Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Bijušais zemkopības ministrs Roze pievērsies zivju audzēšanai

Bijušais zemkopības ministrs Mārtiņš Roze kā konsultants līdzdarbojas apmēram viena miljona latu vērtā projektā Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumā "Kolumbija Ltd", kur plānots pārstrādei audzēt saldūdens sugu zivis.

"Audzēsim četras zivju sugas - varavīksnes foreles, stores, zušus un Āfrikas samus. Lielākās izmaksas saistīsies ar zivju audzēšanas tehnoloģisko līniju komplekta iegādi apmēram viena miljona latu vērtībā, savukārt jaunas ēkas nebūvēsim. Plānots pilnīgi noslēgts cikls ar minimāliem notekūdeņiem, izmantojot un renovējot jau esošās ēkas," biznesa portālam "Nozare.lv" stāstīja Roze.

Jautāts, vai kā projekta konsultants Roze spēs sniegt arī specifiskas zināšanas zivju audzēšanas jomā, bijušais ministrs atbildēja apstiprinoši.

"Jā, galu galā esmu biologs, un zivsaimniecība un dīķsaimniecība bija viens no mācību priekšmetiem universitātē, tā ka man ir nepieciešamā izglītība, turklāt liela pieredze projektu administrēšanā," sacīja Roze.

Viņš norādīja, ka plānotais projekts ir perspektīvs. "Uzņēmums "Kolumbija Ltd" ir viens no modernākajiem Latvijā. Analizējot tirgus situāciju un to, ka jūras zivju kļūst aizvien mazāk, bet pieprasījums palielinās, uzņēmums pārgājis uz saldūdens zivju konservēšanu. Tomēr, tā kā arī šīs zivis tirgū nav pieejamas pietiekamā daudzumā, pieņemts lēmums pašiem audzēt zivis," klāstīja Roze.

Viņš norādīja, ka patlaban saistībā ar zivju mazuļu iepirkšanu apzināti gan valsts, gan privātie zivju audzētāji.

"Perspektīva izskatās sadarbība ar valsts zivju audzētavu "Tome", kā arī ar kādu privāto zivju audzētāju Secē, kas nodarbojas ar samu audzēšanu. Jūtīgākais jautājums ir par zušu mazuļiem, kuri nopērkami tikai Francijā vai Anglijā, kur tie tiek nozvejoti. Problēma ir augstā cena un lielā mirstība zušu mazuļu vidū, ja nav pietiekami liela pieredze," atzina Roze.

Patlaban saldūdens zivju audzēšanas projekts iesniegts Lauku atbalsta dienestā, un labvēlīga iznākuma gadījumā pirmie zivju mazuļi audzētavā varētu tikt ielaisti pēc gada.

Kā liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas SIA "Lursoft" informācija, "Kolumbija Ltd" pērn strādājusi ar 1,14 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 34% mazāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmums apgrozīja 1,73 miljonus latu.

Savukārt "Kolumbija Ltd" peļņa pērn bijusi 32 130 lati, kas ir 42% samazinājums salīdzinājumā ar 2009.gadu, kad nopelnīti 55 888 lati.

Liepājas speciālās ekonomiskās zonas SIA "Kolumbija Ltd" ražotie zivju konservi tiek eksportēti uz aptuveni 30 pasaules valstīm. Lielāko tirgus daļu (60%) veido Krievijas tirgus, bet produkcija tiek eksportēta arī uz Tadžikistānu, Uzbekistānu, Kazahstānu, Izraēlu, Baltkrieviju, Kanādu, Austrāliju, ASV un Eiropas valstīm.

Patlaban uzņēmumā ir nodarbināti 300 darbinieki. Uzņēmums dibināts 2001.gadā un ir viena no lielākajām zivju pārstrādes rūpnīcām Latvijā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka pa 33,33% SIA "Kolumbija Ltd" kapitāldaļu pieder Igoram Krupņikam, Kiprā reģistrētajai "Nirtolex Limited", kā arī Krievijas iedzīvotājam Vadimam Prokofjevam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas