Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Asinsdonoru centrs saņēmis rājienu par nesaimniecisku darbību

Valsts asinsdonoru centra (VADC) vadība saņēmusi rājienu no Veselības ministrijas (VM) par nesaimniecisku darbību vairāku gadu garumā.

Kā informēja VM pārstāvis Oskars Šneiders, gada sākumā, saņemot Valsts kontroles (VK) revīzijas ziņojumu par situāciju VADC no 2010.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 31.martam, kurā atklājās, ka dienesta darbība ne vienmēr bijusi likumīga un efektīva, tika sākta dienesta pārbaude.

Pārbaudē konstatēts, ka VADC, iekasējot samaksu par dažādiem pakalpojumiem, to nav darījis atbilstoši Ministru kabineta noteikumos noteiktajam maksas pakalpojumu cenrādim. Tāpat secināts, ka centra vadība vairākus telpu nomas lūgumus nav slēgusi saimnieciski izdevīgi.

VM izpētījusi VADC darbības ne tikai Valsts kontroles revīzijas aptvertajā laikā, bet arī pēc VK pārbaudes beigām, secinot, ka pārkāpumi turpinājušies, tādēļ pieņemts lēmums VADC direktorei par šiem pārkāpumiem izteikt rājienu.

"Netika konstatēts, ka rīcība ir ļaunprātīga. Faktiski iestādes vadītājs attiecīgajos jautājumos nebija rīkojies saimnieciski izdevīgi, tā, kā tas būtu jādara," sacīja Šneiders.

Jau ziņots, ka 18.janvārī VK publicēja likumības revīzijas "Asins dienesta darbības efektivitāte, likumība un plazmas preparātu aprite" secinājumus. Galveno rājienu saņēma VM kā vadošā valsts pārvaldes iestāde veselības nozarē, kas ir atbildīga par valsts politikas izstrādi transfuzioloģijas jomā.

VK revīzijā secināja, ka VADC ir radījis labvēlīgus apstākļus vienam uzņēmumam, sniedzot tam maksas pakalpojumus par cenu, kas nesedz centra faktiskos izdevumus pakalpojuma veikšanai, iznomājot telpas, nepamatoti samazinot telpu nomas maksu esošā līguma darbības laikā, piegādājot izejvielu plazmas preparātu ražošanai par cenu, kas ir zem asins komponenta sagatavošanas pašizmaksas, līdz ar to nav guvis ieņēmumus vismaz 228 850 latu apmērā.

Revīzijā arī tika konstatēts, ka dienesta darbība ne vienmēr ir bijusi likumīga un efektīva un VADC budžeta līdzekļi nav izlietoti efektīvi. VADC 2010., 2011. un 2012.gadā nav nodrošinājis asins sagatavošanas nodaļu uzturēšanas un asins sagatavošanas izdevumu segšanai piešķirtā finansējuma 1 171 992 latu apmērā efektīvu un racionālu administrēšanu. Plānojot nepieciešamo finansējumu, centrs nav vērtējis iepriekšējo gadu faktiskās izmaksas, turklāt, aprēķinot uzturēšanas un viena litra asins sagatavošanas izmaksas, ir lietojis dažādas aprēķinu metodes un izmantojis datus, kas nav patiesi, pamatoti, precīzi, aktuāli un pilnīgi, skaidro Valsts kontrole.

Tāpat tika norādīts, ka dienesta darbībā nav nodrošināta pietiekama uzraudzība un kontrole, kā arī pastāv risks, ka nav ieviesta tāda kvalitātes sistēma, kas nodrošinātu asins un asins komponentu savākšanas, testēšanas, apstrādes, uzglabāšanas un izplatīšanas procesu izpildi. Savukārt Zāļu valsts aģentūra nav kontrolējusi un ārstniecības iestādēm nav izsniegusi atbilstības sertifikātus saskaņā ar normatīvajā aktā noteiktajām prasībām, kvalitātes sistēmas standarti ir interpretēti un piemēroti dažādi, kā arī konstatēts, ka asins komponenti izsniegti septiņām ārstniecības iestādēm, kuras nav novērtētas atbilstoši kvalitātes un drošības standartiem.

Lai novērstu revīzijā konstatētās būtiskās nepilnības, VK iesniedza VM ieteikumus saglabāt stingrākos aizsardzības pasākumus cilvēka asins un asins komponentu kvalitātei un drošībai Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas