Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Āboltiņa: Jautājums par koalīciju ir pēcvēlēšanu jautājumus

Jautājums par koalīciju pēc ārkārtas Saeimas vēlēšanām ir pēcvēlēšanu jautājums, kad Latvijas tauta būs izdarījusi izvēli, kādu vēlas redzēt Saeimu, šorīt intervijā LNT rīta raidījumā sacīja apvienībā Vienotība ietilpstošās partijas Jaunais laiks līdere Solvita Āboltiņa.

Komentējot "Pilsoniskās savienības" (PS) valdes paustos iebildumus Āboltiņas viedoklim par iespējamo sadarbību ar apvienību "Saskaņas centrs" (SC), Āboltiņa teica, ka jautājums par koalīciju ir risināms pēc vēlēšanām. Kad par to būs jālemj, tad lems no "Vienotības" ievēlētie deputāti kopā ar valdi, un tā būs demokrātiska diskusija.

Āboltiņa atzina, ka "Vienotība" izceļas ar to, ka daļa diskusiju nenotiek tikai apvienības iekšienē, bet nonāk arī ārpusē.

Politiķe arī norādīja, ka "Vienotībai" nav problēmu daudzos jautājumos, piemēram, nav domstarpības par premjera amata kandidātu, kas būs pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, par ideoloģiju, ekonomisko attīstību.

Āboltiņa PS paustos iebildumus attiecībā uz sadarbību ar SC novērtēja kā diskusiju, kas demokrātiskā sabiedrībā ir normāls process.

Politiķei bažas rada SC priekšvēlēšanu programma ekonomiskajā jomā, jo programma paredz, piemēram, atsākt sarunas ar Starptautisko valūtas fondu par iespējamu atmaksas termiņa pagarināšanu, kas nozīmē turpināt dzīvot uz parāda, nevis veikt reformas. SC mudina arī neieviest eiro 2014.gadā.

Savukārt tiesiskuma jautājums SC programmā nav minēts vispār, atzina Āboltiņa.

Pēc Āboltiņas domām, ir svarīgi, ka valsti pārvalda politiķi, kas atzīst Satversmi un 1991.gada neatkarības deklarāciju.

"Vienotības" līdere arī atzīmēja, ka partijām Latvijas politiskajā sistēmā ir vajadzīgi sabiedrotie, ar ko kopā var īstenot mērķus. "Ir jāatrod partneri un sabiedrotie, nevis ienaidnieki," rezumēja politiķe.

Kā ziņots, PS valde vakar pieņēma lēmumu, ka neatbalsta Āboltiņas un Edgara Jaunupa paustos privātos viedokļus par iespējamo sadarbību ar SC.

PS arī pieprasa papildināt "Vienotības" dibināšanas līgumu ar vienošanos par svarīgāko politisko lēmumu pieņemšanas kārtību, nosakot, ka lēmums par līdzdalību konkrētā valdības koalīcijā ir jāpieņem ar kvalificētu balsu vairākumu partijas "Vienotība" valdē un domē, teikts PS paziņojumā.

Šo lēmumu ar saviem parakstiem apliecinājuši PS valdes locekļi Ģirts Valdis Kristovskis, Šadurskis, Jānis Avotiņš, Ingmārs Čaklais, Lolita Čigāne, Ilma Čepāne, Ina Druviete, Sandra Kalniete, Janīna Kursīte-Pakule, Linda Medene, Līvija Plavinska, Anna Seile, Inese Vaidere un Ilze Vergina.

PS savā paziņojumā arī norāda, ka Āboltiņas un Jaunupa izteikumi neatspoguļo "Vienotības" valdes un Ministru prezidenta nostāju. "Līdz ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski mēs Saeimā sadarbosimies ar tiem politiskajiem spēkiem, kuri atbalsta tiesiskuma nostiprināšanu un skaidri atzīst Latvijas valsts pamatus, tai skaitā Latvijas valstiskuma nepārtrauktību, okupāciju prettiesiskumu un latviešu valodu kā vienīgo valsts un oficiālo valodu," vēsta PS pārstāvji.

Viņi sola atbalstīt tikai tādu "Vienotības" priekšvēlēšanu programmu, kurā ir iekļauti šie principi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas