Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas dome nonākusi vienas nenotikušas sēdes attālumā līdz atlaišanai

Rīgas domē trešdien nenotika arī otra sasauktā ārkārtas sēde, līdz ar to pašvaldība ir nonākusi vienas nenotikušas sēdes attālumā līdz atlaišanai.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR), kurš pašvaldībā ir palicis bez koalīcijas partneriem, ir vienojies ar opozīciju pārstāvošajiem politiskajiem spēkiem sasaukt trīs domes sēdes, taču nenodrošināt tajās kvorumu, tādējādi radot tiesisku pamatu domes atlaišanai.

Pirmā ārkārtas sēde tika sasaukta trešdienas rītā plkst.9.30, taču kvoruma trūkuma dēļ nenotika, savukārt nākamā ārkārtas sēde tika sasaukta jau plkst.13, taču arī tajā kvorums netika sasniegts.

Burova pārstāvētās partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) rindās nav vienota atbalsta iecerei nodrošināt domes faktisku pašatlaišanos, tomēr ar atsevišķu GKR deputātu dalību nebija pietiekami, lai nodrošinātu sēžu norisi. Uz pirmo sēdi bija ieradušies tikai 22 no 60 deputātiem. Šīs sēdes protokols liecina, ka, piemēram, deputāti Andrejs Kameņeckis (GKR) un Irina Vinnika (GKR) dalībai sēdē reģistrējās, kamēr citi frakcijas pārstāvji sēdē bija, bet dalību nereģistrēja. Nākamajā sēdē jau trīs GKR pārstāvji - Kameņeckis, Vinnika un Eiženija Aldermane - reģistrēja savu dalību, tomēr kopumā uz sēdi sanāca vien 24 deputāti, bet kvoruma nodrošināšanai nepieciešams vismaz 31.

Paralēli Saeimā tiek skatīts likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu, tomēr politikas kuluāros izskanējis, ka juridiskais pamats atlaišanai būtu gana apšaubāms, tāpēc valdības koalīcijas partijām, kuras Rīgas domē savukārt ir opozīcijā, drošāks risinājums tomēr būtu galvaspilsētas domes pašatlaišanās.

Kādreizējie GKR partneri - partija Saskaņa - uzskata, ka cenšoties izprovocēt tiesisku pamatu Rīgas domes atlaišanai, Burovs mēģina dažas nedēļas ilgāk noturēties mēra krēslā.

Šodien preses konferencē viena no Saskaņas frakcijas līderēm Anna Vladova pauda viedokli, ka notiekošais apliecina Burova vienošanos ar opozīciju un viņš piepalīdz Saeimai atlaist domi, jo saprot, ka juridiska pamata atlaist domi par situāciju atkritumu apsaimniekošanā neesot. Tieši ar šādu pamatojumu Saeimā tiek virzīts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ierosinājums par Rīgas domes atlaišanu.

"Viņš kritizē mūs, ka mēs bremzējam budžeta pieņemšanu, bet budžeta skatīšanas sēde ir atsaukta, tā vietā sasaucot divas ārkārtas sēdes. Vienīgais iemesls tam ir vēlme vēl divas līdz trīs nedēļas palikt mēra krēsla," Burovu kritizēja Vladova.

Arī bijušais vicemērs Druvis Kleins, kurš pārstāv deputātu frakciju Rīgai, pauda viedokli, ka starp GKR un opozīciju ir noslēgts barters, kas Burovam kopā ar izpilddirektoru Juri Radzeviču (GKR) divatā ļauj turpināt vadīt visas domes kapitālsabiedrības. "Šis ir izcils laiks, lai noslēgtu visādus shēmošanas līgumus, kurus nākamais sasaukums garantēti nevarēs lauzt, jo tur būs ietverti visādi neizdevīgi nosacījumi," pauda Kleins, norādot, ka notiekošo atbalsta arī opozīcija.

Iepriekš Saskaņa un deputātu bloks Rīgai gan bija paziņojuši, ka pašvaldības budžeta pieņemšanu neatbalstīs, kamēr domi vadīs Burovs.

Saskaņas rīkotajā preses konferencē piedalījās arī GKR deputāts Kameņeckis, kurš uzsvēra, ka partijā oficiāls lēmums par ārkārtas sēžu neapmeklēšanu neesot pieņemts. "Divi GKR deputāti šorīt reģistrējās dalībai sēdē, un arī frakcijas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) paudis viedokli, ka notiekošo neatbalsta," teica Kameņeckis. Savu lēmumu reģistrēties dalībai sēdēs viņš pamatoja, sakot, ka nav politisks spēlētājs, un piedāvā vairāk domāt tomēr par iedzīvotājiem, kuru interešu aizstāvēšanai esot nepieciešams pieņemt budžetu.

Taujāts par savu nākotni GKR, Kameņeckis konkrēti neatbildēja, norādot, ka nevar zināt, kā attīstīsies tālākie notikumi pašvaldībā.

Savukārt neatkarīgā deputāte Baiba Broka, kura līdz šim lēmumos ir atbalstījusi koalīciju, sacīja, ka neatkarīgi no tā, ka notiek "iesildīšanās vēlēšanām", nevienam domniekam nav dota atļauja tajā laikā nestrādāt, nepieņemt budžetu u.tml.

"Rīdzinieki bija pelnījuši bērnudārza pedagogu algu palielinājumu, bērnu kopšanas pabalsta pieaugumu un citas lietas. Taču pretēji Burova teiktajam, ka viņš ir saimniecisks cilvēks, politika tomēr ir ņēmusi virsroku, un no tā cieš rīdzinieki," sacīja Broka, vienlaikus norādot, ka opozīcijai šogad pavērusies jau trešā vai ceturtā iespēja pārņemt varu domē.

Vladova atzina, ka kompromisa iespējas šajā situācijā ar Burovu nesaredz, jo viņš komunicējot ar opozīciju, nevis līdzšinējiem koalīcijas partneriem, ar kuriem nekādas sarunas vairs nenotiekot. Taujāta, vai Rīgas domes frakcija rosinās Saeimā strādājošos "saskaņiešus" apstrīdēt arī Rīgas domes atlaišanu, Vladova neatbildēja, norādot, ka par to vēl lems partijas valde.

Pirms tam Burovs paziņojumā masu medijiem bija paudis nostāju, - "ja šis sasaukums nevar pieņemt budžetu, ir jāiet uz vēlēšanām".

"Rīdzinieki nav pelnījuši deputātus, kuri atsakās strādāt un nostājas pret iedzīvotāju interesēm. Un tas, ko dara mūsu de jure partneri, bet de facto bijušie partneri no partijas Saskaņa, ir nekas cits kā vēršanās pret rīdzinieku interesēm un sabotāža," kolēģus kritizēja Burovs, pārmetot, ka "saskaņieši" ne tikai atsakoties strādāt, bet nodarbojoties pat ar kaitniecību, neapstiprinot budžetu. Pēc Burova vārdiem, Saskaņai bijusi virkne iespēju "sākt strādāt", taču viņi to neesot izmantojuši.

Pēc Burova teiktā, virzība uz vēlēšanām esot apspriesta arī GKR frakcijā un sasauktās ārkārtas sēdes, "visticamāk, būs arī pirmais reālais solis uz ārkārtas vēlēšanām".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas