Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Apstiprina Latvijas jauno karti

Eksperti: pati par sevi reforma sasāpējušos jautājumus neatrisinās, tā palīdzēs mērķtiecīgāk izmantot esošos resursus Pēc diviem gadiem mēs sāksim dzīvot jaunā Latvijā — otrdien pēc vairāk nekā desmit gadus ilgušajām diskusijām valdība sadalīja pašreizējo teju 530 pašvaldību teritoriju 96 novados, atstājot deviņas republikas pilsētas.

"Tas, ka ir pielikts punkts, lai arī ne visiem pa prātam, ir pats svarīgākais, jo laika diskusijām desmit gadu garumā bija daudz par daudz un neziņa kavējusi reģionu attīstību," uzsver Nacionālā attīstības plāna ekspertu foruma dalībniece, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Ekonomikas fakultātes asociētā profesore Irina Pilvere.

Noskaties video
Ministri apstiprina novadu karti

Apstiprinātās robežas gan nav akmenī iecirstas — līdz gada beigām kartē vēl var būt korekcijas, ja strīdīgākajās vietās pašvaldībām izdosies vienoties par cita novada veidošanu.

Pašas nespēj vienoties

"Nekas tāds te nav bijis kopš padomju laikiem," otrdien vērojot pašvaldības vadītāju burzmu pie valdības sēžu zāles durvīm, Dienai sacīja Erna Ivanova, Dokumentu nodrošinājuma departamenta vadītāja vietniece, kas Ministru kabinetā nostrādājusi trīsdesmit gadus. Pārstāvētas bija ap simts pašvaldības, lielākoties tās, kuras neapmierināja ieteikto novadu robežas. Pārsvarā tās apelēja pie vēsturiskiem argumentiem un pietiekamiem resursiem, lai attīstītos patstāvīgi. Tomēr pārliecināt par savu nostāju izdevās tikai dažiem, piemēram, viens no jau iepriekš izveidotajiem novadiem — Ikšķiles — galu galā netika iekļauts lielajā Ogres novadā. Varēja novērot, ka neapmierinātie pašvaldību vadītāji paši nemaz savā starpā nespēj vienoties, piemēram, Rēzeknes rajona Maltas pagastam neizdodas vienoties ar kaimiņiem par Maltas novada izveidi, arī Talsu rajona pagastu — Lībagu un Ģibuļu — iecerētajā Dižstendes novadā nevēlas iekļauties Stende.

Aptaujātie eksperti, tāpat kā Valsts prezidents Valdis Zatlers atzīst, ka arī apstiprinātā karte nav ideāla, jo vairāki novadi ir pārāk mazi (mazākajos būs nedaudz vairāk par 2000 iedzīvotāju) un bez izteikta attīstības centra, līdz ar to nav konkurētspējīgi. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Aigars Štokenbergs (TP) apgalvojumiem piekrīt, uzsverot, ka patlaban tas ir labākais iespējamais kompromiss. Turklāt, ja mazie pēc vairākiem gadiem jutīs, ka tomēr nespēj attīstīties, tie varēs iekļauties lielākā novadā.

V.Zatlers ieteica izstrādāt kārtību, "kādā termiņā un pēc kādiem kritērijiem izvērtēs reformu, dodot iespēju pārskatīt un labot iespējamās nepilnības jau apstiprinātajā kartē," ko, viņaprāt, reāli varēs izdarīt 2011.gadā.

Darbs tikai sākas

Pēc kartes apstiprināšanas turpmākie soļi — izstrādāt valsts iestāžu tīklu pa visu Latviju, sagatavot kārtību, kādā notiks vēlēšanas jaunajos novados un kā darbosies pašvaldību izlīdzināšanas fonds, kā arī jātiek skaidrībā ar rajonu funkciju sadali un to, vai veidot otrā līmeņa pašvaldības, stāsta Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija valsts sekretāra vietnieks Arvīds Pīlēģis. Savukārt pašvaldībām, kas līdz 2009.gada vēlēšanām strādās kā līdz šim, vajadzētu izvērtēt jaunā novada resursus, un, balstoties uz to, izveidot savu attīstības stratēģiju, saka Agrārās ekonomikas institūta Lauksaimniecības attīstības un ekonomisko attiecību nodaļas vadītājs Andris Miglavs. "Jāsakārto arī teritoriju plānojumi, saskaņojot tos starp jaunā novada pašvaldībām," piebilst viens no Administratīvi teritoriālās reformas padomes locekļiem, Valsts Zemes dienesta ģenerāldirektors Mārtiņš Lazdovskis.

Eksperti uzsver: reforma pati par sevi neatrisinās reģionu attīstības sasāpējušos jautājumus, bet palīdzēs mērķtiecīgāk izmantot esošos resursus, veicinot teritoriju līdzsvarotāku attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas