Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bateriju elektrovilcienu iegādes iepirkumā turpinās vērtēt tikai Škoda piedāvājumu

Autotransporta direkcija (ATD) bateriju elektrovilcienu iegādes iepirkumā saņēmusi divus piedāvājumus, taču no tiem atbilstošs konkursa prasībām un vērtējams ir tikai personu apvienības Škoda Transportation - Škoda Vagonka piedāvājums, aģentūrai LETA pavēstīja ATD pārstāvji.

Atbilstoši iepirkuma konkursa "Jaunu pasažieru pārvadāšanai paredzētu akumulatoru bateriju elektrovilcienu vienību (BEMU) piegāde" prasībām pretendentiem, kuri konkursa pirmajā kārtā tika atzīti par atbilstošiem konkursa nolikumā noteiktajām prasībām līdz šā gada 25.aprīlim bija jāiesniedz piedāvājumi bateriju elektrovilcienu iegādei. 

Piedāvājumi bija jāiesniedz "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles", personu apvienībai "Škoda Transportation - Škoda Vagonka" un "Stadler Polska".

Taču ATD iepirkumu komisija, sākot piedāvājumu atvēršanas sanāksmi Elektronisko iepirkumu sistēmā, konstatēja, ka  piedāvājumus ir iesnieguši divi no trim atlasītajiem kandidātiem - personu apvienība "Škoda Transportation - Škoda Vagonka" un "Stadler Polska". 

Sīkāk iepazīstoties ar iesniegtajiem piedāvājumiem, iepirkumu komisija konstatēja, ka tikai kandidāts "Škoda Transportation - Škoda Vagonka" ir iesniedzis pilnvērtīgu piedāvājumu, savukārt otra kandidāta - "Stadler Polska" - iesniegtie dokumenti neatbilst iepirkuma konkursā noteiktajām prasībām. 

Līdz ar to Iepirkumu komisija konstatēja, ka faktiski ir iesniegts tikai viens vērtējams piedāvājums, kuru iepirkumu komisija turpinās vērtēt.

ATD atgādina, ka, izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu un Latvijas valsts budžeta finanšu resursus, paredzēts iegādāties deviņus pasažieru pārvadāšanai paredzētu akumulatoru bateriju elektrovilcienu vienības. Iepirkuma dokumentācijā ir paredzēta iespēja papildu finanšu iespēju rašanas gadījumā iegādāties vēl papildu vienības.

2023.gada 29.septembrī Sabiedriskā transporta padome (STP) pieņēma zināšanai ATD sagatavoto informāciju par akumulatoru bateriju elektrovilcienu vienībām (BEMU) izvirzāmajām kvalitātes prasībām. Vilcieniem jābūt aprīkotiem ar pasažieru informācijas sistēmu, videonovērošanu, "wi-fi", atkritumu tvertnēm, sanitāro mezglu. Noteikts arī sēdvietu daudzums un izvietojums, galdu izvietojums, velonovietnes. Visos vilcienos būs nodrošināta vides pieejamība personām ar kustību traucējumiem. 

Par būtisku faktoru ir noteikta arī akumulatoru kvalitāte - bateriju vilciena minimālam nobraukumam bez uzlādes jābūt aptuveni 100 kilometriem.

Paredzēts, ka jaunie bateriju elektrovilcieni kursēs maršrutos Bolderāja-Rīga-Sigulda, Rīga-Madona un Rīga-Dobele, taču iespējami arī citi maršruti, piemēram, perspektīvā aptverot tādus galamērķus kā Cēsis, Valmiera un citas pilsētas. 

Jau vēstīts, ka 2023.gada martā valdība atbalstīja akumulatoru bateriju elektrovilcienu iegādei nepieciešamo priekšfinansējumu līdz 74,4 miljoniem eiro, kā arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) segšanai nepieciešamo 15,624 miljonu eiro piešķiršanu Satiksmes ministrijai (SM) no valsts budžeta pēc vajadzības līdz 2026.gada beigām.

Plānots, ka septiņi ar Atveseļošanās un noturības mehānisma plāna atbalstu iegādātie vilcieni tiks piegādāti līdz 2026.gada beigām un kursēs Rīgā un Pierīgā, savukārt vēl divu vilcienu iegāde tiks līdzfinansēta no Eiropas Savienības fondu 2021.-2027.gada finansējuma, tostarp Kohēzijas fonda finansējuma, un tos varēs izmantot neelektrificētajās līnijās.

ATD ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas