Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

RS transporta vadītāju pietiek, arodskolu varētu slēgt

IZM stāsta, ka rūpīgi izvērtējusi skolas darbības efektivitāti un specifiku, un rosina to slēgt, lai ieekonomētu 52 702 latus. "Ikviens finanšu ietaupījums šībrīža apstākļos ir ļoti būtisks, jo situācija profesionālās izglītības iestādēs ir skaudra," Dienai skaidro IZM komunikācijas departamentā. Jau drīzumā valdība varētu noteikt precīzu datumu, ar kuru mācību iestādi slēgs.
Visticamāk, tuvākajos mēnešos Rīgas 10.arodskola — vienīgā izglītības iestāde Latvijā, kurā tiek mācīti tramvaju un trolejbusu vadītāji, — tiks slēgta. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) taupības nolūkos vēlas atbildību par mācību iestādi novelt uz Rīgas pašvaldības pleciem, taču arī tā naudu skolas uzturēšanai nevar atrast. Arodskolas pastāvēšanas izredzes vēl vairāk mazina apstāklis, ka SIA Rīgas satiksme (RS) patlaban jaunus darbiniekus nevajag.

Situācija ir skaudra

Tā kā skola neīsteno vispērējo vidējās izglītības programmu, bet tikai tramvaja un trolejbusa vadītāju skološanu RS vajadzībām, pēc IZM ieskatiem efektīvāk būtu, ja speciālistu sagatavošanu veiktu pats darba devējs. "Faktiski Rīgas 10.arodskola jau šobrīd darbojas kā RS mācību centrs, jo atrodas RS telpās," norāda IZM. RS sedz arī komunālos un uzturēšanas maksājumus, bet valsts nodrošina darbinieku atalgošanu.

Atsakās lāpīt

Taču pašvaldība, kas par skolas slēgšanu uzzinājusi tikai janvārī, atsakās segt mācības. "RS (..) ir svarīgs speciālistu sagatavošanas jautājums, par to noteikti nevajadzētu būt šaubām," apgalvo RS preses sekretāre Iluta Bērziņa, taču pie pašreizējā budžeta RS nevar uzņemties mācību funkcijas un finansēt skolu. Pilsētas mēra Jāņa Birka (TB/LNNK) preses sekretāre Kristīne Liepa papildina, ka izglītības pieejamība jānodrošina IZM: "Rīgas pašvaldība jau tā aizlāpa daudzus pakalpojumus, kurus jānodrošina valstij."

I.Bērziņa apstiprina, ka pašreiz RS transporta vadītāju ir pietiekami. 1978.gadā dibinātā skola pēdējos četros gados vien sagatavojusi 357 tramvaja un trolejbusa vadītājus, organizējot četrus mācību kursus gadā. Lai arī, pēc direktores Ludmilas Jaunzemes teiktā, pēdējā laikā nav bijuši pasūtījumi no Daugavpils un Liepājas par tramvaju vadītāju apmācību, iestāde ir vienīgā, kas šāda veida speciālistus gatavo. Likvidējot skolu, tiks pārtrauktas arī darba attiecības ar astoņiem skolā strādājošajiem.

Uz jautājumu, vai par mācībām tomēr nav atbildīga valsts, IZM atbild, ka, rodoties pieprasījumam, kursi arī var tikt organizēti Nodarbinātības valsts aģentūrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas