Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

90% Elektrum klientu šogad pieaugs elektroenerģijas rēķini

Energokompānijas AS Latvenergo zīmola Elektrum klientiem šogad rēķini par elektroenerģiju pieaugs par 0% līdz 15%.

"Latvenergo" pārdošanas direktors Uldis Mucinieks iepriekš norādīja, ka aptuveni 85% klientu līgumi ir slēgti 1.janvārī, jo tas bija datums, kad atvērās elektroenerģijas tirgus, tāpēc tieši šajā datumā mainās piedāvātais tarifs. Aptuveni 10% "Elektrum" klientu elektroenerģijas rēķini nepieaugs, 40% tie pieaugs līdz 1,70 eiro, 30% - līdz 3,50 eiro, bet 20% - par vairāk nekā 3,50 eiro mēnesī.

Viņš skaidroja, ka rēķinu pieaugums ir atkarīgs no klienta elektroenerģijas patēriņa. 10% no visiem "Elektrum" klientu ir aizsargātie lietotāji, kuriem rēķini nākamgad saglabāsies tādi paši kā šogad. 40% klientu, kuru elektroenerģijas patēriņš ir līdz 100 kilovatstundām (kWh) mēnesī rēķins būs par 1,70 eiro lielāks, 30%, kuru patēriņš ir 100 līdz 200 kWh, rēķini pieaugs par 3,50 eiro, bet pārējiem 20% klientu cena pieaugs par vairāk nekā 3,50 eiro.

"Elektrum" visiem klientiem, kuriem gada beigās beidzas cenas termiņš, atbilstoši līguma nosacījumiem izsūta jauno cenu piedāvājumus nākamajam periodam. Cenas izmaiņas ir individuālas, tās ir atkarīgas no patērētās elektroenerģijas apmēra.

Latvijā elektroenerģijas tirgus tika atvērts 2007.gadā. Tā atvēršana tika īstenota pakāpeniski atbilstoši Elektroenerģijas tirgus likumam. 2007.gadā tirgu atvēra komersantiem ar lielu elektroenerģijas patēriņu, sākot ar 2012.gada 1.aprīli tirgū iesaistīja elektroenerģijas lietotājus, kuru elektroenerģijas patēriņš ir vidēji liels, un no 2012.gada 1.novembra elektroenerģiju brīvajā tirgū varēja iegādāties arī pārējie komersanti. No 2015.gada 1.janvāra tirgus tika atvērts mājsaimniecībām.

Brīvais tirgus nozīmē, ka elektroenerģijas cenu nosaka elektroenerģijas tirgotāji, savstarpēji konkurējot, un tās mazumtirdzniecības cena veidojas no elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas un tirgotāja uzcenojuma.

Elektroenerģijas vairumtirdzniecības cena tiek noteikta elektroenerģijas biržā "Nord Pool", un tā ir atkarīga no elektroenerģijas ražotāju piedāvājuma un elektroenerģijas tirgotāju pieprasījuma konkrētajā stundā, kā arī no vietējo elektroenerģijas ražotāju izmaksām un ražošanas jaudām, pārvades sistēmu jaudas, oglekļa dioksīda emisiju kvotu cenas un energoresursu cenas pasaulē. Atvērto elektroenerģijas tirgu uzrauga Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija.

Top komentāri

ļuļa
ļ
a kam nepieaugs cenas? gāzei arī pieaugs, auto ekspluatācijas nodoklis vecām mašīnām dubultosies vai pat trīškāršosies, īsāk sakot veiksmes stāsts turpinās. šī valsts ir klaji naidīga saviem iedzīvotājiem.
Scorseze
S
Vai mums vispār ir tautas vara valstī?! Gads vēl nav sācies un: 1) Tiesnešu algu palielinās par 35% jeb līdz 2695 eiro 2) No šodienas augs akcīzes nodoklis tabakas izstrādājumiem 3) 90% Elektrum klientu šogad pieaugs elektroenerģijas rēķini 4)Latvijā ievieš valsts veselības apdrošināšanu 5) Gāzes cenas kāpums Tas ir tikai sākums (1. janvāris), esmu stipri ieintriģēts, kas būs tālāk?
nu
n
Paldies cūkas !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas