Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ādažos sākas vērienīgas NATO mācības Steadfast Jazz 2013

Ādažu bāzē sestdien sākas vērienīgās NATO un partnervalstu mācības Steadfast Jazz 2013, kas ilgs līdz 9.novembrim, portāls Diena.lv uzzināja Aizsardzības ministrijā.

Mācības, kurās piedalīsies teju visas NATO dalībvalstis, kā arī partnervalstis - Somija, Zviedrija un Ukraina - norisināsies Baltijas valstīs un Polijā. Latvija, kurā atradīsies NATO Reaģēšanas spēku vadības štābs, būs galvenā komandvadības mācību norises vieta, savukārt Polijā norisināsies lauka vingrinājums.

Ādažu bāzē piektdien jau bija ieradušies apmēram 400 karavīru no Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā.

Steadfast Jazz mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus - augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc ir nepieciešams regulāri pārbaudīt to gatavību. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts 2014. gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Vienlaicīgi ar mācībām Steadfast Jazz 2013 Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisināsies arī uzņemošās valsts atbalsta mācības Baltic Host 2013. Tās ir štāba mācības, kuru mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību uzņemot sabiedroto spēkus. Kopš 2009.gada mācības norisinās katru gadu, un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm. Šogad mācību vadošā valsts ir Latvija.

Abu mācību norisē no Latvijas ir iesaistīti ap 500 dalībnieku. Komandvadības mācībās piedalīsies vairāk nekā 140 Latvijas bruņoto spēku karavīru, kā arī Aizsardzības ministrijas un civilo institūciju pārstāvju, savukārt 33 Nacionālo bruņoto spēku Izlūkošanas rotas karavīri piedalīsies mācību lauka vingrinājumā Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā. Ap 300 karavīru būs iesaistīti ar mācību uzņemšanu Latvijā saistīto jautājumu risināšanā.

Lai apmeklētu mācības, nākamnedēļ vizītē Latvijā ieradīsies NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens un Igaunijas un Lietuvas prezidenti. Savukārt Valsts prezidents Andris Bērziņš pēc augsto viesu uzņemšanas dosies uz Poliju, kur Dravsko Pomorskie poligonā pēc īpaša Polijas prezidenta Broņislava Komorovska uzaicinājuma vēros mācību norisi.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija), kas kopīgi ar Valsts prezidentu tiksies ar NATO ģenerālsekretāru, uzsver, ka "plānotā NATO ģenerālsekretāra vizīte Latvijā apliecina Ziemeļatlantijas alianses atbalstu drošības stiprināšanai mūsu reģionā. Vizītes laikā plānots apmeklēt arī pēdējos piecos gados lielākās NATO militārās mācības Steadfast Jazz 2013, kas norisinās Latvijā un Polijā. Esmu drošs, ka šīs militārās mācības dos jaunu impulsu militārās savietojamības, gatavības un spēju attīstībā".

Tikšanās laikā puses plānojušas apspriest dažādus ar Latvijas ārpolitiku, drošības un aizsardzības politiku saistītus jautājumus, tai skaitā sadarbību Afganistānā, kā arī gaidāmo NATO ārlietu ministru sanāksmi šā gada decembrī un NATO samitu 2014. gadā, portāls Diena.lv uzzināja Ārlietu ministrijā.

Steadfast mācības tiek rīkotas, ņemot vērā NATO interesi augstā gatavībā uzturēt savstarpēji savietojamus spēkus. Līdz šim ir rīkotas 17 šādas mācības, kas norisinājušās 14 valstīs. To mērķis ir gūt apstiprinājumu, ka NATO Reaģēšanas spēki ir spējīgi risināt jebkuru situāciju jebkuros apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas