinoteātrī «RĪGA» rādīs dokumentālo filmu «DZIESMOTĀ REVOLŪCIJA» angļu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā. Biļetes cena Ls 2.

Plkst. 15 Pils laukumā pieminekļa «BĀRENĪTE» svinīga atklāšana.

Plkst. 15 Kurzemes rajona represēto klubs rīko piemiņas brīdi Torņakalna stacijā.

Plkst. 16 Sv.Pētera baznīcā būs koncerts komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Piedalās: Rīgas Jauniešu brāsbends, diriģents Boļeslavs Voļaks, Pēteris Vaickovskis (ērģeles). Ieeja bez maksas.

Plkst. 16.30 Rīgas Sv. Jēkaba katedrālē garīgās mūzikas koncerts «LŪGŠANA LATVIJAI». Piedalās: vīru koris «DZIEDONIS», diriģenti Roberts Liepiņš un Raimonds Počs, Lilita Ozola (ērģeles), Dagmāra Ķezbere (vijole), Solveiga Raja (soprāns), Miervaldis Jenčs (tenors), Māra Krauja-Reine (mecosoprāns). Ieeja bez maksas.

Plkst. 17 Rīgas Sv. Jāņa baznīcā koncerts «AIZVESTAJIEM». Piedalās: Latvijas Radio koris, diriģents Sigvards Kļava, Monta Martinsone (soprāns) Reinis Birznieks (čells) un Eva Bindare (vijole). Ieeja bez maksas.

Plkst. 19 Rīgas Domā Friģeša Hidaša «REKVIĒMS». Piedalās: Profesionālais pūtēju orķestris «RĪGA», mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, Rīgas kamerkoris «AVE SOL», Šauļu Valsts kamerkoris «POLIFONIJA». Solisti: Inga Šļubovska (soprāns), Baiba Berķe (mecosoprāns), Kristaps Niedra (tenors), Nauris Indzeris (basbaritons). Ieeja bez maksas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur meklēt?

Pilnu pasākumu programmu var aplūkot Rīgas domes Kultūras departamenta mājas lapā: www.rdkd.lv.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas