Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Biometāna rūpnīcas izveidē Latvijā plānots ieguldīt vairāk nekā 15 miljonus eiro

Energoresursu tirgotājs AS "Virši-A", kas darbojas ar zīmolu "Virši", sadarbībā ar projekta partneriem biometāna ražotnes izveidē Latvijā plāno ieguldīt vairāk nekā 15 miljonus eiro, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

"Virši-A" ar projekta partneriem ir noslēguši vienošanos ar Eiropas Energoefektivitātes fondu par finansējuma piesaisti. Iniciatīvas laikā fonds nodrošinās ilgtermiņa aizdevumu, lai atbalstītu rūpnīcas attīstību, kas veicinās Latvijas atjaunojamo enerģijas avotu kapacitāti, norādīts ziņojumā.

Projekta kopējās izmaksas prognozētas vairāk nekā 15 miljonu eiro apmērā, tostarp fonda finansējums veidos 12 miljonus eiro. Plānots, ka jaunā biometāna rūpnīca sāks darboties 2025.gada otrajā pusē, un tajā izmantos slēgtās anaerobās fermentācijas tehnoloģiju, pārstrādājot lauksaimniecības kūtsmēslus biometānā.

"Virši-A" norāda, ka galvenais būvniecības partneris ir izvēlēts Vācijā bāzēts uzņēmums, kuram ir vairāk nekā 20 gadu pieredze veiksmīgi realizējot vairāk nekā 300 biogāzes/biometāna projektu.

Paziņojumā arī minēts, ka rūpnīcai paredzēto izejmateriālu - vairāk nekā 200 000 tonnu gadā - piegādās no vairāk nekā 15 vietējām saimniecībām. 

Uzņēmumā skaidro, ka biometāns ir būtiska Eiropas Savienības (ES) plašākas stratēģijas sastāvdaļa, lai panāktu enerģijas neatkarību un pāreju uz ilgtspējīgas enerģijas nākotni. Šis un līdzīgi projekti visā Eiropā veicina metāna izplūdes novēršanu atmosfērā no lauksaimniecības sektora un vienlaikus samazina atkarību no importētās dabasgāzes. Jaunajā rūpnīcā saražoto biometānu tieši ievadīs lokālajā gāzes pārvades tīklā. Rūpnīcas projektētā nominālā jauda būs 60 gigavatu (GW), un tiek prognozēts, ka tā aizstās līdz 5,6 miljoniem kubikmetru dabasgāzes gadā.

"Virši-A" valdes priekšsēdētājs Jānis Vība norāda, ka biometāna rūpnīcas būvniecība ir nākamais stratēģiskais solis uzņēmuma attīstībā, lai spēcinātu un diversificētu uzņēmuma darbības modeli. "Mēs ticam, ka biometānam nākotnē būs kritiska loma, lai padarītu transporta nozari ilgtspējīgāku, kas savukārt nodrošinās spēcīgu pieprasījumu un rentabilitāti šim produktam nākamo gadu laikā," viņš min.

Latvijas Biogāzes asociācijas valdes locekle Kristīne Veģere papildina, ka atjaunojamā biometāna ražošana no atkritumiem ne tikai veicina vietējās zaļās enerģijas ražošanas pieaugumu un neatkarību no fosilā kurināmā izmantošanas, bet arī uzlabo atkritumu apsaimniekošanu valsts līmenī.

"Turklāt kļūšana par biometāna ražotāju būtiski ietekmē arī uzņēmuma attīstību. Biometāna loma ir ievērojami pieaugusi gan apkures, gan transporta sektoros. Ir prieks redzēt, ka šajā nozarē ienāk jauni uzņēmumi, jo to izaugsme veicina progresu arī dažādos citos virzienos-inovācijās, darba vietu radīšanā, lauksaimniecības sektora attīstībā un emisiju samazināšanā," pauž Veģere.

Eiropas Energoefektivitātes fonds ir veltīts energoefektivitātes un atjaunojamās enerģijas projektiem visā Eiropā. Dibināts ar Eiropas Komisijas iniciatīvu, fonds nodrošina finansiālu un tehnisku atbalstu projektiem, kas veicina ES klimata un enerģijas mērķu sasniegšanu.

Jau ziņots, ka "Virši-A" koncerna auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 343,732 miljoni eiro, kas ir par 8,4% mazāk nekā 2022.gadā, bet koncerna peļņa samazinājās vairāk nekā divas reizes un bija 5,099 miljoni eiro.

"Virši-A" koncernā ietilpst mātessabiedrība "Virši-A", SIA "Virši loģistika", SIA "Virši Renergy", "Virši Lietuva" un AS "CRYO Baltic".

Uzņēmuma lielākie akcionāri, pēc kompānijas publiskotās informācijas, ir Jānis Riekstiņš (21,03%), Jānis Rušmanis (20,86%), Ruta Plūme (20,83%), Andris Priedītis (12,82%) un Ilgvars Zuzulis (12,8%). Kompānijas akcijas kopš 2021.gada 11.novembra ir iekļautas "Nasdaq Riga" alternatīvajā tirgū "First North".

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas