Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 31. augusts
Aigars, Vilma

Avena uzņēmumi samazinājuši nodokļu parādu par vairāk nekā pusmiljonu eiro

Saņemot Latvijas Bankas atļauju, Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā miljardiera Pjotra Avena uzņēmumi SIA "Klauģu muiža RE" un SIA "Ezermaļu mežu īpašumi" šomēnes samazinājuši nodokļu parādu par kopumā vairāk nekā pusmiljonu eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

VID administrēto nodokļu parāds "Klauģu muižai RE" šogad 10.jūlijā bija 633 031 eiro, bet 11.jūlijā samazinājies līdz 124 165 eiro. Pēc jaunākajiem pieejamajiem datiem 16.jūlijā "Klauģu muižai RE" nodokļu parāds bija samazinājies līdz 123 153 eiro.

"Ezermaļu mežu īpašumu" nodokļu parāds šogad 10.jūlijā sasniedza 145 079 eiro, bet 11.jūlijā samazinājās līdz 86 744 eiro. Pēc jaunākajiem pieejamajiem datiem 16.jūlijā "Ezermaļu mežu īpašumu" nodokļu parāds bija 86 952 eiro.

Savukārt trešā Avena uzņēmuma, SIA "Klauģu muiža", nodokļu parāds pagaidām nav samazinājies - 10.jūlijā tas bija 12 505 eiro, bet 16.jūlijā sasniedza 12 536 eiro.

Latvijas Bankā aģentūrai LETA norādīja, ka atļauju saņemt finanšu līdzekļus ar mērķi veikt nodokļu maksājumus Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas šobrīd ir pievienota Latvijas Bankai, uzņēmumam "Klauģu muiža RE" izdeva 2022.gadā, savukārt nodokļu maksājumus pieļauj FKTK 2022.gada 27.jūlija vispārējais saskaņojums bez atsevišķas FKTK vai Latvijas Bankas atļaujas saņemšanas.

"Firmas.lv" dati liecina, ka "Klauģu muižai RE" un "Ezermaļu mežu īpašumiem" ir spēkā vairāki nodrošinājumi, tostarp atbilstoši VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes lēmumiem ir piemērota aizlieguma atzīme komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai, kā arī kapitāldaļu atsavināšanai un pārreģistrācijai, kā arī atbilstoši zvērināto tiesu izpildītāju lēmumiem kapitāldaļām piemērots atsavināšanas aizliegums, aizliegums mainīt daļu nominālvērtību un aizliegums reģistrēt komercķīlas.

Savukārt "Klauģu muižai" atbilstoši VID lēmumam ir piemērota aizlieguma atzīme komercķīlas reģistrācijai, pārjaunošanai un grozīšanai Uzņēmumu reģistra Komercķīlu reģistrā, kā arī piemērots pamatkapitāla samazināšanas aizliegums.

"Klauģu muiža RE" 2022.gadā strādāja ar 533 455 eiro apgrozījumu, kas ir 4,8 reizes mazāk nekā 2021.gadā, un cieta 1,549 miljonu eiro zaudējumus, kas, salīdzinot ar 2021.gadu, ir pieaugums 2,3 reizes. Kompānijas 2022.gada pārskats Uzņēmumu reģistrā iesniegts 2024.gada jūnija beigās, bet 2023.gada pārskats pagaidām nav iesniegts.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā minēts, ka no 2022.gada marta "Klauģu muiža RE" uz laiku ir apturējusi saimniecisko darbību, jo Avens atbilstoši Eiropas Savienības (ES) Padomes lēmumam ir iekļauts ierobežojošo pasākumu jeb sankciju sarakstā. Sankcijas ir attiecināmas arī uz kompāniju, kā uz sankcijām pakļautās personas kontrolē esošu juridisku personu.

Atbilstoši minētajam ES Padomes lēmumam ir iesaldēti visi kompānijas līdzekļi un saimnieciskie resursi, un arī citām personām aizliegts tos kompānijai darīt pieejamus. Uz kompāniju attiecināmo sankciju dēļ tai ir aizliegts veikt saimniecisko darbību, gūt ienākumus no saimnieciskās darbības, līdz ar to, kopš 2022.gada marta tās vienīgā darbība ir saistīta ar tai piederošās mantas uzturēšanu un saglabāšanu. Šo apstākļu dēļ kompānija ir pārskatījusi un optimizējusi kārtējos izdevumus, saglabājot tikai tādus, kas ir pamatoti nepieciešami personas pamata saimnieciskās darbības izdevumu segšanai tiktāl, cik tie ir stingri nepieciešami, lai kompānija varētu turpināt pastāvēt.

Vadības ziņojumā arī pausts, ka noteikto sankciju mērķis nav panākt sankcijām pakļautajām personām piederošo komercsabiedrību likvidāciju, bet gan ierobežot šo personu pieeju līdzekļiem un saimnieciskajiem resursiem.

Tādēļ ES Padomes lēmums paredz attiecīgus izņēmumus un to realizācijas kārtību, tostarp šie izņēmumi paredz, ka ir atļauta sankcijām pakļautām personām piederošo līdzekļu atbrīvošana, lai tās varētu segt pamata saimnieciskās darbības izdevumus, kā arī ir atļauta līdzekļu piešķiršana sankcijām pakļautām personām, ja tas notiek atbilstoši paredzētajai kārtībai, saņemot kompetentās institūcijas atļauju.

"Līdz ar to, pašreiz nav pamata uzskatīt, ka ir apdraudēta sabiedrības pastāvēšana un tās mantas saglabāšana," teikts vadības ziņojumā, skaidrojot, ka, ievērojot noteiktos izņēmumus un Latvijas normatīvos noteikto kārtību šo izņēmumu piemērošanai, kompānijai ir tiesiskas iespējas pildīt kārtējās saistības un segt pamata saimnieciskās darbības izdevumus.

Tāpat vadības ziņojumā minēts, ka sankcijas nav beztermiņa, bet gan tās ir spēkā noteiktu laiku - to darbības ilgums ir atkarīgs no sankciju iespējamās iedarbības konkrētā mērķa sasniegšanai konkrētos apstākļos.

"Tādēļ uzņēmums cer, ka pārskatāmā nākotnē sankcijas pret patieso labuma guvēju [Avenu] tiks atceltas, līdz ar ko tās nebūs vairs attiecināmas arī uz uzņēmumu, un tas varēs atsākt normālu saimniecisko darbību, kā iepriekš," teikts vadības ziņojumā.

Ziņojumā uzsvērts, ka Avens sankciju noteikšanu pret sevi un arī uzņēmumu uzskata par nepamatotu, jo viņš nekad nav atbalstījis darbības un īstenojis politiku, kas grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību, kā arī nav sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un nav guvis labumu no tiem.

Vadības ziņojumā arī minēts, ka Avens "vienmēr konsekventi un aktīvi ir atbalstījis Ukrainu kā brīvu un neatkarīgu demokrātiju, atbalstījis tiesiskumu, ir cienījis tās kultūras un reliģijas daudzveidību, kā arī iestājies par Ukrainu kā ES asociēto locekli, ar mērķi iegūt pilntiesīgas ES dalībvalsts statusu".

Tāpat vadības ziņojumā teikts, ka pēc Krievijas sāktās agresijas Ukrainā Avens to ir publiski nosodījis, aicinot apturēt šo vardarbību un atbalstīt bēgļus un labdarības organizācijas, kas nodarbojas ar humānās palīdzības sniegšanu iedzīvotājiem Ukrainā. Tostarp kopā ar biznesa partneri Avens esot sniedzis nozīmīgu materiālo atbalstu šim mērķim desmitiem miljonu eiro apmērā.

Vadības ziņojumā arī piebilsts, ka Avens ir piekritis finansēt kompānijas pamata saimnieciskās darbības izdevumus visā laika periodā, kamēr uz kompāniju tiek attiecinātas sankcijas, un tā nedrīkst veikt saimniecisko darbību. Šī finansējuma saņemšana ir iespējama kā ES lēmumā paredzēts izņēmums attiecībā uz līdzekļu iesaldēšanu un to pieejamību, iepriekš saņemot kompetentās institūcijas - Latvijas Bankas - atļauju.

Uzņēmumam neesot pamata uzskatīt, ka atbilstoši norādītajam līdzekļu avotam, tas turpmāk nespēs segt pamata saimnieciskās darbības izdevumus un/vai, ka varētu netikt saņemta nepieciešamā atļauja no Latvijas Bankas, jo faktiski visi uzņēmuma pamata saimnieciskās darbības izdevumi ir tādi, kuru segšana ir pieļaujama atbilstoši Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2022.gada 27.jūlija vispārējam saskaņojumam, teikts vadības ziņojumā.

Ar FKTK vispārējo saskaņojumu ir atļauts finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem, kas saņēmuši attiecīgu pieteikumu finanšu pakalpojumam, bez atsevišķas atļaujas saņemšanas izpildīt finanšu pakalpojumu, kurā ir iesaistīta juridiska persona, attiecībā uz kuru noteiktas sankcijas.

Tostarp vadības ziņojumā minēts, ka kompānija ir saņēmusi Latvijas Bankas atļauju ieskaitīt tās norēķinu kontā finansējumu no patiesā labuma guvēja ar konkrētu izlietojumu mērķi - segt kompānijas uzkrātās parādsaistības un nodrošināt turpmāko pamata saimnieciskās darbības izdevumu segšanu noteiktā laika periodā.

Savukārt "Ezermaļu mežu īpašumi" 2023.gadā ieņēmumus no pamatdarbības neguva un cieta zaudējumus 444 426 eiro apmērā, kamēr "Klauģu muiža" 2022.gadā strādāja ar 8034 eiro apgrozījumu un cieta 16 376 eiro zaudējumus, bet kompānijas 2023.gada finanšu rezultāti pagaidām nav publiskoti.

"Klauģu muiža RE" reģistrēta 2019.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 11 407 300 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir "Klauģu muiža".

Pēc "Firmas.lv" datiem, atbilstoši VID lēmumam "Klauģu muižas" saimnieciskā darbība bija apturēta no 2023.gada jūlija līdz 2023.gada oktobrim. "Klauģu muiža" reģistrēta 2011.gadā, un uzņēmuma pamatkapitāls ir 2845 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Kiprā reģistrētā kompānija "Abacus (Cyprus) Limited", bet patiesais labuma guvējs ir Avens.

Iepriekš jau vēstīts, ka ES sankciju sarakstā Avens nodēvēts par vienu no Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam tuvākajiem oligarhiem, kurš aktīvi sniedzis materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas lēmumu pieņēmējiem, kas ir atbildīgi par Krimas aneksiju vai Ukrainas destabilizāciju, un guvis no tiem labumu. Viņš šos pārmetumus apstrīdēja tiesā.

Eiropas Savienības Tiesas (EST) atcēla ES Padomes lēmumu par Avenam 2022.gada 28.februārī noteiktajām sankcijām. Taču Ministru kabinets šovasar nolēma iesniegt apelācijas par EST spriedumu.

EST spriedumā norādīja, ka neviens no sākotnējos tiesību aktos par Avena un Mihaila Fridmana pakļaušanu sankcijām ietvertajiem pamatiem nav pietiekami argumentēts un ka viņu iekļaušana sankcijām pakļauto personu sarakstos tātad nav pamatota. Attiecībā uz viņu vēlāku saglabāšanu sankciju sarakstos EST Vispārējā tiesa nospriedusi, ka ES Padome nav sniegusi nevienu papildu pierādījumu salīdzinājumā ar tiem, uz kuriem balstījās sākotnēji.

Avens un Fridman ir "Alfa Group" akcionāri. Šajā grupā ietilpst viena no lielākajām Krievijas bankām "Alfa Bank".

Tiesa uzskata, ka, lai gan ar ES Padomes izvirzītajiem argumentiem var pierādīt Avena un Fridmana sava veida saistību ar Putinu vai viņam pietuvinātajām personām, tie neļauj konstatēt, ka viņi būtu atbalstījuši darbības vai politiku, kas grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību, vai ka viņi būtu snieguši materiālu vai finansiālu atbalstu Krievijas amatpersonām, kas ir atbildīgas par Krimas aneksiju.

Avenam un Fridmanam noteiktas ASV, Lielbritānijas, ES un citu valstu sankcijas, jo šīs valstis uzskata, ka viņi ir Krievijas diktatoram Putinam tuvi cilvēki un apkalpo Kremļa intereses, arī Krievijas agresiju Ukrainā. Arī Ukraina noteikusi Fridmanam un Avenam savas sankcijas.

Avenam ir arī Latvijas pilsonība un kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022.gadā viņš ar ģimeni dzīvo Latvijā.

TV3 raidījums "Nekā personīga" 2023.gada februārī vēstīja, ka Latvijā Avenam iesaldēti ne vien banku aktīvi, bet arī nekustamie īpašumi Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā, teju 60 hektāri Lazdonas pagastā un viņa modernā Klauģu muiža ar vairākām ēkām un helikoptera nosēšanās laukumu. Īpašumi apgrūtināti arī citur Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Valsts neefektīvi tērē naudu

Latvijas valsts sektora izdevumi 2022. gadā bija 48,1% no IKP vērtības, kamēr Igaunijā vien 35,6%, bet Lietuvā 34,1%.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas