Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

AirBaltic zaudējumus esot mazinājis jauns plāns

Lai gan Latvijas nacionālās aviokompānijas airBaltic vārds ne vienam vien mūsu valsts iedzīvotājam saistās ar stratēģiskā investora meklējumiem, finansiāliem sarežģījumiem, kā arī iesaistīšanu vairākās tiesvedībās, pašas lidsabiedrības pārstāvji apgalvo, ka situācija uzlabojas, un šī gada sākumā airBaltic pārstāvis Jānis Vanags pat paziņoja, ka aviokompānijas pērnā gada finanšu rādītāji būs krietni labāki, nekā plānots.

Nosaukt precīzus skaitļus J. Vanags gan atteicās, atklājot vienīgi, ka finanšu rezultāti par pērnā gada pirmo pusgadu ļauj prognozēt, ka 2012. gadā aviokompānijas zaudējumi iepriekš paredzēto 38 miljonu latu vietā bijuši 33 miljoni. Tādējādi pieļaujams, ka zaudējumi pērn samazinājušies par 50 miljoniem latu, salīdzinot ar 2011. gadu.

Jāatgādina, ka aviokompānija airBaltic pagājušajā gadā pārvadājusi gandrīz 3,1 miljonu pasažieru, tas ir, par 7,8% mazāk nekā gadu iepriekš. Tomēr starptautiskās lidostas Rīga valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks, uzsverot airBalticlielo nozīmi lidostas darbā, pērnā gada nogalē Dienai pauda, ka «lidosta bez airBaltic būtu pilnīgi cita lidosta, jo airBalticpagājušajā gadā pārvadāja pusi mūsu pasažieru».

Palīdz tiešie reisi

Finansiālās situācijas prognozējamo uzlabošanos nav veicinājis pieprasījums pēc airBaltic aviobiļetēm, jo neviena no aptaujātajām ceļojuma aģentūrām neapstiprina pieprasījuma pieaugumu, tomēr atzīst, ka airBaltic ir nozīmīgs sadarbības partneris.

Ceļojumu aģentūras Atlas Tours direktors Arsēnijs Haitins izklāsta, ka viņa vadītā uzņēmuma klientu vidū pieprasījums pēc airBaltic lidojumiem nav audzis, tomēr uzsver: «AirBaltic veido teju 80% no visiem mūsu pārdotajiem lidojumiem, galvenokārt tāpēc, ka piedāvā daudzus tiešos reisus. Mums pārsvarā nākas apkalpot korporatīvos klientus, kuri dod priekšroku ērtībām. Tiešie reisi klientiem ir svarīgāks ērtību nodrošinājums.»

Arī ceļojuma aģentūras CWT Latvia mārketinga direktors Pauls Gusts piekrīt: «Izvēle par labu airBaltic visbiežāk notiek tiešo reisu dēļ. Pieprasījums pēc tās biļetēm nenoliedzami ir augsts un veido 63% no kopējā skaita.»

Tūrisma aģentūras Impro ceļojumi valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs norāda, ka grūti izvērtēt, vai pieprasījums pēcairBaltic biļetēm pieaug, jo Impro ceļojumi pārdod ceļojuma paketi, kurā jau iekļautas aviobiļetes atbilstoši ceļojuma plānojumam, bet nenoliedzami no Rīgas «airBaltic piedāvā visplašāko lidojumu klāstu dažādos Eiropas virzienos».

Glābjot jaunā stratēģija

AirBaltic pārstāvis Jānis Vanags aviokompānijas finansiālās situācijas uzlabošanos pamato ar pagājušajā gadā sākto plašo biznesa pārveides programmu airBaltic ReShape, kuras ietvaros «pārskatījām reisus, atteicāmies no tiem, pēc kuriem bija mazs pieprasījums, līdz ar to atbrīvojās lidmašīnas, ko varam izmantot, atverot jaunus maršrutus.»

AirBaltic rīkojās krietni pārdomātāk nekā Estonian Air, kas solīja peļņu, un tad, kad tā neparādījās, vairs nevēlējās sadarboties ar menedžmenta īstenotājiem, uzskata aviācijas eksperts Tālis Linkaits un skaidro: «AirBaltic pārskatā tika ierēķināti visi potenciālie riski, kas varētu būt saistīti ar īpašnieku maiņām un dažādām tiesvedībām. Uz šī fona viss, kas piepildās labāk, nekā cerēts, rada provizoriskos ieņēmumus. Šie ieņēmumi «uz papīra» uzlabo kompānijas finansiālās darbības rādītājus.»

AirBaltic nebūtu korekti salīdzināt ar Estonian Air, jo Latvijas nacionālā aviokompānija ir nozīmīgāks spēlētājs aviopasažieru pārvadātāju vidū, sašutumu par T. Linkaiša teikto pauž Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Jānis Reirs un uzsver, ka airBaltic situācijas uzlabošanas plānam «valsts piesaistīja The Boston Consulting Group, kas ir viens no nopietnākajiem aviācijas konsultantiem pasaulē. Konsultants izanalizēja visus scenārijus, ņemot vērā aviācijas nozarē notiekošo, un izveidoja biznesa plānu četriem gadiem».

(Visu rakstu lasiet 12.februāra laikrakstā Diena)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas