Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Brīnumzāles tikai izredzētajiem?

Kamēr Vācija pasūtījusi 200 tūkstošus monoklonālo antivielu maisījumu devu, kas plašāk zināmas kā ''Trampa zāles'', Latvija, līdzīgi kā ar Pfizer/BioNTech vakcīnām, ir bijusi ārkārtīgi pieticīga un pieteikusies tikai uz 100 devām.

Monoklonālo antivielu maisījumi kļuva zināmi pērn kā brīnumzāles, kas palīdzēja saslimšanu triecientempā pārvarēt un atveseļoties toreizējam ASV prezidentam Donaldam Trampam. Viņš ASV Nacionālajā militārās medicīnas centrā saņēma vienu astoņu gramu devu tā dēvētā monoklonālo antivielu kokteiļa, kura cena toreiz tika lēsta pat ar sešciparu summu.

Kopš tā laika šie eksperimentālie medikamenti kļuvuši daudz pieejamāki un arī lētāki, un publiskā informācija liecina, ka Vācijas universitātes slimnīcās jau tiek izmantoti divi – farmācijas uzņēmuma Eli Lilly ražotais Bamlanivimab un Regeneron Pharmaceuticals radītais REGN-COV-2.

Neviens no šiem medikamentiem gan vēl nav saņēmis Eiropas Zāļu aģentūras apstiprinājumu vispārējai lietošanai, taču ir valstis, kas rūpēs par saviem iedzīvotājiem jau laikus tos pasūtījušas ievērojamos apjomos.

Tā, piemēram, Vācijas veselības ministrs apstiprinājis, ka šīs valsts valdība pasūtījusi  200 000 devu par 400 miljoniem eiro, – tātad vienas devas cena ir 2000 eiro.

Taču, kā izrādās, līdzīgi kā ar bēdīgi slaveno atteikšanos no Pfizer/BioNTech vakcīnām, arī domājot par antivielu kokteiļiem, kas varētu palīdzēt Covid-19 slimniekiem ar īpaši smagu slimības gaitu, Latvijas valdība ir bijusi ārkārtīgi pieticīga.

Tikai pēc tam, kad Latvija saņēma Eiropas Komisijas izteikto piedāvājumu Latvijai kā dalībvalstij piedalīties monoklonālo antivielu maisījumu iepirkumā, mūsu valsts, lietojot Veselības ministrijas formulējumu, ir piekritusi dalībai iepirkumā, taču pasūtīts ļoti mazs apjoms – 100 devu no viena ražotāja, kura nosaukums netiek atklāts, savukārt citu ražotāju zāles šobrīd tiek izvērtētas.

Jau tradicionāli par pieņemto lēmumu nav neviena konkrēta atbildīgā. ''Piedāvāto medikamentu izvērtēšanas procesā iesaistīti Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Zāļu valsts aģentūras pārstāvji, pieaicinot attiecīgās jomas ekspertus,'' skaidro Veselības ministrijas preses pārstāvis Oskars Šneiders.

Par to, kas un kādos gadījumos var cerēt uz šīm zālēm, Daniela Pavļuta (A/P) vadītā ministrija (viņš pats sniegt atbildes nevēlējās) atbild maksimāli izvairīgi: ''Zāļu piemērošana tiks īstenota atbilstoši ražotāja informācijai, izstrādātajām vadlīnijām un ārstējošā ārsta norādījumiem.''

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), kurš, kā izrādījās iepriekšējās veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) demisijas pieprasījuma laikā, par vakcīnu iepirkumiem nekādu sīkāku interesi izrādījis nebija, arī tagad par antivielu kokteiļu iepirkumu un tā apjomiem neliekas ne zinis.

Uz visiem uzdotajiem jautājumiem valdības vadītāja preses sekretārs Sandris Sabajevs Dienai atbildēja:

''Paldies par jūsu jautājumiem. Nepieciešamās ārstniecības, tostarp medikamentu, nodrošināšana Covid-19 pacientiem ir Veselības ministrijas kompetence – lūgums vērsties ministrijā pēc atbildēm.''

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas