Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cert.lv atzinīgi vērtē EK lēmumu liegt izmantot TikTok valsts iestāžu darba ierīcēs

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcija Cert.lv atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas (EK), ASV, Kanādas un citu partneru lēmumu liegt izmantot TikTok un jebkuru citu darba pienākumu veikšanai nevajadzīgu lietotni ierēdņu un valsts iestāžu darba ierīcēs, aģentūrai LETA pavēstīja Cert.lv pārstāve Līga Besere.

"Cert.lv" ieskatā mobilās ierīces un tajās izmantotās lietotnes ir uzskatāmas par informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) infrastruktūras sastāvdaļu, uz kurām attiecas visi jau spēkā esoši normatīvie akti par minimālām drošības prasībām un IKT drošības labo praksi. Valsts īpašumā esošām mobilām ierīcēm jābūt definētai drošības politikai un vēlama drošības prasību centralizēta kontrole. Tas nozīmē, ka uz šādām ierīcēm, īpaši valsts iestāžu izmantotām, nav jābūt ne tikai "TikTok" lietotnei, bet arī jebkurai citai lietotnei, kura nav nepieciešama iekārtas pilnvērtīgai funkcionēšanai un darba pienākumu veikšanai.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Jau ziņots, ka EK pagājušajā nedēļā aizliedza sociālo platformu "TikTok" darbinieku izmantotajās oficiālajās ierīcēs, bet ASV Baltā nama administrācija pirmdien deva federālajām aģentūrām 30 dienas, kuru laikā ir jānoņem lietotne "TikTok" no visām to darbinieku oficiālajām ierīcēm, īstenojot ASV Kongresa pērn pieņemtu lēmumu par šīs lietotnes aizliegumu.

Platforma "TikTok" pieder Ķīnas uzņēmumam "ByteDance".

Rietumos nerimst bažas par to, kādā mērā Ķīnai ir piekļuve lietotāju sensitīvajiem datiem visā pasaulē, tomēr "TikTok" uzņēmuma vadība līdz šim noliegusi, ka Pekinai būtu jelkāda kāda kontrole vai piekļuve.

Tiesa gan, novembrī "TikTok" atzina, ka dažiem darbiniekiem Ķīnā ir piekļuve Eiropas lietotāju datiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas