Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Moody’s saglabā Latvijas kredītreitingu esošajā A3 līmenī ar stabilu nākotnes prognozi

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s piektdien apstiprinājusi Latvijas kredītreitingu A3 līmenī, saglabājot stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu, informēja Valsts kases sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Šmite-Krēgere.

Kredītreitinga saglabāšanu A3 līmenī Moody’s pamatojusi ar Latvijas ekonomikas relatīvo izturību pret Covid-19 pandēmijas radītajiem satricinājumiem un spēcīgu ekonomikas izaugsmes potenciālu, vispārējās valdības parāda mēreno pieaugumu un ilgtspēju, kā arī valsts ievērojamo progresu cīņā ar nelegāli iegūtu līdzekļu legalizāciju finanšu sektorā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzskata, ka tādējādi tiek starptautiski novērtēta "Latvijas ekonomikas noturība pret globālās pandēmijas izraisītajiem satricinājumiem un fiskālā ilgtspēja". Pēc viņa paustā, augsts valsts kredītreitings ir būtisks faktors investoru uzticības saglabāšanai, lai veicinātu ekonomikas izaugsmes ātrāku atjaunošanos pēc pandēmijas beigām.

Moody’s ieskatā, Covid-19 pandēmija nav atstājusi ilgstošu un paliekošu negatīvu ietekmi uz Latvijas ekonomikas izaugsmes potenciālu. Neskatoties uz ievērojamu valdības parāda pieaugumu kopš 2019.gada beigām, tā līmenis joprojām esot uzskatāms par mērenu un ir zemāks par līdzīga reitinga valstu vidējo valdības parāda līmeni.

Vienlaikus valsts parāda apkalpošanas izdevumi esot ļoti zemā līmenī, kas apliecinot Latvijas spēju piesaistīt resursus finanšu tirgos ar izdevīgiem nosacījumiem. Tā, piemēram, šā gada martā veiktajā desmit gadu eiroobligāciju emisijā starptautiskajos finanšu tirgos tika piesaistīts finansējums 1,25 miljardu eiro apmērā ar ienesīgumu 0,105% un fiksējot kupona likmi 0,000%.

Kā informēja Šmite-Krēgere, atbilstoši Moody’s prognozēm, neskatoties uz Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanos pagājušajā gadā un šī gada pirmajā ceturksnī, 2021.gadā kopumā sagaidāma ekonomikas izaugsme 3,1% apmērā. Lai arī gada sākumā vakcinācijas pret Covid-19 tempi Latvijā bija lēnāki nekā Eiropas Savienības dalībvalstīs, patlaban tie ir palielinājušies, un Moody’s uzskata, ka gada otrajā pusē var sagaidīt ar Covid-19 saistīto ierobežojumu mazināšanu.

Iepriekšējo paplašināto Latvijas kredītreitinga novērtējumu Moody’s sniedza 2019.gada 31.maijā, kad Latvijas kredītreitings tika apstiprināts esošajā A3 līmenī ar stabilu kredītreitinga nākotnes novērtējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas