Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

RD koalīcija noraida vēlmi no brīvostas valdes atsaukt pašvaldības pārstāvjus

Rīgas domes koalīcijas deputāti šovakar naksnīgā sēdē noraidīja Vienotības ierosinājumu par pašvaldības pārstāvju atsaukšanu no brīvostas valdes.

"Par" ierosinājumu balsoja 15 opozīcijas deputāti, bet "pret" - 30 koalīcijas deputāti no Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai.

Jau ziņots, ka šovakar tika sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā tika vērtēts domes opozīcijā esošās partijas Vienotība frakcijas deputātu aicinājums par četru Rīgas domes valdes locekļu atsaukšanu no Rīgas brīvostas valdes. Iesniegumu bija parakstījuši arī biedrības Demokrātiskie patrioti deputāti.

Valdes locekļu atsaukšanas nepieciešamību opozīcija pamatoja ar viņu "neprofesionalitāti un bezdarbību".

Domnieks Juris Viņķelis (V) sēdes sākumā klāstīja, ka Rīgas brīvostas darbs "sastāv no nelikumībām un valdē strādā četri Rīgas domes pārstāvji, tādēļ viņš rosina šos cilvēkus atsaukt no amata, lai varētu rīkot jaunu konkursu uz izraudzīties jaunus, kompetentus cilvēkus, kuri būtu ieinteresēti Rīgas brīvotas attīstībā.

"Rīgas brīvostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs tagad tiek padarīts par ļauno, bet tā ir pašu Rīgas domes virzīto pārstāvju atbildība. Prokuratūrai ir nodots izvērtēt ostas pārkāpumus, taču paši domes virzītie pārstāvji nejūtas ne par ko vainīgi," sacīja Viņķelis.

Tāpat viņš norādīja, ka Rīgas brīvosta ir slavena ar to, ka tajā darbā tiek iekāroti Loginova radinieki. Nesen darbā iekārtots Loginova znots un znota tēvs. Taču, neskatoties uz pārkāpumiem, Loginovu sagaida prēmija vairāk nekā 10 000 latu apmērā, savukārt ostas policijas priekšniekam alga ir trīs reizes lielāka nekā ministru prezidentam, klāstīja domnieks.

Viņķelis akcentēja, ka nekādā gadījumā nav pret to, ka brīvostai ir nepieciešamas investīcijas, taču tam esot jānotiek skaidrā veidā.

"Rīgas domes virzītie pārstāvji slikti veic savus pienākumus, tādēļ ir atsaucami no amatiem. Pēc esošo Rīgas domes pārstāvju atsaukšanas no amata konkursa kārtībā tiktu izraudzīti jauni valdes locekļi, kuri būtu gatavi strādā tā, lai brīvosta attīstītos un darbinieki netiktu izraudzīti pēc pazīmes "Loginova radinieks"," vēstīja Viņķelis, piebilstot, ka Rīgas brīvosta ir rīdzinieku dārgums.

Savukārt viens no Rīgas brīvostas valdes locekļiem un Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) debašu laikā norādīja, ka lielā mērā deputātu aktivitāti ietekmē Mēness fāzes, tādēļ šodien deputāti runā emocionālāk.

Viņš informēja, ka Valsts kontrole (VK) pārbaudi veica no 2009.gada līdz 2011.gada beigām un šajā laikā Rīgas mērs un brīvostas valdes loceklis Nils Ušakovs (SC) brīvostas valdē bija vien tikai mēnesi, jo viņš tika iecelts 2011.gada oktobrī.

"Par VK konstatētajiem pārkāpumiem - kuģu ceļu padziļināšanas darbiem, dzelzceļu izbūvi Kundziņsalā, velkoņu iegādi - visi balsoja vienbalsīgi. No ostas nav nozagts vai paņemts neviens santīms - viss ir ieguldīts ostā un tas ir palīdzējis Rīgas ostai kļūt par pirmo Baltijas valstīs. Tas, ka mēs tagad kakājam viens otram uz galvas, ir jūsu [Viņķeļa] un Vienotības nopelns," sacīja Ameriks, piebilstot, ka arī Vienotības cilvēki bija iesaistīti, lai osta būtu pirmajā vietā.

Savukārt domnieks un bijušais brīvostas valdes loceklis Olafs Pulks (V) skaidroja, ka Vienotība nekad nav atbalstījusi tagadējo četru Rīgas domes pārstāvju virzīšanu Rīgas brīvostas valdē. Pulks minēja, ka ir strādājis Rīgas brīvostas valdē, taču viņš nekad nav balsojis par velkoņa iegādi.

"Ilgstošā nesadarbošanās Rīgai un valdībai, kā arī nesadarbošanās ar Rīgas brīvostas valdi ir spilgti izpaudusies un darbs ir paralizēts," sacīja Pulks, aicinot deputātus balsot par pašvaldības pārstāvju atsaukšanu no brīvostas valdes locekļu amata.

Kā ziņots, opozīcijas deputāti norāda, ka līdz šim brīdim no pašvaldības pārstāvjiem ostas valdē - Ušakova, Amerika, Mihaila Kameņecka (SC) un Vadima Jerošenko (SC) - nav sekojusi rīcība, kas paskaidrotu un attaisnotu viņu lēmumu balsot pret Rīgas brīvostas pārvaldnieka Loginova atstādināšanu no amata pēc VK revīzijā konstatētajām nelikumībām ostā, izšķērdējot vairāk kā 41 miljonu latu.

"Ar šo balsojumu Rīgas domes pārstāvji Rīgas brīvostas valdē ļoti skaidri pateica, ka nekādā veidā nepārstāv pašvaldības intereses ostā, neveicina tajā labu pārvaldību un necenšas novērst miljonu nelietderīgu tērēšanu," uzsver opozīcijas domnieki, kuriem nav pieņemams, ka Ameriks un Ušakovs vieglprātīgi izturas pret revīzijas ziņojumu, tādā veidā pieverot acis uz Loginova ilgstoši pieļautajiem pārkāpumiem.

Deputāti uzskata, ka VK revīzijā konstatētās nelikumības bija pietiekams iemesls, lai Loginovs zaudētu amatu. Arī Valsts policijas uzsāktais kriminālprocess par iespējamām nelikumībām Rīgas brīvostā ir signāls, ka pārkāpumi ir nopietni un par tiem ir nekavējoties jāatbild.

Kā ziņots, 25.martā sasauktajā brīvostas valdes sēdē visi valsts pārstāvji ostas valdē nobalsoja, ka Loginovam savs amats jāatstāj, savukārt četri pašvaldības pārstāvji pauda pārliecību, ka pirms šādu lēmumu pieņemšanas nepieciešams neatkarīga "arbitra" atzinums, tāpēc vispirms jāsagaida ģenerālprokuratūras atzinums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas