Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Valdība pasūtījusi patruļkuģus "Rīgas kuģu būvētavai", kas nespēj to veikt

Pirms diviem gadiem Aigara Kalvīša (TP) valdība piecu patruļkuģu būvi uzticēja _Rīgas kuģu būvētavai, _kas pieder uzņēmējam un tolaik premjera padomniekam Vasīlijam Meļņikam. Tagad atklājies, ka patruļkuģus Latvijā tomēr uzbūvēt nevar un tie pasūtīti Vācijas kompānijai. V.Meļņiks izrādījies tikai starpnieks, izpētījis raidījums _Nekā personīga__. _Patruļkuģi uzticēti būvēt bez konkursa, uzsvēra raidījums.

Ieorsinājums pasūtīt kuģus Rīgas kuģu būvētavai radās Jūras spēku komandierim Ilmāram Lešinskim (1999 – 2005). Viņš savulaik lidojuma laikā žurnālā izlasījis rakstu, kurā V.Meļņiks stāstījis, ka ir gatavs būvēt Latvijai kuģus par pašizmaksu. I.Lešinskis pasūtījis pētījumu Kuģu būvniecības iespējas Latvijā, ko par 10 000 latu veica Ekonomikas institūts. Pētījumā tika secināts, ka kuģus būvēt Latvijā var vienīgi Rīgas kuģu būvētavā. "Ja skatāmies no valstiskā viedokļa, ar šo pasākumu atbalstīt vietējo uzņēmumu, būtu bijis daudz labāk. Ne vienmēr finansiālo izdevīgumu nosaka tiešās izmaksas," uz jautājumu, vai lētāk nebūtu izsludināt konkursu, atbildēja bijusī institūta vadītāja Raita Karnīte.

Pētījumu pabeidza 2003.gadā. Armijas vadība ar to iepazīstinājusi politiķus, tomēr tā laika premjeram Einaram Repšem (JL) un aizsardzības ministram Ģirtam Valdim Kristovskim par kuģiem interese neesot bijusi, norādīja Nekā personīga.

Situācija mainījusies 2007.gadā, kad premjera amatu atkal ieņēmis A.Kalvītis, bet par viņa padomnieku uzņēmējs V.Meļņiks. Tad arī dota zaļā gaisma šim projektam. Lēmums pieņemts valdības slēgtajā daļā. Jūras spēki izvēlējušies vislabāko kuģa modeli – SWATH divkorpusu kuteri. Līgums paredz, ka V.Meļņika uzņēmums par 38 miljoniem uzbūvēs piecus patruļkuģus. 

Tomēr praksē izrādījās, ka kuģubūvētava Latvijā nav spējīga uzbūvēt šāda tipa kuģus, tāpēc uzņēmums to pasūtīja vācu kuģu būvētavai Abeking & Rasmussen. Taču līgums ar valsti netika lauzts, uzsvēra Nekā personīga. Rīgas kuģu būvētava ir saņēmusi avansa maksājumu - 19 miljonus.

Šobrīd zināms, ka Vācija Latvijai uzbūvēs trīs patruļkuģus. V.Meļņika uzņēmums cer no vāciešiem iegādāties licenci un kādu kuģi mēģināt uzbūvēt tepat Rīgā.

Lēmumu par V.Meļņika iesaisti kuģu būvēšanā virzīja aizsardzības ministrs Atis Slakteris (TP). Viņš uzskata, ka, uzticot Meļņikam kuģubūvi, sildījis Latvijas ekonomiku.  

Līdzīgu SWATH tipa kuģi iepērk arī Igaunija. Igaunijas jūras administrācija pirms diviem mēnešiem noslēdza līgumu ar tieši to pašu vācu kuģu būves uzņēmumu, kas būvēs pēc V.Meļņika pasūtījuma. Igauņi saņemšot kuģus ar aprīkojumu, bet Latvijai to vēl vajadzēšot darīt.

Šobrīd Aizsardzības ministrija cenšas pārskatīt maksājumu grafikus par kuģiem, jo krīze strauji mazinājusi aizsardzības budžetu. Nākamnedēļ par izmaiņām līgumā iecerētas uzņēmēja sarunas ar premjeru Valdi Dombrovski, informē Nekā personīga


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasaule patlaban padevusies principam "nauda nesmird"

Par to, kādus secinājumus Rietumiem izdarīt no Volodimira Zelenska piedāvātā miera plāna, kā uztvert ļaunuma parādi, ko pie sevis BRICS valstu samitā sapulcējis Vladimirs Putins, un Čečenijas...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas