Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Bērnu slimnīcā šī gada 9 mēnešos anoreksijas dēļ pirmo reizi vērsušies jau 182 pusaudži

30. novembris visā pasaulē ir diena, kuras aicinājums sabiedrībai ir: Anoreksijai – nē!. Pēdējos gados vairākas reizes palielinājies bērnu un jauniešu skaits, kuri vērsušies pēc palīdzības Bērnu slimnīcā ēšanas traucējumu dēļ. Īpaši satraucoši dati ir par smagas psihiskas slimības – anoreksijas – gadījumu skaita pieaugumu. Šī gada 9 mēnešos pirmo reizi konsultējušies jau 182 pusaudži ar anoreksiju, tāpēc 30. novembrī pulksten 16.00 par šo slimību vebinārā stāstīs un uz vecāku jautājumiem atbildēs Bērnu slimnīcas Ēšanas traucējumu programmas speciālistes.

2021. gadā Bērnu slimnīcā kopējais pirmo reizi diagnosticēto ēšanas traucējumu, kuros ietilpst anoreksija, bulīmija, kompulsīvā pārēšanās un selektīvā ēšana, skaits bija 104, no tiem anoreksija tika diagnosticēta 75 pacientiem. 2023. gada pirmajos deviņos mēnešos (laika periodā no 01.09.23. līdz 31.08.2023.) jaunu anoreksijas gadījumu skaits vien ir bijis 182! No šiem 182 bērniem vecumā no 11 līdz 18 gadiem, kurus speciālisti konsultēja pirmo reizi, 16 jau bija katastrofāli novājējuši. Viņiem bija nepieciešama ārstēšana gan nodaļā, gan Ēšanas traucējumu programmas dienas stacionārā. Satraucoši arī, ka bērni ar anoreksiju Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrā nonāk jau 11 – 13 gadu vecumā.

“Ja bērnam ir sākusies anoreksija, pret to jāizturas ļoti nopietni, lielākoties ar to saslimst meitenes pusaudžu vecumā, kuras ir neapmierinātas ar savu izskatu. Diemžēl visā pasaulē ir dati par augstiem mirstības rādītājiem anoreksijas dēļ, jo, šai slimībai progresējot, organismam sāk trūkt dzīvības uzturēšanai svarīgu vielu. Anoreksiju ne vienmēr izdodas laikus pamanīt, bet, ja vecākiem ir aizdomas par šo slimību, palīdzība jāmeklē nekavējoties un jārēķinās, ka atveseļošanās process būs ilgs. Pusaudžus ar anoreksiju uz Bērnu slimnīcu atved arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, jo bērnu veselības stāvoklis jau ir veselību vai par dzīvību apdraudošs," skaidro Ilze Mežraupe, bērnu psihiatre un psihoterapeite, Bērnu slimnīcas Ēšanas traucējumu programmas vadītāja.

Anoreksijas pacientiem raksturīgs perfekcionisms, zems pašvērtējums, izmainīts sava ķermeņa tēla novērtējums, tieksme sevi strikti kontrolēt. Pētījuma* dati liecina, ka 68% no anoreksijas pacientiem, kas lielākoties ir meitenes pusaudžu vecumā, raksturīgas perfekcionisma iezīmes. Straujais anoreksijas gadījumu pieauguma skaits saistāms ar pandēmijas laika ierobežojumiem, bet satraucoši ir tas, ka ierobežojumi beigušies, taču pacientu ar ēšanas traucējumiem skaits turpina pieaugt. Pētījumu par anoreksijas pacientiem Bērnu slimnīcā savas rezidentūras laikā veica Kristīna Mackēviča un tas parādīja, ka 69% no anoreksijas pacientiem apmeklē sporta vai citas nodarbības, bet pandēmijas laikā tas bija liegts. Socializēšanās trūkums pusaudžiem radīja papildu grūtības un arvien vairāk bērnu bija nepieciešama palīdzība psihisko traucējumu dēļ.

Lai bērniem un jauniešiem ar psihiskās veselības traucējumiem plašāk sniegtu nepieciešamo palīdzību, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas novietnē “Torņakalns” decembra vidū durvis vērs Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs, kura speciālisti strādās multidisciplinārās komandās. “Vislabāk bērnam, kuram sākusies anoreksija, var palīdzēt multidisciplināra speciālistu komanda, kādu Ēšanas traucējumu programmā jau esam izveidojuši. Komandā kopā darbojas bērnu psihiatrs, psihologs, uztura speciālists, fizioterapeits un mākslas terapeits. Bērnu slimnīcas psihiatru nozīmēto konsultāciju pie uztura speciālistiem skaits pagājušajā gadā palielinājies par 81%, tas vien parāda, cik nopietni pieaudzis tieši ēšanas traucējumu skaits,” turpina Ilze Mežraupe.

Anoreksijas dēļ Bērnu slimnīcā lielākoties nonāk tie pusaudži, kas zaudē svaru vairāk nekā 3 kg mēnesī, ko vecāki pamana, jo bērns atsakās ēst vai ēd ļoti maz, ievērojot kādu striktu diētu, nedzer ūdeni vai dzer ļoti daudz. Taču bērna argumenti par veselīgāka dzīvesveida uzsākšanu, īpaši, ja ir bijis liekais svars, reizēm vecākiem liek noticēt, ka viss ir kārtībā – bērns zina, kā ir labāk. Lai izdotos izveseļoties, ir jāizprot anoreksijas daba.

 

Lai nepalaistu garām brīdi, kad jāvēršas pēc palīdzības pie speciālistiem:

  • 30. novembrī, starptautiskajā “Anoreksijai – nē!” dienā, savus jautājumus iesūtot iepriekš (uz [email protected], sūtot ziņu Facebook vai Instagram kontā), vai arī uzdodot vebināra laikā, atbildes par anoreksiju būs iespēja saņemt Bērnu slimnīcas Facebook kontā plānotajā tiešraidē no pulksten 16.00 līdz 17.00: https://www.facebook.com/events/667399715376942/;
  • darbojas Bērnu slimnīcas Ēšanas traucējumu komandas konsultatīvais tālrunis, kur uz jautājumiem par iespējamo palīdzību speciālisti atbild darba dienās no 14.00 – 16.00: 25680022;
  • par anoreksiju Bērnu slimnīcas speciālistu veidoti materiāli atrodami Bērnu slimnīcas portālā veselapasaule.lv: https://www.veselapasaule.lv/lv/enciklopedija/diagnoze/anoreksija

 

Bērnu slimnīcas Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centra ēkas, kurā speciālisti darbu sāks 2023. gada  decembrī, kopējā platība ir 4230.8 m2. Būvniecības kopējās izmaksas ir 10 391 191,69 eiro, tai skaitā Eiropas Savienības Reģionālā fonda atbalsts 5 409 619,33 eiro apmērā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas