Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Bērziņš aicina veselības aprūpes finansējumu palielināt straujāk, nekā iecerējusi Circene

Valsts prezidents Andris Bērziņš atbalsta veselības ministres Ingrīdas Circenes plānoto pieaugumu veselības nozarei, tomēr uzskata, ka pieaugums ir par mazu. "Mediķu darba apmaksas sistēma nekādā veidā nav samērojama ar ārstu izglītības ilgumu un darba atbildības līmeni," otrdien uzsvēra Valsts prezidents, tiekoties ar ministri.

Otrdien, 26.martā, Valsts prezidents A.Bērziņš tikās ar veselības ministri I.Circeni, lai detalizēti iepazītos ar ministrijas plāniem veselības aprūpes finansējuma palielināšanai, tai skaitā, plānotajām izmaiņām mediķu darba samaksā ar mērķi pakāpeniski atgriezt mediķu algas vismaz pirmskrīzes līmenī, portālu Diena.lv informēja Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Uzklausot veselības ministres izklāstīto ieceri gada laikā panākt algu pieaugumu mediķiem par 17% visām amata grupām un ik gadu veselības aprūpes finansējumu palielināt par 0,2% no IKP, lai 2020.gadā sasniegtu 4,5% no IKP, Valsts prezidents pozitīvi novērtēja plānoto un atzina, ka tā ir tikai minimāli nepieciešamā summa, kas nebūt nav pietiekama, vērtējot veselības aprūpes situāciju valstī kopumā.

Veselības ministre informēja, ka jau 2.aprīlī valdības vērtējumam tiks nodots veselības obligātās apdrošināšanas koncepcijas projekts, kas sevī ietver jau minēto veselības aprūpes rādītāju uzlabošanos laikā no 2014. līdz 2020.gadam, sasniedzot vidējo darba samaksu ārstiem 1391 latu apmērā (pirms nodokļu nomaksas), bet ārstniecības un pacientu aprūpes personām 836 latu apmērā (pirms nodokļu nomaksas). Līdz ar to plānotais nepieciešamais papildu finansējums tuvākajam gadam būs 40 miljoni latu, no kura aptuveni puse paredzēta pirmajam algu palielinājuma posmam, kas ir līdz 613 latiem (pirms nodokļu nomaksas) ārstiem un līdz 367 latiem (pirms nodokļu nomaksas) ārstniecības un veselības aprūpes personām. Pārējie prasītie 10 miljoni tiks novirzīti kompensējamajiem medikamentiem, un 10 miljoni latu iekļauti tarifā, lai nosegtu pieaugošās izmaksas, ko galvenokārt sastāda energoresursu cenu pieaugums.

"Atbalstu šo ieceri pilnībā, bet uzskatu, ka pieaugums ir tomēr plānots par mazu, ja salīdzinām kaut vai ar mūsu kaimiņvalstīm. Beidzot ir jābūt ilgtermiņa stabilam un prognozējamam finansējumam veselības aprūpei Latvijā, jo veselība ir nozīmīga ikvienam no mums. Arī mediķu darba apmaksas sistēma nekādā veidā nav samērojama ar ārstu izglītības ilgumu un darba atbildības līmeni," uzsvēra Valsts prezidents, piebilstot, ka šo jautājumu uzrunās arī trešdien, 27.martā, plānotajā iknedēļas sarunā ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas