Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Brīvdabas muzejā svin pavasara saulstāvju svētkus - Lielo dienu

Šodien Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiek pavasara saulstāvju svētku - Lielās dienas - svinēšana, informēja Brīvdabas muzeja Izglītības un informācijas nodaļas pārstāve Kristīne Dzedule. Lielās dienas svinības notiks no plkst.12 līdz 16.

Pasākuma viesus dienas pirmajā pusē ar Lielās dienas svinēšanas tradīcijām iepazīstinās folkloras kopa Cielava. Sarīkojuma dalībnieki varēs pušķot un iesvētīt šūpoles, apdziedāties, piedalīties olu kaujās un izspēlēt senās rotaļas.

Apmeklētāji uz Brīvdabas muzeju tiek aicināti ņemt līdzi pērnos Jāņu vainagus, dzīparus šūpoļu dekorēšanai, olas ziedošanai un ēšanai, kā arī pūpolu zarus veselībai. No plkst.14 līdz 16 kopā ar folkloras kopu "Laiva" rotaļājoties, dziedot un dancojot kopīgiem spēkiem tiks modināta zeme.

Visa pasākuma garumā būs iespēja šūpoties šūpolēs, krāsot olas sīpolu mizās, vizināties zirga mugurā, mēroties spēkiem koka olu ripināšanā, spēlēt senās koka spēles kopā ar Aldoni Baldiņu, apskatīt Intas Lūses veidotās zaķu, kumeļu un pūķu olas.

Mūsdienās plaši svinēti svētki ir Lieldienas, kurās krustu šķērsu savijušās tradicionālās folkloras, kristīgās un no citu tautu kultūrām ienākušās tradīcijas. Taču Lielās dienas kā gadskārtu ieražas svinēšanas laiks atšķiras no kristīgajām Lieldienām, kas tiek svinētas par godu Jēzus Kristus augšāmcelšanās laikam, stāstīja Dzedule.

Lielā diena iezīmē laiku, kad diena un nakts kļuvusi viena garuma, gaisma uzveic tumsu, dienai kļūstot garākai par nakti. Šogad pavasaris iestājas 20.martā, bet saskaņā ar tautas tradīcijām šo notikumu var svinēt veselas trīs dienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas