Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Rīgā dzeltenās kaites epidēmija, kritums gaidāms tikai novembrī

Rīgā pēdējā laikā plosās A hepatīta jeb dzeltenās kaites epidēmija un, ja pērn visa gada laikā Infektoloģijas centrā ievietoti septiņi slimnieki, tad trešdien vien hospitalizēti 23 cilvēki.

Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Rozentāle aģentūrai BNS pastāstīja, ka esošo situāciju pilnīgi noteikti var uzskatīt par epidēmiju, kāda Latvijā nav bijusi vismaz pēdējos 20 gadus.

Šajā laikā ir izaugusi vesela paaudze, kas nav vakcinēta pret šo hepatīta formu un slimība "ir atradusi labvēlīgu augsni".

Šogad ar A hepatītu infektoloģijas centrā ārstējušies 650 cilvēki. Rozentāle turklāt norādīja, ka ne visi A hepatīta slimnieki jāievieto slimnīcā, jo lielākā daļa var ārstēties ambulatori, ja vien tiek ievērota piesardzība, lai neinficētu citus cilvēkus. Līdz ar to var secināt, ka saslimšana ir krietni vien lielāka, nekā rāda oficiālie dati.

Ja cilvēks ar A hepatītu nav saslimis, tad vēl ir iespēja vakcinēties, jo speciālisti saslimstības kritumu prognozē tikai novembra otrajā pusē.

Slimības uzliesmojums sācies pagājušā gada nogalē, un tā galvenokārt izplatījusies sadzīves kontaktu ceļā. Ar hepatītu A pārsvarā slimo cilvēki vecumā no 18 līdz 39 gadiem.

Sabiedrības veselības aģentūras (SVA) dati liecina, ka kopumā Latvijā pagājušajā gadā ar A hepatītu jeb netīro roku slimību slimojuši 15 cilvēki, bet pēdējo reizi tik plaša saslimšana kā šogad bijusi 1995. gadā, kad ar dzelteno kaiti sirguši 2543 iedzīvotāji.

A hepatīts tiek saukts arī par netīro roku slimību, jo ar šo kaiti iespējams inficēties, ja netiek ievērotas higiēnas normas. Pēc inficēšanās ar vīrushepatītu A var paiet 15-50 dienu, līdz parādās pirmie slimības simptomi. Tad seko pirmsdzeltes periods, kas ilgst 3-7 dienas; tam raksturīga slikta dūša, nogurums, apetītes zudums, drudzis, sāpes labajā paribē un citi. Nedaudz vēlāk slimniekam parādās tumšs urīns, un tad jau var rasties aizdomas par A hepatītu. Vēl pēc dažām dienām sākas dzeltes periods - dzelteni acu baltumi un dzeltena āda. Šis periods var ilgt līdz pat divām nedēļām.

Pasargāt sevi no saslimšanas ar A hepatītu var, bieži mazgājot rokas, īpaši pēc tualetes apmeklējuma un pirms un pēc ēdiena gatavošanas un ēšanas. Tāpat uzturā jālieto tikai drošas izcelsmes ūdens. Ja nav zināma ūdens izcelsme, tas iepriekš jāuzvāra. Savukārt vasaras periodā nav ieteicams peldēties ūdenskrātuvēs ar apšaubāmas kvalitātes ūdeni.

Visbiežāk A hepatīta vīruss izplatās no cilvēka uz cilvēku tiešā sadzīves kontaktu ceļā un ar priekšmetiem, kas piesārņoti ar slimnieka fekālijām, roku higiēnas neievērošanas dēļ, kā arī dzerot piesārņotu ūdeni vai lietojot uzturā produktus, kas satur vīrusu. Saslimt var arī, peldoties piesārņotā ūdenī, kā arī dzimumakta ar inficētu cilvēku laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kas agrāk bija neiespējams, šodien ir digitāls

Par tehnoloģiju attīstību, e-paraksta pilngadības sasniegšanu un digitālo iespēju paplašināšanos Guntars Gūte sarunājas ar VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC) valdes priekšsēdētāj...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas