Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Abhāzija par Latvijas atteikumu izsniegt vīzas KVN komandai plāno vērsties ES

Separātiskā Abhāzija plāno sūdzēties Eiropas Savienības (ES) institūcijās par to, ka Latvijas vēstniecība Krievijā atteica izsniegt vīzas _Jautro un atjautīgo klub_a (KVN) komandas Nartas no Abhāzijas (Narti iz Abhaziji) dalībniekiem.

Komandas Nartas no Abhāzijas vadītājs Vianors Bebija Krievijas ziņu portālam Life News atzinis, ka, atsakoties izsniegt vīzas komandas dalībniekiem, Latvijas vēstniecības Maskavā darbinieki teikuši, ka, risinot vīzu jautājumu caur Krieviju, viņi tās nedabūs nekad.

"Mums tieši pateica – ja mēs būtu iesnieguši pieteikumu vīzām caur Gruziju, mums tās iedotu. Bet caur Krieviju mūs neatzīst," paziņojis Bebija.

Abhāzijas ārlietu ministrs Maksims Gvindžija apstiprināja, ka ir informēts par šādiem Latvijas vēstniecības Maskavā darbinieku paziņojumiem.

"Mēs nenolaidīsimies līdz viņu līmenim un robežu Latvijas pilsoņiem neslēgsim. Vakar noskaidroju, ka ik gadu Abhāzijā peļņā ierodas vairāk nekā tūkstotis latviešu un no vienas bankas Suhumi vien mēnesī viņi pārskaita 13 tūkstošus eiro (9100 latu)," klāstīja Gvindžija.

Viņš uzsvēra, ka Abhāzija taisnību mēģinās panākt caur Briseli.

"Pacelsim šo jautājumu līdz Eiropas Savienības [institūciju līmenim]. Lai gan viņi mūs pagaidām nav atzinuši, tomēr dod mums iespēju izteikties. Tā ir visatļautība no Latvijas puses. Tā atbalsta Gruzijas aneksionistisko pozīciju," sašutumu Krievijas ziņu portālam pauda Abhāzijas ārlietu ministrs.

Savukārt atraidītās KVN komandas vadītājs norādījis, ka komandas dalībnieki vienmēr vīzas kārtojuši caur dažādu valstu pārstāvniecībām Maskavā un vienmēr tās saņēmuši. Šī esot pirmā reize, kad viņa komandai atteiktas vīzas.

"Mēs braucām uz ASV, 2009.gadā braucām uz Latviju, un tās pašas vēstniecības darbinieki mums izsniedza vīzas. Bet tagad mūsu Krievijas pases ceļošanai uz ārvalstīm atzina par viltotām," portālam pastāstījis Bebija. Lielākajai daļai Abhāzijas iedzīvotāju ir Krievijas pilsonība.

"Tagad izdomāsim kaut kādu jautru skeču no sērijas "kā abhāzi Latvijas vēstniecībā vīzas prasīja". Droši vien sanāks ļoti smieklīgi," solījis Bebija.

Life News pauž arī sašutumu, ka pret portāla pārstāvi Latvijas vēstniecībā Maskavā esot izturējušies rupji.

"Mēs visu jau pateicām abhāziem. Jums neko neteiksim. Jūs tas neapmierina? Mēs neko nekomentēsim," telefonsarunā ar Life News esot teicis kāds vēstniecības darbinieks, kas pat neesot nosaucis savu vārdu, bet pēc tam nolicis telefona klausuli.

Jau vēstīts, ka separātiskās Abhāzijas ārlietu ministrs Gvindžija 1.augustā nosauca par politisku farsu Latvijas vēstniecības Krievijā atteikumu izsniegt vīzu KVN komandas dalībniekiem no Abhāzijas.

"Šī situācija nav nekas cits kā politiskais farss: šī jau nav pirmā atklātā Latvijas varas iestāžu, kas rīkojas pēc Gruzijas norādījumiem, naidīgā rīcība attiecībā pret Abhāziju," norādīja separātiskās republikas ārlietu ministrs. "Atteikums izsniegt vīzas mūsu komandai ir apzināts kultūras sadarbības ierobežojums un pilnībā ir pretrunā ar Eiropas Savienības stratēģiju "iesaistīšana bez atzīšanas", tādēļ Abhāzijas puse var pārskatīt turpmāku sadarbību ar Eiropas institūcijām, kas virza šo stratēģiju," klāstīja ministrs.

Komanda Nartas no Abhāzijas jau vairākkārt ir uzvarējusi KVN turnīros Jūrmalā un nekad iepriekš komandas dalībniekiem nav bijušas problēmas ne Latvijā, ne citās valstīs, uzsvēra Abhāzijas Ārlietu ministrijas preses dienests.

Latvijas Ārlietu ministrijas Preses centrā aģentūrai BNS neatklāja, kādēļ ir atteiktas vīzas komandas Nartas no Abhāzijas dalībniekiem, uzsverot, ka vīzu atteikumu lēmumi un to iemesli tiek paziņoti vīzu pieteicējiem.

Dienvidosetija un Abhāzija 90.gadu sākumā pasludināja neatkarību no Gruzijas, tomēr tās par neatkarīgām valstīm pēc 2008.gada Krievijas un Gruzijas militārā konflikta atzinušas tikai Krievija, Nauru, Nikaragva un Venecuēla, bet Abhāziju  – arī Vanuatu. Gruzija abas separātiskās republikas joprojām uzskata par neatņemamu savas teritorijas sastāvdaļu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas