Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Ģimenes ārsti joprojām neapmierināti ar e-veselības sistēmas darbību

Aizvien nav pamatspēlētāju

Pēc diviem mēnešiem – septembrī – pacienti varēs saņemt tikai elektroniskās darbnespējas lapas. Vismaz tā ir plānots. Jūnija vidū līgumi par e-veselības lietošanu bija noslēgti ar 23,3 procentiem ģimenes ārstu un 52,9% speciālistu. Turklāt e-veselība ir viens no iemesliem, kāpēc ģimenes ārsti streikos.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) vadītāja Sarmīte Veide Dienai uzsver, ka tas ir tikai viens no streika iemesliem, bet pietiekami nozīmīgs, jo ietekmē ārstu darbu. Mērķis ir panākt sakārtotu sistēmu, lai ar to tiešām varētu strādāt. Vēl iepriekšējo reizi, kad pagarināti termiņi, bijusi vienošanās, ka tiks novērstas gan tehniskās problēmas, lietošanu padarot ātru un ērtu, gan arī sakārtota likumdošana pacientu datu aizsardzībā. Taču vēl aizvien ir virkne problēmu, secina ģimenes ārsti, kas no novembra strādā sistēmā. Savās streika prasībās asociācija uzstāj, ka obligāta e-veselības lietošana ir iespējama tikai 12 mēnešu pēc tam, kad ģimenes ārsti būs saņēmuši pārliecinošus datus par efektīvu sistēmas funkcionalitāti.

Bez e-veselības neiztikt, vairākkārt ir uzsvērusi veselības ministre Anda Čakša, un termiņš – 1. septembris – ir negrozāms. VM gan bija gatava nākt pretī ģimenes ārstiem un piedāvāja pārcelt obligātu e-receptes lietošanu valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanā uz nākamā gada 1. janvāri. Pretī no ģimenes ārstiem ministrija prasīja, lai asociācija nodrošina, ka tās biedri noslēdz līgumus ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par piekļuvi e-veselības sistēmai un līdz 1. augustam sāk to lietot.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 29.jūnija laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas