Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Bezdarbniece kļūst par uzņēmēju

Zvaniņš pie mājas durvīm noskan dzidri un priecīgi, laiski ierejas brūns taksis, bet, nejaušot ienaidnieku, luncina astīti. Drīz vien nokļūstam mājīgā telpā, kur klusi dūc matu žāvētājs un smaržo kafija. Kopš februāra Balvu rajona Šķilbēnu pagasta iedzīvotāji pēc smukuma var netraukties uz pilsētu, bet doties uz nesen atklāto jauno frizētavu ciemata centrā, kas iekārtojuma ziņā nemaz neatpaliek no pilsētas saloniem.

Frizētavas īpašniece daudzbērnu māmiņa Lolita Slišāne smaida, ka atvērt savu uzņēmumu viņu mudinājis jaunākais dēlēns — viņam visu laiku tik ātri atauguši mati, ka apnicis braukāt uz frizētavu Balvos. Taču realizēt savu ieceri viņa varējusi, pateicoties Nodarbinātības valsts aģentūras īstenotajam projektam par komercdarbības vai pašnodarbinātības sākšanu, kas devis gan drosmi, gan starta kapitālu uzņēmējdarbības sākšanai.

Izmanto bezdarba laiku

Lolita reiz mēģinājusi studēt Daugavpils universitātē, taču, kā pati smiedamās atzīst, labi, ka pieticis prāta studijas pārtraukt. Audzinājusi bērnus, vairākus gadus bijusi bezdarbniece, tad Nodarbinātības valsts aģentūrā viņai piedāvājuši mācīties frizieru kursos. "Sākumā baidījos, bet tad sapratu, ka tieši tas ir mans aicinājums. Šis beidzot ir mans darbs, ko daru ar prieku, un tas arī padodas," priecājas Lolita. Vienlaikus ar friziera amatu apgūti uzņēmējdarbības pamati, tad konsultanta vadībā izstrādāts biznesa plāns frizētavas atvēršanai. Lolitas plānu Nodarbinātības valsts aģentūras komisija atzinusi par vienu no dzīvotspējīgākajiem, tāpēc tas saņēmis neatmaksājamu grantu 4000 latu apmērā. Par šo naudu izremontēta telpa un iegādāts mūsdienīgs kabineta aprīkojums. "Ja es nebūtu piedalījusies projektā un dabūjusi šo naudiņu, nez vai varētu atvērt savu frizētavu, jo ņemt tik lielu kredītu tomēr ir nereāli. Pagasts man piedāvāja telpas, tomēr izvēlējos strādāt mājās, jo te varu aprūpēt bērnus un ģimeni, arī komunālie pakalpojumi papildus nav jāmaksā. Tādējādi varu piedāvāt zemākas cenas nekā Balvos," saka Lolita Slišāne.

Visvairāk nāk vīrieši

Šķilbēnu pagasta Rekovas ciematā savas frizētavas nav bijis jau sen. Lai sakārtotu matus, šķilbēniešiem nācās braukt uz Balviem, Baltinavu vai pat uz Kārsavu kaimiņrajonā. Tagad visi esot priecīgi, īpaši jaunieši. "Kas vairāk nāk? Vīrieši! Es pat brīnījos, kur mums pagastā tik daudz čomu? Visi grib frizēties, apkopt matus, bārdu, ūsas. Dāmas savukārt nāk krāsoties, frizūriņas veidot. Nu jaunatnei gan tās frizūras ir tādas patrakas, bet man jāturas līdzi, jāmeklē jauni griezumi, jaunas idejas."

Pirmās ugunskristības Lolita izturējusi pirms vidusskolas žetonu vakara, kad nācies strādāt augu dienu, klienti stāvējuši rindā.

Pagasts atbalsta morāli

Šķilbēnu pagasta padomes priekšsēdētājs Sergejs Maksimovs stāsta, ka projekta gaitā Lolitu centušies uzmundrināt, jo viņa esot bijusi uzņēmīgākā un drosmīgākā. Nodarbinātības valsts aģentūra atbalstījusi divus bezdarbnieku projektus Šķilbēnos, taču otra meitene, kas iecerējusi veidot tūrisma inventāra nomas punktu Balkanu dabas parkā, pagaidām sabijusies. Šķilbēnu pagastā oficiāli bez darba ir ap 10% iedzīvotāju, galvenie darba devēji ir pašvaldības iestādes, grūtus laikus pārdzīvo gan zemnieki, gan kokapstrādes firmas. "Pašvaldības iespējas atbalstīt uzņēmējdarbību ir ierobežotas. Mēs varam sagatavot un piedāvāt telpas, bet arī ne visiem. Tomēr vismaz morāli atbalstām, jo uzņēmējs pašvaldībai ir ļoti svarīgs — vai nu rada jaunas darbavietas, vai vismaz apgādā pats sevi un savu ģimeni, turklāt maksā valstij nodokļus. Tas ir pozitīvs rādītājs," atzīst Sergejs Maksimovs.

Nodarbinātības valsts aģentūras Balvu filiāles vadītājas vietniece Anna Veisa stāsta, ka no Balvu rajona iesniegtajiem 12 biznesa plāniem atbalstīja piecus, taču viena pretendente no savas ieceres īstenošanas atteicās, tādējādi 4000 latu lielo dotāciju uzņēmējdarbības sākšanai ieguva četri projekti. Frizētava Šķilbēnos ir vienīgais laukos īstenotais projekts, kas aizpildījis tukšo biznesa nišu šajā apkārtnē, tāpēc par klientu trūkumu tur sūdzēties nevar. Pārējie trīs realizēti Balvu pilsētā — Lilija Kaļva atvērusi ājurvēdas masāžas salonu, Inese Kalva iekārtojusi fotostudiju, bet Anita Lielmane izveidojusi bērnu rotaļu istabu, kur savus mazuļus uz laiku var atstāt vecāki, kas bērnu audzina mājās, te pieskata arī bērnus ar īpašām vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas