Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Strīds par Doma baznīcas torņa restaurāciju apdraud tās pabeigšanu 2014.gadā

Pēc vairāku gadu ilgiem atjaunošanas darbiem Rīgas Doma baznīcā beidzot pienākusi kārta arī baznīcas torņa restaurācijai, tomēr strīdi par atjaunošanas darbiem kavē to norisi, ziņo portāls lsm.lv.

Doma baznīcas draudzes priekšnieks Kaspars Upītis stāsta, ka baznīcas tornis sasvēries 60 centimetrus no tā ass. Lai novērstu tālāku torņa deformāciju, par atbilstošāko risinājumu restaurācijas vadītāji piedāvā to nostiprināt ar metāla konstrukcijām. Lai arī ir iespēja iegūt nepieciešamo finansējumu būvniecības darbiem, jau vairāk nekā gadu noris diskusijas starp Doma baznīcu un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju par to, vai tas ir atbilstošākais risinājums, vēsta lsm.lv. "Ja sākumā cerējām uz tādu pretimnākšanu, tad pašlaik mums ir jācīnās par to, lai mēs šo te projektu dabūtu cauri virs subjektīvu ekspertu viedokļa, kas ir diametrāli pretēji. Mēs esam nonākuši lauciņā, kur cīnās persona pret personu, speciālists pret speciālistu, un mēs kā pasūtītāji nevaram saņemt to, ko mēs gribam," stāsta K.Upītis.

Arhitekts Pēteris Blūms par šo risinājumu izsakās skeptiski, norādot ne tikai uz vizuālu iejaukšanos vēsturiskajā mantojumā, bet arī par metāla konstrukcijas mijiedarbību ar pašreizējiem materiāliem. Savukārt arhitektūras doktors Jānis Krastiņš apgalvo, ka nav pamata iebilst pret ierosināto metāla konstrukciju un uzsver, ka iepriekšējo mantojumu ne vienmēr iespējams saglabāt simtprocentīgi.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas pārstāve Dace Čoldere atzīst, ka "izvēlētā metode ir tāda ekstrēma, es teiktu, savā ziņā", tomēr tam dod zaļo gaismu, tomēr problēma slēpjas projekta izstrādē. "Lai projekts tiktu realizēts, jābūt absolūti nepārprotamam, pārredzamam, saprotamam būvprojektam, kurš ne tikai paredz kaut kādu elementāru it kā vienkāršu konstrukciju, bet kurš atspoguļo to, kā šī konstrukcija tur ir iekļāvusies, kādā veidā viņa tur tiks iekļauta, un galu galā, kas notiks ar tām konstrukcijām, kas tur jau ir," savu pozīciju lsm.lv skaidro D.Čoldere.

Metāla konstrukcijas Rīgas Doma baznīcas tornī ļautu izveidot arī liftu, kas atvieglotu baznīcas apmeklētājiem piekļuvi augšējiem stāviem, kā arī rastu iespēju vērot Rīgas panorāmu no Doma baznīcas. P.Blūms min arī ugunsdrošības pasākumus, jo glābšanas dienestiem nav tehnikas, kas tādā augstumā spētu novērst nelaimes gadījumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas