Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Baltpool: Šajā apkures sezonā iedzīvotājiem gaidāmi mazāki rēķini nekā gadu iepriekš

Latvijā šajā apkures sezonā iedzīvotājiem gaidāmi mazāki rēķini nekā pagājušajā gadā, aģentūrai LETA prognozēja starptautiskā biokurināmā biržas Baltpool pārstāvji.

"Baltpool" norāda, ka 2023.gada oktobrī Latvijā vidējā apkures cena bija 9,05 centi par par kilovatstundu (kWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 19% mazāka, salīdzinot ar cenu pagājušās apkures sezonas beigās, kad cena  bija 11,99 centi par kWh.

Vidējā apkures cena Latvijā tiek noteikta, ņemot vērā visu valsts pilsētu apkures cenas, taču visvairāk to ietekmē cenas lielākajās pilsētās. Rīgā noteiktā apkures cena ir 8,76 centi par kWh, Daugavpilī - 8,53 centi par kWh, Liepājā - 9,17 centi par kWh, Jūrmalā - 9,15 centi par kWh, bet Jelgavā - 7,24 centi par kWh.

Pēc "Baltpool" tirdzniecības vadītāja Vaidota Jonuša minētā, kara Ukrainā izraisītais nestabilais ģeopolitiskais stāvoklis pērn rudenī emocionāli ietekmēja energoresursu tirgus - rekordlielos apmēros sadārdzinājās biokurināmais, dabasgāze. Biokurināmā cena tirgū pieauga arī importa no Baltkrievijas aizlieguma dēļ. Tomēr vēlāk spriedze tirgū mazinājās un biokurināmā cenas tirgū sāka strauji pazemināties - līdz sezonas beigām Latvijas tirgū tās pazeminājās par 51%.

"Skatoties uz šīs apkures sezonas perspektīvām, varam garantēt, ka gaida mierīgāks gads. Faktoru, kas satrauca pērn, šogad nav - biokurināmā tirgū izejvielu piedāvājums no vietējiem ražotājiem ir pietiekams, nav gaidāmi pārsteigumi arī dabasgāzes tirgū - Eiropā krātuves ir piepildītas maksimāli, un gāzes cenas ir sasniegušas zemāko līmeni," min "Baltpool" pārstāvis.

Prognozējot apkures cenu, nozīmīgs faktors ir arī vidējā gaisa temperatūra apkures sezonas laikā. Arī iepriekšējā apkures sezonā laika apstākļi bija pietiekami silti, kas mazināja nepieciešamību pēc biokurināmā un pazemināja tā cenu tirgū. Šogad Eiropas Savienības klimata aģentūra "Copernicus" Eiropā prognozē siltāku ziemu, nekā ierasts.

"Baltpool" pārstāvji vienlaikus norāda, neņemot vērā aizvien zemākās apkures cenas, lēta biokurināmā dēļ tirgū var izveidoties pirms dažiem gadiem pastāvējušais stāvoklis, kad lētā Baltkrievijas biokurināmā importa dēļ vietējais tirgus stagnēja. Taču, pēc izejvielu importa no Baltkrievijas apturēšanas, vietējam tirgum bija nepieciešami pieci mēneši, lai nodrošinātu pietiekamu biokurināmā piedāvājumu un tādējādi stabilizētu situāciju tirgū.

"Baltpool" ir elektroniskās tirdzniecības platforma, kurā tiek veiktas standartizētu biomasas produktu izsoles. Lietuvā "Baltpool" organizē arī koksnes un siltumenerģijas izsoles un administrē sabiedrisko pakalpojumu saistības elektroenerģijas jomā. Pašlaik "Baltpool" darbojas Lietuvā, Latvijā, Igaunijā, Polijā, Zviedrijā, Somijā un Dānijā. "Baltpool" ir daļa no Lietuvas valstij piederošās "EPSO-G" enerģijas pārvades un apmaiņas grupas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas