Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ĀM: Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu dalība sporta pasākumos nav atbalstāma

Laikā, kad Krievija veic un Baltkrievija atbalsta pilna mēroga militāro agresiju pret Ukrainu, Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu dalība nacionālos un starptautiskos sporta pasākumos nav atbalstāma, tādu viedokli pauž Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM).

Kā aģentūru LETA informēja ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte, kopš Krievijas agresijas kara uzsākšanas Ukrainā Latvijas pozīcija par Krievijas izolāciju starptautiskajās organizācijās, to institūcijās un citos formātos ir bijusi konsekventa un stingra. Šāda pieeja tikusi attiecināta gan uz Krieviju kā valsti - starptautisko tiesību subjektu - kopumā, gan uz individuāliem tās pārstāvjiem, pārstāvju grupām, tai skaitā sportistiem.

ĀM visos starptautiskos forumos ir paudusi viedokli, ka Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu dalība sporta pasākumos pašreizējos apstākļos ir nepieļaujama. Tāpat ĀM uzskata, ka ir svarīga Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vienota nostāja gan Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu iebraukšanas ES kontekstā, gan jautājumā par to dalību starptautiskos sporta pasākumos. ĀM plāno aktualizēt šo jautājumu ES formātos.

ĀM arīdzan rekomendē Latvijas uzņēmējiem, sporta apvienībām, fiziskām un juridiskām personām lēmumus par sadarbību ar Krieviju un tās pilsoņiem pieņemt atbildīgi, rūpīgi vērtējot sankciju un reputācijas riskus.

LETA jau rakstīja, ka SOK prezidents Tomass Bahs trešdien izsūtīja 203 valstīm ielūgums uz 2024.gada Parīzes olimpiskajām spēlēm, un to vidū nav Krievija un Baltkrievija.

Jau jūlija vidū SOK brīdināja, ka neizsūtīs Krievijai un Baltkrievijai ielūgumus uz Parīzes olimpiskajām spēlēm. Tomēr SOK norāda, ka vēl nav izslēgta abu agresorvalstu sportistu dalība Olimpiādē kā neitrāliem atlētiem.

SOK martā publicēja rekomendācijās starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem, kurās teikts, ka sportisti sacensībās var atgriezties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki. Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem.

SOK rekomendācijas joprojām izslēdz starptautisko sporta sacensību norisi Krievijā un Baltkrievijā, kā arī šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli nedrīkst tikt demonstrēti sacensību laikā. Federācijām arī rekomendēts šo valstu pārstāvjus neielūgt uz starptautiskajām sacensībām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas