Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Protesta akcija pie valdības mājas par PVN samazināšanu apkurei noslēgusies bez starpgadījumiem

Skaļā protesta akcijā pie valdības mājas otrdien vairāki simti cilvēku prasīja samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) apkurei.

Protesta akcija tagad ir noslēgusies, pie mītiņa dalībniekiem neviens no ministriem tā arī neiznāca. Tomēr īsi pirms akcijas sākuma, ap plkst.11.30 bija ieradies Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis. Uz speciāli runātājiem paredzētā paaugstinājuma Ķirsis gan nekāpa un ar atnākušajiem aprunājās bez mikrofona palīdzības akcijas "mierīgajā" daļā.

Nekādi starpgadījumi akcijas laikā netika novēroti, policija nevienu nearestēja.

Saskaņā ar policijas aplēsēm ap plkst.12 protesta akcijā piedalījās 500 līdz 600 cilvēku.

Mītiņa dalībnieki bija skaļi, pūta svilpēs, rokās turēja zaru slotas un vairāk nekā 20 plakātus. Fonā skanēja bungu sitieni.

Cilvēkiem uz sejām bija uzliktas no papīra izgrieztas ministru maskas. Daži no plakātu uzrakstiem vēstīja: "Bērniņ, šodien mēs neēdīsim, šodien maksāsim par apkuri", "Salsti, vecmāmiņ! Tava valdība", "Kurš mani sasildīs?", "Apkuri bez PVN".

Protestētāji pieprasīja valdības atkāpšanos. "Mums nav vajadzīga tāda valdība, kas neciena darbaļaudis," pauda akcijas organizatori. Mītiņa dalībnieki solīja rīkot jaunas akcijas vai pat barikādes, kā 1990.gadu sākumā, ja tas būs nepieciešams.

Protesta akciju rīkoja arodbiedrība LABA, aicinot valdību samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi apkurei.

Arodbiedrība apgalvoja, ka šodien Ministru kabinets skatīs likumu "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz samazināt pievienotās vērtības nodokli siltumenerģijai no 12% līdz 5%. Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis gan sacīja, ka ministrija šādas izmaiņas izskatīšanai valdībā nevirza.

Bartaševičs atgādina, ka pirms tam Saeima ne vienu vien reizi, vērtējot priekšlikumus grozījumiem Pievienotās vērtības nodokļa likumā, noraidīja opozīcijas priekšlikumu samazināt (PVN apkurei.

Arodbiedrība akcentē, ka līdz 2009.gadam PVN siltumenerģijai bija 5% apmērā, bet, sākoties krīzei, valdība sāka neatlaidīgi to kāpināt līdz pat 12%. Kā norāda arodbiedrība, kopš 2011.gada dabasgāzei tiek piemērots akcīzes nodoklis 12 lati par 1000 kubikmetru.

Sākot ar 2009.gada apkures sezonu, no Krievijas piegādātas dabasgāzes cena bija 141 lats par 1000 kubikmetru, bet pašlaik tās cena sasniegusi 225 latus par 1000 kubikmetru bez PVN un akcīzes nodokļa. Lielāko siltumenerģijas tarifa daļu - 82% - veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes tirdzniecības cenas, uzsver protesta organizatori.

"Neskatoties uz to, ka šī gada ziema, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, nebija tik barga, Latvijas iedzīvotāji, daudzi no kuriem atrodas zem nabadzības sliekšņa, ir gandrīz izputināti pēc nesamērojami augstu komunālo rēķinu nomaksas. Runa ir ne tikai par pensionāriem, daudzbērnu ģimenēm un citām mazāk nodrošinātām grupām, bet arī par vienkāršiem ļaudīm, kuri diendienā mēģina nopelnīt sev iztiku," norāda arodbiedrība.

Viņi uzskata, ka vienīgais veids, kā valsts var palīdzēt savai tautai patiešām grūtajā brīdī, ir atvieglot tās maksājumu nastu, samazinot PVN likmi siltumapgādei no 12% līdz 5%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas