Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Aizdomās par konkursa sarunāšanu, lūdz apturēt ZM konkursu; ministrija pārmetumus noliedz

Biedrība Kurzemes Tūrisma Asociācija (KTA) vairākām ministrijām adresētā vēstulē lūdz apturēt projektu iesnieguma konkursu Lauku attīstības programmas (LAP) pasākumā Tūrisma aktivitāšu veicināšana. KTA vadībai radušās aizdomas, ka Zemkopības ministrija (ZM) izstrādājusi noteikumus, kas piemērojami tikai vienam konkursa pretendentam Latvijā – asociācijai Lauku Ceļotājs.

ZM pārmetumus noraida, sakot, ka aktivitātes mērķa auditorija ir ierobežota, lai novērstu iespēju, ka rodas daudzi atbalsta pretendenti, kuri šāda mērķa sasniegšanu nevar nodrošināt pilnā apmērā.

Pasākuma Tūrisma aktivitāšu veicināšana ietvaros organizācijām iespējams pieteikties gan uz investīcijām lauku tūrismam, gan ar lauku tūrisma saistītu tūrisma pakalpojumu mārketinga aktivitāšu īstenošanai. Šādas aktivitātes mērķis ir ar mārketinga kampaņu palīdzību veicināt lauku attīstību, lauksaimniecības un lauku tūrisma nozares sadarbību, attīstot un popularizējot lauku tūrismu lauku vidē, portāls Diena.lv uzzināja ZM.

ZM padotībā esošā Lauku atbalsta dienesta (LAD) izsludinātajā konkursā plānojusi pieteikties arī KTA, paredzot iepriekšējos gados izveidotā zīmola Ražots Kurzemē apakšprodukta Kurzemes smeķis tālāku turpinājumu un attīstību. Taču iepazīstoties ar konkursa noteikumiem, KTA biedri bijuši neizpratnē par veidu, kā tiek plānota Eiropas Savienības (ES) finansējuma apgūšana, jo no Ministru kabineta (MK) noteiktumiem var secināt, ka konkurē nevis projektu idejas par labāko mērķa sasniegšanu, bet konkurē organizācijas par ES finansējuma apgūšanu, lasāms vēstulē.

Noteikumos ietvertie atbalsta saņemšanas nosacījumi paredz, ka atbalsta pretendentam ir jābūt vismaz vienas starptautiskas lauku tūrisma organizācijas biedram. KTA uzskata, ka šāda prasība nepamatoti ierobežo pretendentu loku un ir diksriminējoša. "Dalība starptautiskā organizācijā ir brīvprātīga un nekādā veidā nenodrošina projekta ietvaros veikto pasākumu kvalitāti, tādēļ šāda nosacījuma iekļaušana noteikumos ir nepamatota un nesaprotama," uzsver KTA. Asociācija arī vērš uzmanību uz faktu, ka tikai viena biedrība ir starptautiskas lauku tūrisma organizācijas biedrs  - Latvijas lauku tūrisma asociācija Lauku Ceļotājs.

Tas pats, kā norāda KTA, attiecas uz nosacījumu, ka atbalsta pretendentam jādarbojas visā Latvijas teritorijā lauku tūrisma un lauku attīstības jomā. Arī šim nosacījumam atbilst tikai viens pretendents – Lauku Ceļotājs, uzsver KTA, kas apvieno 104 asociācijas biedrus Kurzemes reģionā.

ZM Lauku attīstītības atbalsta departamenta Lauku attīstības fondu atbalsta nodaļas vadītāja Ineta Stabulniece pārmetumus noraida, sakot, ka ZM mērķis bija radīt aktivitāti, ar kuru varētu maksimāli efektīvi nodrošināt Latvijas lauku tūrisma aktivizēšanu gan Latvijā, gan ārvalstīs. Līdz ar to šobrīd šīs aktivitātes mērķa auditorija ir ierobežota, lai novērstu iespēju, ka rodas daudzi atbalsta pretendenti, kuri šāda mērķa sasniegšanu nevar nodrošināt pilnā apmērā.

"ZM izprot Kurzemes tūrisma asociācijas vēlmi iesaistīties lauku tūrisma mārketinga aktivitātēs, tomēr šobrīd finansējuma apjoms ir ierobežots.  Lēmums par pasākuma ieviešanu un atbalsta saņēmējiem tika pieņemts ELFLA [Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai – red.] uzraudzības komitejā, kurā ir pārstāvji gan no nevalstiskajām organizācijām, gan plānošanas reģioniem," skaidro I.Stabulniece.

ZM arī nepiekrīt, ka potenciālais atbalsta pretendents varētu būt tikai asociācija Lauku Ceļotājs, jo šādiem kritērijiem atbilst arī, piemēram, Kempingu asociācija, kas varētu arī īstenot aktivitātes mērķu sasniegšanu.

Arī asociācijas Lauku Ceļotājs prezidente Asnate Ziemele uzsver, ka tūrisma mārketings ir nacionāla mēroga aktivitāte, līdz ar to tai var pieteikties tūrisma organizācijas, kas darbojas visas valsts mērogā. Latvijā tāds ir Lauku Ceļotājs, Piļu un muižu asociācija, Kempingu asociācija, norādīja A.Ziemele. Viņa atzina, ka Lauku Ceļotājs plāno pieteikties jaunajai tūrisma programmai.

"Tūrisma jomā nemaz nav tik daudz aktivitāšu, kas ir nacionāla mēroga. Ir pietiekami daudz reģionālu aktivitāšu, kur, piemēram, Lauku Ceļotājs nevar iesniegt savus projektus, bet kvalificējas visas reģionālās tūrisma organizācijas. Tas, ka tūrisma mārketings ir nacionāla mēroga aktivitāte nav nekas Latvijai unikāls, tā tas ir daudzās Eiropas valstīs," uzsvēra A.Ziemele. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas