Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

2012.gada budžetā FM ir gatava paredzēt atbalstu Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecībai

Darbā pie 2012.gada valsts budžeta sagatavošanas Finanšu ministrija (FM) ir gatava paredzēt atbalstu Dienvidu tilta trešās kārtas būvniecībai, apliecināja ministrijā.
FM 2011.gada jūlijā saņēma Rīgas domes vēstuli par nepieciešamo finansējumu Dienvidu tilta 3.kārtas būvniecības pabeigšanai, kurā lūgts nodrošināt iespēju Rīgas pilsētas pašvaldībai saņemt aizņēmumu vai izsniegt galvojumu pašvaldības kapitālsabiedrībai Dienvidu tilta finansējuma nodrošināšanai.

Ministrija informē, ka saskaņā ar likumu pašvaldību aizņēmumu kopējo pieļaujamo palielinājumu saimnieciskajā gadā nosaka gadskārtējā valsts budžeta likums. Tāpat likumā ir noteikts, ka pašvaldību sniegto galvojumu kopapjoms saimnieciskajā gadā nedrīkst pārsniegt gadskārtējā valsts budžeta likumā noteikto galvojumu maksimālā apmēra pieauguma apjomu. Turklāt valsts budžeta likumā ir noteikti mērķi, kam pašvaldībām ir tiesības ņemt aizņēmumus un sniegt galvojumus.

Vienlaikus FM vērš uzmanību, ka, sākot ar 2009.gadu, pašvaldībām ir noteikti būtiski ierobežojumi saņemt aizņēmumus vai sniegt galvojumus savām kapitālsabiedrībām investīciju projektu īstenošanai, izņemot tos investīciju projektus, kuriem paredzēts Eiropas Savienības un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansējums. Tomēr katru gadu, gatavojot valsts budžeta likuma projektu, tiek noteiktas prioritātes, kam pašvaldībām ir iespējas saņemt aizņēmumu.

Ņemot vērā iepriekš minēto, FM uzskata par iespējamu atbalstīt Rīgas pilsētas pašvaldības priekšlikumu un iespēju robežās sekmēt ekonomiski pamatotākus nosacījumus finanšu resursu piesaistei. Tāpēc, izstrādājot likumprojektu "Par valsts budžetu 2012.gadam", ir gatava sniegt priekšlikumu par attiecīgas normas iekļaušanu valsts budžeta likumā. Tikai pēc tam, kad priekšlikumu būs atbalstījusi Saeima, pieņemot likumu "Par valsts budžetu 2012.gadam" ir iespējams lemt par aizdevuma piešķiršanu, uzsvēra FM.

Ministrija arī norāda, ka patlaban Latvijā esošais publiskās un privātās partnerības (PPP) regulējums nosaka, ka pirms jebkura PPP līguma slēgšanas ir jāveic attiecīgi finanšu un ekonomiskie aprēķini, kā arī jāsaņem par tiem PPP uzraudzības institūcijas un FM atzinumi. Ne PPP Uzraudzības institūcijā, ne FM attiecīgie aprēķini nav iesniegti.

Tāpat FM nav pieejams Dienvidu tilta trešās kārtas posma būvniecības iepirkuma konkursa nolikums vai kāda cita informācija, lai izvērtētu konkrētā projekta pazīmes, risku sadalījumu un tā atbilstību PPP. Tomēr FM norāda, ka normas par finansējuma piesaistes nodrošināšanu privātajam partnerim, iekļaušana iepirkuma konkursa nolikumā nebūt nenorāda uz PPP pēc būtības.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes Satiksmes departamentam jau tuvākajā laikā jāizsludina jauns iepirkuma konkurss par Dienvidu tilta trešās kārtas posma no Bauskas ielas līdz Ziepniekkalna ielai būvniecību.

Kā iepriekš žurnālistiem skaidroja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), pašreizējā līguma gaitā būvdarbus pabeigt nav iespējams, jo pašvaldībai nav nepieciešamo 17,5 miljonu latu, tāpēc darbi un līgums ir pārtraukts, un tiks sludināts jauns iepirkums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas