Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
"Šim cilvēkam bija jābūt Rīgas bāriņtiesas uzraudzībā," uzsver zēna juridiskais pārstāvis Artūrs Zvejsalnieks

Ainažos "aizmirstā" zēna pārstāvis: Rīgas bāriņtiesa nepildīja savu pienākumu

Otrdien Rīgas domes Labklājības departaments un Rīgas Bāriņtiesa komitejas sēdes slēgtajā daļā informēja domes deputātus par izvērtēšanas komisijas rezultātiem saistībā ar jaunieti, kurš tika "aizmirsts" psihoneiroloģiskajā slimnīcā Ainažos. Komisija secinājusi, ka pēc veiktās izpētes nav iespējams apgalvot, ka nebūtu ievērota tā laika likumdošana vai kaut kas apzināti darīts pret bērna interesēm. Nu jau pieaugušā vīrieša juridiskais pārstāvis Artūrs Zvejsalnieks portālam Diena.lv gan uzsvēra - acīmredzams, ka Rīgas bāriņtiesa nenodrošināja jaunā cilvēka interešu aizstāvību, kas ir bāriņtiesas tiešais pienākums.

Lai izvērtētu Latvijas Televīzijas raidījumā de facto minēto situāciju, kas notikusi pirms 20 gadiem, Labklājības departamenta izveidotās komisijas uzdevums bija veikt Bērnu un jauniešu centra Rīgas bāreņu sociālās rehabilitācijas un atbalsta centrs Marsa gatve un Rīgas Sociālā dienesta (RSD) amatpersonu veikto darbību izvērtējumu​.

Komisijas ieskatā krīzes centra Marsa gatve darbinieki sniedza nepieciešamo atbalstu viņa interešu nodrošināšanai, savukārt RSD darbinieki esot snieguši nepieciešamo psihosociālo atbalstu jau pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī piešķīra atbilstošus sociālos pakalpojumus jaunieša sociālās funkcionēšanas uzlabošanai.

Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas vadītāja Baiba Rozentāle (Saskaņa) norāda: "Ir veikts ļoti skrupulozs un retrospektīvs darbs, lai atskatītos uz to notikumu gaitu, kas risinājusies pirms daudziem gadiem. Nepārprotami ir skaidrs, ka šis jaunietis ir piedzīvojis lielas ciešanas un emocionālu pāridarījumu, bet

pēc veiktās izpētes nav iespējams apgalvot, ka nebūtu ievērota tā laika likumdošana vai kaut kas apzināti darīts pret bērna interesēm.

Ir jāsaprot arī tas, ka šī brīža normatīvie akti krasi atšķiras no tajā laikā spēkā esošajām normām, un patlaban normatīvā bāze ir sakārtota tā, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos." 

Savukārt advokāts Zvejsalnieks portālam Diena.lv pauda, ka ir labs jautājums, ko nozīmē "tagad sakārtota vai tad nesakārtota likumdošana".

"Jebkurā gadījumā šim cilvēkam bija jābūt Rīgas bāriņtiesas uzraudzībā. Tiesībsargs ir konstatējis faktus, proti, cilvēkam netika iecelts aizbildnis.

Ir acīmredzmi, ka Rīgas bāriņtiesa nepildīja šo pienākumu un nenodrošināja šī cilvēka interešu aizstāvību, kas ir bāriņtiesas tiešais pienākums."

Diena jau iepriekš ziņoja, ka amatpersonas esot vienojušās atrast iespēju, lai no septembra puisis varētu sākt iegūt izglītību. Šī iespēja viņam netika nodrošināta, dzīvojot psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Zvejsalnieks atklāja, ka jaunajam vīrietim ir iesākta pamatizglītība. Viņam ir četru klašu izglītība speciālā programmā. "Pamatizglītība, kas ir obligātā izglītība Latvijā, jaunajam vīrietim nav pabeigta, tāpēc ir jautājums, kādēļ Rīgas pašvaldība nav nodrošinājusi pamata izglītību. Tāpat jautājums, kādēļ vīrietis mācījās speciālā programmā, vai viņam tā bija piemērota." 

Jau ziņots, ka atbildību par jauna vīrieša bērnības sagraušanu neviens labprātīgi negrib uzņemties​. Tāpat šī lieta varētu sasniegt Eiropas Cilvēktiesību tiesu, bet tas notiks tikai tad, ja būs izsmeltas visas iespējas Latvijā, norādīja Zvejsalnieks. 

Top komentāri

interesanti
i
Kurš no Rīgas bāriņtiesas personīgi atbildēs par izdarīto noziegumu pret jaunieti: sarkangalvis, I.Kampare vai kas? Kas maksās kompensāciju?
Rupjš Civillikuma 222.p. pārkāpums
R
Tas, ka pēc Labklājības ministrijas priekšlikuma ar Tieslietu ministrijas piekrišanu daļai bez vecāku gādības palikušo bērnu netiek iecelts aizbildnis un tā funkcijas "pilda" bāriņtiesas, ir rupjš Civillikuma 222.p. pārkāpums, turklāt, bāriņtiesas šajā situācijā ir klajā interešu konfliktā, kā rezultātā rodas tie "aizmirstie" gadījumi .
I.Kampare
I
Rīgas bāriņtiesai interesē bērnus labāk atdot uz ārzemēm (un ne jau par pliku paldies...), tad kāpēc te krāmēties ar šo puisi, par kuru nauda neienāks?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas