Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

BKUS: Sabiedrībā valda maldīgs priekštats, ka difterija mūs vairs neapdraud

Sabiedrībā valda maldīgs priekštats, ka difterija mūs vairs neapdraud, pēc četrus gadus veca zēna bojāejas no šīs bīstamās slimības, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).

Visi šajā gadsimtā no difterijas mirušie bērni Latvijā nebija vakcinēti - to vidū arī 16.septembrī mirušais zēns, par kura dzīvību ārsti cīnījušies divas nedēļas, skaidro slimnīcā.

Gandrīz 20 gadus BKUS nav bijis neviena tik smaga difterijas gadījuma kā 5.septembrī ievestajam un nu jau mirušajam pacientam, atzīst slimnīcā. "Iespējams, tas radījis maldinošu pārliecību, ka difterija mūs vairs neapdraud, taču šis traģiskais gadījums atgādina par pretējo," uzsver slimnīcā.

Nāvējoša vai īpaši bīstama difterija ir nevakcinētiem cilvēkiem. 2003.gadā no difterijas miris viens bērns vecuma grupā no trīs gadiem, savukārt 2005.gadā tādā pašā vecuma grupā mira divi ar difteriju sasirguši bērni. Tāpat viens bērns vecuma grupā no pieciem līdz desmit gadiem ar šādu diagnozi miris 2006.gadā.

Kā norāda slimnīcā, īpaši satraucoši ir tas, ka šogad no vakcīnregulējamām bīstamām infekcijām miruši jau divi bērni - viens no garā klepus un viens no difterijas.

Ārsti aicina ikvienu jau šodien pārbaudīt, vai visi ģimenes locekļi ir vakcinēti un revakcinēti pret difteriju un citām bīstamām vakcīnregulējamām infekcijas slimībām. Ja nav - tas jādara nekavējoties. Ja ir pirmie difterijas simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ārsta, visām kontaktpersonām obligāta izolācija un testēšana, atgādina mediķi.

Smagas un arī paliekošas sekas difterija mēdz atstāt uz centrālo nervu sistēmu, nieru un sirds asinsvadu sistēmu. Tiem, kas ir vakcinēti un saskārušies ar infekcijas izraisītāju, atsevišķos gadījumos slimība var sākties, bet tā norit vieglā formā bez komplikācijām, skaidro speciālisti.

Jau vēstīts, ka pēc saslimšanas ar difteriju 16.septembrī miris četrus gadus vecs zēns. 

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), saņemot informāciju par apstiprinātu difterijas gadījumu, sāka epidemioloģisko izmeklēšanu un pretepidēmijas pasākumu organizēšanu.

Difterijas diagnoze tika noteikta trīs bērniem un vienam pieaugušajam. Visi gadījumi ir savstarpēji saistīti. Epidemioloģiskā izmeklēšana un pretepidēmijas pasākumu veikšana turpinās.

SPKC uzsver, ka nepietiekama vakcinācijas aptvere rada difterijas uzliesmojuma izcelšanās un infekcijas izplatīšanās risku. Difterijas komplikācijas nopietni apdraud īpaši nevakcinēto pacientu veselību un dzīvību.

SPKC atgādina, ka vakcinācija pret difteriju ir valsts apmaksāta ikvienam iedzīvotājam jebkurā vecumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas