Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Budžeta projekts armijas zābakos

2016. gada budžeta izstrāde bijusi ļoti sarežģīta - to uzsver ne tikai nozares, bet arī paši tā veidotāji. Daudzi pārmet, ka šoreiz vairāk nekā jebkad deputāti par prioritāti izvirzījuši ciparus, nevis cilvēkus. Liela daļa nozaru ir nemierā ar izmaiņām, tomēr neviens neuzdrošinās kritizēt galveno prioritāti, kam nākamgad paredzēti papildu 70 miljoni eiro, proti, valsts iekšējo un ārējo drošību.

Pirmā lasījuma gaidās daudz tika runāts arī par to, ka budžets varētu kalpot par iemeslu valdības krišanai, tomēr baumas tā arī neapstiprinājās.

Debates par 2016. gada un vidēja termiņa budžetu noritēja bez lieliem pārsteigumiem, vismaz ne tādiem, kas varētu ietekmēt to pieņemšanas grafiku. Tiesa gan, tematus, kas apspriesti jau mēnešiem, krāšņākus centās padarīt Saeimas opozīcijas deputāti. Lai parādītu savu attieksmi pret nākamā gada budžetu, Mārtiņš Bondars (LRA) bija paņēmis līdzi zemessarga kurpi un zābaku.

"Šī kurpe tika iedota jaunam zemessargam kopā ar ekipējumu, kopā arī ar šo zābaku. Šo zābaku zemessargs var lietot, jo tas der viņa kājai, bet šo kurpi nevar, jo tā ir 42. izmēra, nevis 44. Tad, kad viņš mēģināja bilst par to, ka viņam ir 44. izmērs, nevis 42., viņam atbildēja: "Ņem, paraksties un ej!" Viņš arī ņēma, parakstījās un gāja. Un tagad jūs redzat, kāpēc ne šī kurpe, ne 2016. gada budžets neder," no tribīnes salīdzināja Bondars.

Nākamā runāja opozīcijas deputāte Inguna Sudraba (NSL), sakot, ka valdošā koalīcija saistībā ar budžeta projekta pieņemšanu uzvedas kā tirgotājs, kas cenšas pārdot kaķi maisā. "Es nebūšu tik atraktīva - es esmu atnākusi bez kaķa maisā -, bet mēģināšu jums to iztēloties," asprātīgi Bondara mākslinieciskās izteiksmes līdzekļu valodu turpināja Sudraba.

Šova elements ar kurpi piedzīvoja publisku fiasko, kad tribīnē kāpa ZZS deputāts Kārlis Seržants, paziņojot, ka "Aizsardzības ministrija Zemessardzei nekādā veidā, nekādā formā un nekādos izmēros kurpes nepiešķir. Ir tikai zābaki".

Atmetot salīdzinājumu ar zābaku, vēlāk Dienai Bondars uzsver, ka viennozīmīgi šis budžets varētu būt iemesls valdības krišanai: "Tik liela neapmierinātība ap budžeta pieņemšanu nav bijusi nekad. Pat Latvijas Bankas prezidents, kurš vienmēr bijis ļoti tolerants pret valdību, šoreiz ļoti kritiski izsakās par šo budžetu. Satracināti ir arī uzņēmēji. Arī fiskālās disciplīnas padome saka, ka fiskālā disciplīna ir pasliktinājusies."

Arī Andrejs Klemetjevs (SC) šoreiz budžetu raksturo skarbāk nekā citus gadus. "Šis budžets ir anticilvēcisks. Pirmo reizi valdība savās prioritātēs nav ielikusi cilvēku. Pirmo reizi atbalsts medicīnas nozarei ir noslīdējis zem 3% no IKP. Pirmo reizi labklājības nozare ir ar mīnus zīmi, tur ir samazinājums no pamatbudžeta par vairāk nekā 10 miljoniem. Es ko tādu neatceros pat vissmagākajos laikos. Uzskatu, ka pie vainas ir nozares ministra vājums, jo viņš nav spējis pienācīgi cīnīties par labklājības nozares interesēm. Līdzīgi ir arī ar veselības ministru. Par spīti skaļajiem paziņojumiem, pa šo laiku viņš tā arī neko nav izdarījis," Dienai vērtē Klementjevs.

Komentējot aso kritiku, Finanšu ministrs Jānis Reirs (Vienotība) norāda, ka tāds ir opozīcijas pienākums - kritizēt un meklēt vājās vietas, bet "fakti paliek fakti - nodokļu sistēma ir stabila, pamatnodokļi samazinās, valdības deklarācijā ir ierakstīts, ka mēs rūpēsimies par progresivitāti, un, lūk, ir piedāvājums par progresīvu neapliekamo minimumu. Nodokļu slogs tiek pārcelts uz patēriņu, proti, akcīzes nodokļiem, kas saistīti ar kaitīgiem ieradumiem un tiem, kas bojā dabu." Salīdzinājumā ar pēdējiem pieciem gadiem šogad pirmo reizi valdībai nācies likvidēt arī negatīvu fiskālo telpu 100 miljonu eiro apmērā.

Visu žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Pirmais lasījums izturēts lasiet trešdienas, 4.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas