Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Bīstamās sektas Aum Shinrikyo sūtņus Latvijā neatrod

«Kādu cilvēku lielveikalā bija uzrunājuši grupas, kas sevi dēvēja par «austrumu mācību sekotājiem», un viņš aģitatoru teiktajā bija atpazinis Aum Shinrikyo [tulkojumā - «Augstākā patiesība»] mācības pazīmes. Pēc tam kādā Krievijas interneta forumā šīs sektas pārstāvji mēģināja «indoktrinēt» kādu cilvēku, bet, kad viņš tiem atbildēja, ka dzīvo Latvijā, sektanti par to nesatraucās - viņiem esot labi cilvēki arī Latvijā, kurus varētu piemeklēt kā skolotājus,» jautāts, kāpēc sacelta trauksme par iespējamo Japānas teroristiskās reliģiskās organizācijas klātbūtni Latvijā, Dienai skaidroja Latvijas Totalitāro sektu apkarošanas komitejas (LTSAK) līdzpriekšsēdētājs Viktors Jolkins.

«Aģitatori lielveikalā atteicās paskaidrot, kas ir grupas dibinātājs, kur atrodas kustības centrs, tāpēc cilvēkam radās aizdomas un viņš vērsās pie mums. Kad saņēmām vēl vienu signālu par sektas klātbūtni Latvijā, izlēmām, ka sabiedrība jābrīdina un jāaicina par to ziņot, jo šī organizācija daudzviet pasaulē ir aizliegta,» klāsta V. Jolkins.

Aum Shinrikyobēdīgu slavu visā pasaulē ieguva 1995. gada pavasarī, kad tā Tokijas metro izplatīja nāvējošu nervu gāzi - zarīnu -, bojā gāja 12 cilvēku. Kopš tā laika daudzās pasaules valstīs sekta ir aizliegta un atzīta par teroristisku organizāciju, tomēr tas reliģiskās kustības darbību nav apturējis.

Jautāts, kā cilvēkam saprast, ka viņu uzrunā tieši šīs sektas pārstāvji, V. Jolkins skaidroja, ka «sākotnēji to, ka pie jums vēršas konkrēti šī sekta, saprast ir ļoti grūti, jo tai ir apmēram 20 apmācības pakāpju, un pirmajās tā ne ar ko īpašu neatšķiras no citām mūsdienās tik populārajām ezoteriskajām kopienām. Viņi mēdz stādīties priekšā kā budisma strāvojuma pārstāvji, bet uz jautājumu, kuram no pieciem galvenajiem budisma atzariem pieslienas, atbildēt nespēs. Var tikt ekspluatēta arī joga, centieni radīt noslēpumainības sajūtu ar tādiem izteikumiem kā «jūs vēl šīm zināšanām neesat gatavs». Visvieglāk viņus būtu atpazīt, uzdodot tiešus un konkrētus jautājumus - kas kustību dibinājis, kurās valstīs tā darbojas, vai tai ir bijusi kāda saskarsme ar varas iestādēm».

DP pārstāve Kristīne Apse-Krūmiņa Dienu informēja, ka DP rīcībā pašlaik neesot informācijas par Aum Shinrikyo kustības sludinātāju vai piekritēju aktivitātēm Latvijā. 

Pilnu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas