Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Rīgas pašvaldība kapsētām iepirks elektromobiļus

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejā šodien atbalstīja Mājokļu un vides departamenta ieceri par trīs elektromobiļu iegādi departamenta vajadzībām un divu publisko elektriskās uzlādes punktu izbūvi Rīgā 2013.gadā. Tas tiks paveikts, piesaistot Eiropas Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta līdzekļus.

Departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (GKR) skaidroja, ka visu projektu kopējās izmaksas būs 166 000 latu un tos būs iespējams īstenot, sākot ar 2013.gada janvāri.

Departaments plāno iegādāties trīs elektromobiļus darbiem Rīgas pašvaldības kapsētās kopumā par 78 000 latu. Šim Eiropas projektam varēs pieteikties, sākot ar 2013.gada janvāri. Viena elektromobiļa iegāde izmaksātu 26 000 latu, taču tā ekspluatācijas un uzturēšanas izdevumi būtu četras reizes mazāki nekā iekšdedzes dzinēju automobiļiem. Aļeksejenko norādīja, ka šie automobiļi uz 100 kilometriem patērē aptuveni 12 kilovatstundas elektrības, līdz ar to, pēc pašreizējām izmaksām, 100 kilometri izmaksā tikai 1,30 latus.

Departaments gan nav veicis aprēķinus, cik ilgā laikā elektromobiļu iegāde varētu atmaksāties, jo tas atkarīgs no degvielas cenām, kas tuvāko gadu laikā varētu pat dubultoties. Aļeksejenko piebilda, ka patlaban departaments autotransportu kapsētu vajadzībām nomā no pašvaldības SIA Rīgas satiksme un viena automobiļa noma departamentam izmaksā 800 latus gadā.

Aļeksejenko pastāstīja, ka departamentam jau ir laba pieredze ar šādiem transportlīdzekļiem - pērn tas nomājis vienu elektromobili, kas izrādījies daudz patīkamāks un lētāks ekspluatācijā. Arī Rīgas Pašvaldības policija esot izrādījusi vēlmi izmantot līdzīgu transportu.

Savukārt no 2013.gada aprīļa radīsies iespēja īstenot projekta ideju "Ar elektrību darbināmu transportlīdzekļu uzlādes staciju uzbūve Rīgas pašvaldības teritorijā" ar kopējo budžetu 88 066 lati. Viena stacija tiks izbūvēta Rīgas pilsētas centrā pie Mājokļu un vides departamenta ēkas, bet otra - Raiņa, I un II Meža, Sarkandaugavas kapsētu apkārtnē.

Katrā uzlādes stacijā būs astoņas vietas, kas būs pieejamas visiem elektromobiļu īpašniekiem.

Kopējais budžets diviem KPFI projektiem ir 166 066 lati, no kuriem 52 209 ir no Rīgas domes puses nepieciešamais līdzfinansējums.

Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks (SC), kurš ir arī Mājokļu un vides komitejas deputāts, šodien uzsvēra, ka nākotnē līdzīgas pārmaiņas sagaida arī pašvaldības SIA "Rīgas satiksme".

"Mēs nopietni domājam par elektrotransporta izmantošanas paplašināšanu. No šī paša finanšu instrumenta līdzekļiem arī "Rīgas satiksme" plāno iepirkt tādas pašas mašīnas autostāvvietu apkalpošanai. Uzdevu viņiem pie tā strādāt. Ideāli būtu Rīgas domes transportu vispār aizvietot ar elektromobiļiem," sacīja Baraņņiks.

Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) norādīja, ka trīs elektromobiļu iegāde un divu uzlādes staciju izbūve būtu pietiekami nopietns pirmais solis, lai sāktu procesu un pakāpeniski ieviestu pilsētā arvien vairāk videi draudzīgu transportlīdzekļu.

Iecere šodien atbalstīta Mājokļu un vides komitejā, to vēl vērtēs Pilsētas attīstības komiteja un Finanšu un administrācijas lietu komiteja.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas