Laika ziņas
Šodien
Migla

Baltkrievijas sūtītos nelegālos imigrantus plānots atbaidīt ar psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīci

Valdība otrdien lems par grozījumiem regulējumā, kas paredz Valsts robežsardzei (VRS) tiesības pielietot psiholoģiskas iedarbības skaņu ierīci.

Prognozējams, ka pie Latvijas-Baltkrievijas robežas un robežšķērsošanas vietām turpinās veidoties un uzturēties cilvēku grupējumi, kuru mērķis būs izraisīt masu nekārtības, veikt bojājumus valsts robežas nostiprinājuma būvēm ar mērķi nelikumīgi iekļūt valsts teritorijā.

Tā, piemēram, 2021.gada 8.novembrī Baltkrievijā liela migrantu grupa ar vairāk nekā 1000 cilvēku bija sapulcējusies pie Polijas robežas nolūkā iekļūt Eiropas Savienībā. Polijas robežsardzei un armijai ar lielām pūlēm, izmantojot dažāda veida speciālos līdzekļus, izdevās apturēt migrantu centienus iekļūt Polijas teritorijā.

Vēlāk cilvēku grupa palielinājās līdz 2000 cilvēkiem, kas radīja izaicinājumu Polijas valsts varas iestādēm kontrolēt izveidojošos situāciju.

Lai nepieļautu tādu situāciju, kad VRS nevarēs laicīgi reaģēt uz migrantu agresīviem centieniem masveidā iekļūt Latvijā vai veikt valsts robežas nostiprinājuma būvju iznīcināšanu, nepieciešams noteikt tiesības pielietot psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīci arī VRS.

Psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīcei ir neletāls pielietošanas princips, tā veido lielu skaņas troksni noteiktā virzienā, kas rada lielu diskomfortu un psiholoģisku ietekmi uz personu. Parastā režīmā ierīces funkcija ir veikt skaidri uztveramu balss reprodukciju 80 decibeli attālumā līdz 800 metriem, ko izmanto speciālisti, kuri specializējušies veikt psiholoģiskās pārrunas ar draudus radošām vai agresīvām personām.

Ņemot vērā, ka psiholoģiskās iedarbības skaņu ierīcei ir neletāls pielietošanas princips, jo tā veido lielu skaņas troksni noteiktā virzienā, kas rada lielu diskomfortu un psiholoģisku ietekmi uz personu, šādu speciālo līdzekļu izmantošana ir stratēģiski svarīga, lai nodrošinātu robežapsardzības sistēmas pasākumus.

Lietošana būtu pieļaujama arī gadījumos, lai reaģētu uz visiem sabiedriskās kārtības pārkāpumiem, gadījumos, kad valsts robežu nelegāli šķērsojušās vai šādas darbības mēģinošas personas traucēs VRS uzdevumu izpildi, kā arī, ņemot vērā risku izvērtējumu, šādu ierīču lietošana konkrētā situācijā ir atzīta par efektīvu pretdarbības veidu.

Speclīdzekļu iegādi VRS plāno īstenot no budžeta apakšprogrammas bruņojumam, speciālajiem līdzekļiem un munīcijai piešķirtā finansējuma.

Šogad no Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas atturēti jau 6643 cilvēki, bet humānu apsvērumu dēļ Latvijā uzņemti 305 cilvēki.

Pērn visa gada laikā kopā tika novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas-Baltkrievijas robežu, savukārt 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.

Saistībā ar nelegālās imigrācijas spiedienu no 11.augusta līdz 2024.gada 10.februārim vairākas administratīvajās teritorijās Baltkrievijas pierobežā ir spēkā pastiprināts robežapsardzības sistēmas darbības režīms, kas nomainīja valdības 2021.gada augustā noteikto un vairākkārt pagarināto ārkārtējo situāciju.

Ņemot vērā strauji pieaugušo hibrīdapdraudējumu uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Valsts robežsardze mobilizējusi papildu dienestā esošos robežsargus ārējās robežas apsardzības stiprināšanai. Tāpat robežsardze pieprasījusi papildu atbalstu no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts policijas.

Varšavā pirmdien plānota Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru tikšanās, kuras laikā tiks arī izvērtēta situācija uz robežas ar Baltkrieviju. Baltijas valstis un Polija apspriež iespēju arī pilnībā slēgt robežas ar Baltkrieviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas