Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Rīgai var nākties mazināt izdevumus par 50 miljoniem

Gada otrajā pusē ne tikai kritīsies Rīgas pašvaldības ieņēmumi aptuveni par 10% jeb 42 miljoniem latu, bet arī iepriekš neparedzētā apjomā augs izdevumi, proti, būs jāparedz papildu 12 miljoni latu, lai samaksātu par investīciju projektiem, kas pretēji plānotajam nav pabeigti pērn, bet tikai šogad. Domnieku teiktais ļauj secināt, ka iztrūkuma dzēšana gulsies uz nākamā sasaukuma pleciem. Tas darbu sāks pēc pašvaldību vēlēšanām.

Projektus nepabeidza

Skaidrojot pēkšņu 12 miljonu parādīšanos, mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) preses sekretāre Kristīne Liepa stāsta, ka pērn vicemēra Andra Ārgaļa (TP) vadībā bija izveidota darba grupa, kuras uzdevums bija "ātri bīdīt projektus uz priekšu", lai tie tiktu laikus pabeigti un neievilktos šajā gadā. Taču visas investīcijas līdz galam tomēr netika apgūtas un budžetā tika atrunāts, ka līdz ar grozījumiem izdevumu daļā jāiestrādā arī šie nepabeigtie projekti. K.Liepa apgalvo, ka tā ir ierasta prakse un šogad "12 miljoni ir tie, kas ir no jauna jāparedz budžetā".

Viņa nevarēja atbildēt, kas tie par projektiem, arī A.Ārgaļa skaidrojumu iegūt neizdevās, jo ar viņu piektdienas pēcpusdienā vairs nevarēja sazināties, teica viņa preses sekretāre Anna Kononova.

Sociālo jomu sargās

Citus gadus investīciju projektus varēja segt, pateicoties ieņēmumu pieaugumam, bet šoreiz tas būs jādara uz izdevumu samazinājuma rēķina. Taču šī dome budžetu negrozīs, jo to varot darīt tikai pēc valsts budžeta grozīšanas, kas, visticamāk, nenotiks ātrāk par pašvaldību vēlēšanām. Taču politiķi arī nespēj pateikt, kurās nozarēs un kādā apjomā izdevumus samazināt, aizbildinoties, ka to darīt ir pāragri. Tā vietā tiek piesauktas vispārīgas frāzes — samazināt programmas, atteikties no brīvprātīgajām funkcijām, reformēt iestādes u.c.

Domnieks Andris Ameriks (LPP/LC) pieļauj, ka satiksmes jomā daļa funkciju, piemēram, pilsētas autobusu parks, jāatvēl privātiem uzņēmumiem. Savukārt A.Ārgalis aicina pēc vēlēšanām domāt par ieņēmumu palielināšanu: "Ja Rīgai šobrīd būtu sava banka, tad katru ceturksni pilsēta iegūtu ap 20 miljoniem papildu ienākumu." Jāatzīmē, ka bankas izveidi pirmā paredzējusi LSDSP. J.Birks uzskata, ka nevar mazināt sociālās programmas, jo domē vēršas arvien vairāk cilvēku, kas ir palikuši bez darba un bez iztikas līdzekļiem: "Kur vēl lai rīdzinieki meklē palīdzību šajā situācijā, ja ne savā pašvaldībā?"

Opozīcijas deputāte Baiba Brigmane (JL) norāda, ka budžets drīz būs jāmaina, jo tas ir izšķērdīgs. "Dome vispār neekonomē līdzekļus," viņa uzsver un min, ka piešķirts pusmiljons logu nomiņai skolās, izlemts neapvienot zaudējumus nesošas sākumskolas un 7000 latu piešķirti puķu dobes izveidei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas