Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Belēvičs pēc demisijas pamet Zaļo partiju; par deputāta mandātu vēl domās (papildināts 17:06)

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) piektdien Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS) iesniedzis demisijas rakstu un piektdienas pēcpusdienā arī izstājies no Zaļās partijas. 

Savukārt Saeimas vasaras pārtraukumā bijušais veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pārdomās jautājumu par iespēju nolikt deputāta mandātu, šodien pēc piedalīšanās Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes sēdē žurnālistiem pavēstīja pats politiķis.

Viņš norādīja, ka uzrakstīs iesniegumu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, lai viņa rīcība tiek izvērtēta.

Belēvičs piektdien preses konferencē pastāstīja, ka ārpus ierastās kārtības saņēmis medicīnisku pakalpojumu Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) operāciju zālē, bet par pakalpojumu nav prasīta samaksa. Operācijas veicējs - LOK galvnais ārsts Viesturs Krūmiņš, kurš veicis šo operāciju, uz izmeklēšanas laiku atstādināts no amata.

"Šīs sīkās manipulācijas" tika veiktas 25.maijā, teica Belēvičs. Pēc pakalpojuma saņemšanas politiķis viņam esot taujājis, kā var norēķināties par pakalpojumu, bet viņam atbildēts, ka tas nav jādara.

"Tā es no ministra, kurš licis apkarot kreisā pakalpojuma sniegšanu, pats kļuvu par tādu," teica Belēvičs.

Pēcpusdienā Belēvičs pēc aptuveni stundu garas viņa uzklausīšanas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) iestādi pameta, nekādus komentārus nesniedzot, novēroja aģentūra LETA.

Belēvičs iekāpa automašīnā un, neskatoties uz žurnālistu aicinājumiem apstāties, aizbrauca no KNAB.

Belēvičs KNAB bija ieradies ar dienesta automašīnu, kuru vadīja šoferis. Valsts kancelejā aģentūrai LETA skaidroja, ka Belēvičs vēl šodien pilda ministra pienākumus un līdz ar to drīkst izmantot dienesta automašīnu. Savukārt satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) viņu sāks aizvietot no rītdienas.

Jau vēstīts, ka Kučinskis ir pieņēmis Belēviča demisiju.

"Pamatojums no manas puses ir tāds, ka viņš meloja, ko vakar vakarā man arī atzina. Es domāju, ka ļoti labs risinājums bija mana vēršanās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), jo šodien, jebkurā gadījumā, ja nebūtu pats šo soli spēris, šie fakti acīmredzot būtu uzzināti," sacīja Kučinskis.

Viņš pārmeta Belēvičam melošanu. "Ja esi ierauts kaut kur iekšā, jebkurā gadījumā, tas ir viens stāsts. Bet esi vīrietis un pasaki, ka esi to darījis!"

Premjers norādīja, ka čeku iespējamā viltošana gan vēl ir jāpārbauda, jo varētu būt, ka Belēviča uzrādītie čeki par maksājumiem privātklīnikai bija "kādi citi čeki".

Līdz ar Belēviča atkāpšanos veselības ministra pienākumi uz laiku tiek uzticēti satiksmes ministram Uldim Augulim (ZZS). Tomēr premjers pauda, ka iespējami ātrāk ir jāatrod jauns veselības ministrs, jo jābūt drošībai, ka iesāktās reformas nozarē turpināsies. Jaunajam ministram būs jāspēj tikt galā ar valdības rīcības plānā noteikto, sacīja Kučinskis.

Viņš atgādināja, ka šovasar ir jāsākas diskusijām par veselības aprūpes modeli, lai rudenī valdība varētu pateikt, "kā viss veidosies". Premjers piebilda, ka jau šobrīd notiek veselības ministra amata kandidātu apzināšana.

Vaicāts, vai Belēvičs pametīs arī Saeimu, premjers norādīja, ka šis jautājums ir jāuzdod pašam Belēvičam. "Bet manā skatījumā politiskā karjera ar to ir beigusies," uzsvēra premjers.

Pats Belēvičs atzina, ka pašlaik viņš turpinās darboties 12.Saeimā kā deputāts, taču lūdzis izvērtēt rīcību viņa pārstāvētās Zaļās partijas Ētikas komisijai un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai.

Latvijas Avīze (LA) trešdien vēstīja, ka Belēvičs, kurš apņēmies ieguldīt pūles, lai mazinātu garās rindas uz valsts nodrošinātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, šā gada maijā Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC), iespējams, apgājis rindu, lai viņam tiktu veikta maznozīmīga ķirurģiska operācija.

Veselības ministrs Guntis Belēvičs lakoniskā paziņojumā medijiem norādījis: "Pēdējo 25 gadu laikā valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus esmu saņēmis tikai vienu reizi – 2004.gadā. Ievērojot Pacientu tiesību likumā garantētās pacienta tiesības, citus komentārus par savu veselības stāvokli nesniegšu."

Belēvičs minēto apgalvojumu iepriekš dēvēja par apmelojumu un solīja cīnīties par taisnību pēc konsultēšanās ar advokātiem. Ministrs trešdien sarunā ar žurnālistiem uzsvēra, ka nav izmantojis LOC pakalpojumus. 

Kučinskis sacīja, ka ir prasījis Belēvičam skaidrojumu par izskanējušajām ziņām un ministrs sacījis, ka izmantojis privātās klīnikas pakalpojumus. Pēc Kučinska atstāstītā, Belēvičs valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus neizmantojot principā.

Tikmēr Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pēc trešdienas frakcijas sēdes žurnālistiem norādīja, ka gadījumā, ja par veselības ministru izskanējusī informācija ir taisnība, ministram jādemisionē.

mainīts virsraksts, papildināta ziņa

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas