Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Bauskā paredz varas maiņu

Treknie gadi Bauskai nav paslīdējuši garām — par to liecina gan straujais pilsētas budžeta pieaugums, gan paveiktie darbi pēdējos četros gados. Taču situācija pēc pašvaldību vēlēšanām varētu mainīties, jo, gatavojoties strādāt Bauskas novadā, kurā pilsētai tiek pievienoti astoņi pagasti, iniciatīvu savās rokās ņēmuši tieši lauku teritoriju pārstāvji. Viņiem nav vienalga, kā veidosies dzīve jaunajā administratīvajā teritorijā, tāpēc viņi ir gatavi uzņemties novada vadību.

No solītā neatkāpjas


No 2005. līdz 2008.gadam Bauskas pilsētas budžets pieaudzis no 1,82 līdz pat 8 miljoniem latu, tādējādi arī izdevumi uz vienu iedzīvotāju pēdējo četru gadu laikā palielinājušies gandrīz trīskārši — no 358 līdz 1000 latiem. Īpašs uzrāviens vērojams pēdējos divos gados, kad paveikta lielākā daļa pilsētas sakārtošanas darbu — sākta stadiona rekonstrukcija, izveidots daudzfunkcionāls izglītības centrs, attīstījusies privātmāju celtniecība, izveidots bērnu rotaļu un attīstības centrs, paplašināts pašvaldībai piederošais dzīvojamais fonds, izbūvējot jaunus dzīvokļus, paveikts daudz kas cits. Attīstījusies arī uzņēmējdarbība — jaunās telpās ražošanu atsācis Lodiņu alus, uzņēmumu sāka paplašināt Bauskas piens, uzbūvēts jauns darījumu centrs un lielveikali. Taču ekonomiskā lejupslīde pēdējā gada laikā valstī ietekmējusi arī notiekošo Bauskā. Bauskas pienam pieteikta maksātnespēja, atjaunotā pilsētas viesnīca stāv dīkā, bezdarba līmenis Bauskā sasniedzis 11%. Ņemot vērā šo situāciju, viena no partiju programmu prioritātēm ir atbalstīt uzņēmējdarbību, kā arī pilnveidot sociālo jomu. Saskaņas centra saraksta koordinators lauksaimnieks Jānis Žauna saka: "Mūsu skatījumā ir daudz iespēju, kā pašvaldība var palīdzēt vietējiem uzņēmējiem — piemērojot nodokļu atlaides, samazinot nomas maksu, palīdzot īstenot dažādas atbalsta programmas. Katrā ziņā mūsu uzstādījums ir maksimāli saglabāt novadā visus esošos uzņēmumus un iestādes."

Līdzās lietām, kuras deputātu kandidāti vēl sola attīstīt Bauskas novadā, piemēram, jauna bērnudārza būvi, pašvaldības policijas, amatniecības centra un mobilās sociālās aprūpes brigādes izveidi, slimnīcas saglabāšanu un mājokļu siltināšanu, viņi nevēlas atteikties arī no to ieceru īstenošanas, kuras pieteiktas jau pirms četriem gadiem, tomēr īstenot nav izdevies, piemēram, peldbaseina, rātsnama un jaunas bibliotēkas celtniecības, kā arī industriālā un loģistikas parka attīstības projekta, ko pašreizējā dome iesāka veidot, lai veiksmīgi apsaimniekotu bijušo lidlauka teritoriju. Tomēr cerētā sadarbība ar uzņēmējiem, kas vēlētos šeit izvietot savas ražotnes, nesekmējās. Pilsoniskās savienības saraksta līderis Gailīšu pagasta padomes priekšsēdētājs Valdis Veips saka: "Protams, tas nav viena gada plāns un šā brīža prioritāte, taču tā ir nākotnes iecere, pie kuras jāstrādā. Tie ir iepriekš iesāktie projekti, kurus gribam turpināt."

Iztiek bez partiju atbalsta

Viena no pilsētvides sakārtošanas prioritātēm Bauskas novadā gan līdz šim, gan arī nākamajā darbības periodā ir ielas un ceļi. Īpaši Uzvaras ielas un tilta pār Mūsu rekonstrukcija, par ko spriests jau vairākus gadus, taču pagaidām viss palicis tikai ieceres līmenī, jo, mēģinot piesaistīt valsts investīcijas, valdībā un Saeimā nav izdevies nevienu pārliecināt, cik Bauskai tas ir svarīgi. Bauskas novada domes priekšsēdētāja Ārija Gaile norāda, ka viens no kavēšanās iemesliem, iespējams, ir viņas pārliecība nestāties nevienā partijā, ko viņa līdz šim arī strikti ievērojusi, taču 2001.gadā vēlēšanās startējusi ar LSDSP atbalstu, bet 2005.gadā un tagad startē ar TB/LNNK atbalstu. Viņa pieļauj, ka pievienošanās kādai no varas partijām, kas nereti kuluāru sarunās Ā.Gailei esot uzsvērts, dotu iespēju pilsētai un novadam attīstīties vēl straujāk, taču paveiktais pierāda, ka daudz kas iespējams arī bez piederības konkrētai partijai.

Izvēlas personības


Iepriekšējās pašvaldību vēlēšanās trīs vietas Bauskas domē ieguva TB/LNNK pārstāvji, pa divām LZS un TP, pa vienai — LC, JL, LSDSP un Bauskas rajona nacionālā apvienība. Deputāti līdz šim strādājuši samērā vienoti, bez izteiktas opozīcijas. Jaunajā novada domē situācija varētu krietni mainīties un tam ir vairāki iemesli: jaunā administratīvā teritorija, lauku pagastu pārstāvju aktivitāte, jo vairāk nekā puse no 133 deputātu kandidātiem ir no lauku teritorijas, gan arī tas, ka vēlētāju lauku teritorijā ir krietni vairāk nekā pilsētā (Bauskā — 10 000, novada pagastos — 18 000). Novadā ienāk arī jauni politiskie spēki. Ar spēcīgu sarakstu Bauskas novada vēlēšanās sevi pieteikusi Pilsoniskā savienība, kura apvienojusi sabiedrībā pazīstamus un pašvaldības darbā pieredzējušus cilvēkus un ir nopietna konkurente LZS sarakstam, kurā startē četri Bauskas novada pagastu vadītāji, kā arī citi pieredzējuši pašvaldību iestāžu darbinieki. V.Veips piebilst: "Lai prasmīgi pārvaldītu tādu teritoriju, ir svarīgi, lai novada domē būtu cilvēki, kuriem ir pieredze pašvaldības darbā, pieredze finanšu plānošanā, jo pašreizējā ekonomiskajā situācijā strādāt un kaut ko plānot būs ļoti grūti." Uzrunātie Bauskas pilsētas un apkārtējo pagastu ļaudis atzīst, ka spēcīgs saraksts ar profesionāliem savas nozares pārstāvjiem ir arī TB/LNNK, kā arī JL, kas pie sevis pārvilinājis trīs pašreizējās domes deputātus, kuri bija ievēlēti no LC un LZS. Vietējā laikraksta Bauskas Dzīve žurnālists Vilnis Auzāns gan norāda, ka reģionos vēlētāji lielāku uzmanību pievērš personībām, mazāk partijas piederībai: "Vietējos jau labi pazīst, zina, kā viņi strādājuši un ko no šiem cilvēkiem var sagaidīt. Arī kādas vienas partijas ieguldījums pilsētas attīstībā, kas varētu mudināt izlemt par labu kādam sarakstam, nav tik izteikts."

***

Ko sagaidāt no jaunās varas?

Lūcija Kārkliņa, pensionāre


Vispirms jādomā par jaunu darbavietu radīšanu un uzņēmējdarbības atbalstu. Veicot iestāžu optimizāciju, pirmām kārtām ar darbu jānodrošina jaunie speciālisti.

Madara Zviedre, vidusskolniece

Lielāku uzmanību vajadzētu pievērst jauniešu aktīvās atpūtas vietu izveidei, jo šobrīd iecienītākā pulcēšanās vieta ir stāvvieta pie lielveikala Rimi.

Ādolfs Jankūnks, strādā uzņēmumā Bauskas namsaimnieks

Ar lielāku stingrību jāvēršas pret privātmāju īpašniekiem, kuri nesakopj mājas apkārtni. Pilsētas nomales jāsakārto, jo kažociņš Bauskai glīts, bet otra pusīte tāda noplīsusi.

Egils Buls, tirdzniecības darbinieks

Lielāka vērība jāpiegriež novada ceļu un pilsētas ielu sakārtošanai. Bauska ir sakopta, un šis darbs arī jāturpina.

***

Sarakstu līderi

Gintauts Tarvids, uzņēmējs, Jaunais laiks;

Valdis Veips, Gailīšu pagasta padomes priekšsēdētājs, Pilsoniskā savienība;

Alvis Feldmanis, Codes veco ļaužu pansionāta direktors, LSDSP;

Andris Āboliņš, Codes pagasta padomes priekšsēdētājs, Latvijas Zemnieku savienība;

Uģis Zeltiņš, SIA Bauskas slimnīca valdes loceklis, Tautas partija;

Ārija Gaile, Bauskas domes priekšsēdētāja, TB/LNNK;

Vilija Akermane, Uzvaras vidusskolas skolotāja, Saskaņas centrs;

Ina Grasmane, privātā bērnudārza vadītāja, LPP/LC

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas